Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är en atombomb i fotbolls-Sverige

Efter 28 år lämnar Champions League Viasat. Enligt uppgifter till Dagens Media är det Telia som har köpt rättigheterna.
Olof Lundh och Lasse GranqvistFoto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Anna BrolinFoto: PATRIK C ÖSTERBERG /IBL MEDIABILD / IBL

Det har tisslats tasslets på redaktionerna en tid. 

Något stort i sporträttighets-världen har varit på gång. 

Champions League som har varit så starkt kopplat till Viasat och deras profiler såg ut att landa hos någon annan aktör. 

Vi snackar en riktig atombomb i fotbolls-Sverige.

Ola Wenströms perfektion, Erik Nivas utläggningar som får redaktörer att riva sina körscheman, experternas sylvassa taktiska utläggningar. Nent Group, tidigare MTG, har sänt varje Champions League-säsong sedan Lennart Johanssons bebis föddes 1992. Jag minns Lasse Kinch och Glenn Hysén och ibland kan jag sakna att ringa in i 80:e-minuten och rösta på göteborgarens förslag till matchens lirare. 

På ett sätt känns det lite sorgligt att inte få höra Henrik Strömblads ackompanjera Champions League-hymnen. Ja, om han nu inte lämnar Nent-huset förstås. Innan man börjar spekulera kring hur sändningarna kommer bli utan järngänget på Viasat ska man ha klart iför sig att det är frilansare vi har att göra med och lojaliteten till en tv-kanal är noll och ingenting för de flesta. Så oavsett var den mäktiga rättigheten Champions League hamnar lär några talents haka på i flytten. 

Senaste exemplet fick vi när Discovery förvärvade den allsvenska rättigheten. 

Nu frågar sig alla, var hamnar Champions League efter att Viasat sänt sin sista säsong på ett tag när den europeiska fotbollen går i mål våren 2021? Uppgifter i Dagens Media säger att Telia som bland annat äger kanalerna C More och TV4 köper rättigheten. Det var å andra sidan ingen vild gissning. Discovery har visserligen hur kassaskåpet fullt med amerikanska dollar, men både OS och allsvenskan är tunga rättigheter att hantera. Och vad jag har hört har det varit lite ”kippa efter andan” där borta på Discovery-huset. Jobb upp i halsen och så vidare så har jag inte sagt för mycket.

SVT köper inte fotbollsrättigheter, de har fullt sjå med Melodifestivalen och Vinterstudion. 

Stjärnvärvningar på expertsidan?

Det handlar om grundläggande rättighetsmatematik. 1+1 i den här här historien blir C More, och med Dagens Medias uppgifter kan vi spika det. Fotbollsmässigt sitter Telia redan på de underskattade rättigheterna Serie A och La Liga, men de behövde något tungt. De har några av den här branschens absolut bästa programledare (Gusten Dahlin, Lasse Granqvist, Axel Pileby, Anna Brolin) och några av de bästa kommentatorerna. Inte minst har de Frida Nordstrand som är född med Champions League i sitt DNA. Jag får också en bild i huvudet på Olof Lundh i ryssmössan en snorkall kväll på Sant Petersburg-stadion. Vilken cirkelslutning. 

Samtidigt kommer rättighetsstallet med Italien, Spanien och Champions League borga för ett par stjärnvärvningar på expertsidan. 

Jag har älskat Champions League-sändningarna på Viasat sen dag ett. De har verkligen gett rättigheten den kärlek den förtjänar, men jag kan inte hjälpa att jag tycker det känns lite spännande med Champions League på en ny kanal. Cmore och TV4 är en på alla sätt värdig ersättare att ta över det svenska rodret på Champions League-skutan. 

Det kanske låter lite lökigt och platt i dessa svåra tider men jag tänker passa på när jag ändå är i gång: Tack Viasat! Tack för alla magiska Champions League-kvällar ni gett oss. Ni har varit överlägset bäst i det här landet på att rama in fotbollsmatcher. Jag ser fram emot en sista säsong med Ola Wenström och hans proffskolleger.