Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Goitoms förklaring till gesten: ”Alltid..”

Henok Goitoms gest efter 2-0 målet. Foto: Viasat
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Stor dramatik – men AIK höll undan till en 3-1-seger och avancerade i Champions League-kvalet.

Efteråt förklarade tvåmålsskytten Henok Goitom sin målgest och blickar nu fram emot slovenska Maribor i nästa omgång.

– Den här läxan kanske vi får känna av i nästa runda, säger Goitom.

AIK var piskat att vinna efter 1-2 i första mötet på bortaplan med Ararat-Armenia. 

Hemma på Friends arena öppnade man starkt med ett stort spelövertag tidigt. AIK vaskade fram ett par halvchanser – bland annat på hörna – och en pigg Chinedu Obasi försökte med avslut som täcktes av vilt kämpande armenier.

Vid halvtidsvilan var ställningen alltjämt 0-0 och delar av publiken buade på Friends arena.

Men i andra halvlek kom utdelningen direkt.

Ett inspel från Rasmus Lindkvist nådde fram till Henok Goitom som styrde in 1-0 i 46:e minuten.

Fem minuter senare höll sig AIK-anfallaren framme igen och nickade in 2-0 i bortre hörnet. Goitom formade ett hjärta med händerna som han visade upp mot läktarna.

– Det var till min fru. Det är alltid till henne, förklarar Goitom.

AIK:s ledning blev än mer betryggande när Sebastian Larsson placerade in 3-0 på straff, efter att Heradi Rashidi gått omkull, i 62:a minuten.

AIK vidare efter jätterysare mot Ararat

Men det skulle bli svettigt till slut – trots allt.

Med tolv minuter kvar att spela reducerade Anton Kobyalko till 1-3 efter en bjudning av Karol Mets. Esten skulle passa bollen men skänkte den till anfallaren som inte gjorde några misstag ensam med Oscar Linnér.

– Jag fick ingen bra kontakt med bollen. Det var en olycklig situation och det är en del av spelet. Anfallaren tog vara på chansen bra. Man kan inte träna bort den typen av misstag så jag tar det inte allt för hårt personligt, säger Mets.

Plötsligt räckte ett mål för Ararat-Armenia, för att gå vidare och slå ut AIK ur Champions League-kvalet.

De sista minuterna blev nervösa – inte minst då gästerna fick en hörna i 89:e minuten och ett avslut gick precis ovanför ribban.

– Det kommer stå dem dyrt i Europaspelet om de bjuder på sådana här misstag, säger experten Pontus Kåmark i Viasat.

Men AIK höll undan till en 3-1-seger och är därmed vidare till den andra kvalomgången i Champions League. 

– Det här är skillnaden mellan allsvenskan och Champions League. I serien kan du leda med 3-0 och matchen är slut, medan i Champions League måste man spela på resultat, säger Henok Goitom. 

– Vi bjöd på ett mål och då förändrades matchen totalt. Det är skönt att vi går vidare men att vi får en läxa också. Den här läxan kanske vi får känna av i nästa runda, men i stället kom den i kväll och vi går vidare, fortsätter han.

Larsson: ”Som helhet gör vi det bra”

Sebastian Larsson:

– Hade de fått in ett mål till så åker vi ut. Marginalerna blir små. Som helhet gör vi det bra, vi har tålamod i första. Det här är en härlig utmaning och nu har tagit oss en steg vidare, för det här kommer bara bli tuffare och tuffare och det vet vi om, säger han.

Hur tycker du att ni hanterar perioden efter reduceringen?

– Som helhet är det okej. Du leder med 3-0 och känner dig trygg, sedan får vi 3-1 som i normala fall är tryggt, men helt plötsligt är vi en skitspark från att vara ute. Det är klart att det blir nerver och vi blir låga. Ararat flyttar fram folk och får några halvbollar. Efter omständigheterna är det okej.

I nästa kvalomgång väntar vinnaren mellan slovenska NK Maribor och isländska Valur. Maribor vann första mötet med 3-0 och leder returmötet med 2-0 i skrivande stund. 

– Det blev onödigt spännande men det var vi som bjöd in Ararat i matchen. Jag tycker att vi har kontroll och går vidare välförtjänt. Vi justerade i paus och hade trycket i första halvlek, det är alltid så att man behöver ett mål för att gå vidare. Men i andra halvlek fick vi målen, vi vinner välförtjänt, säger Tarik Elyounoussi efter matchen.

– Det är viktigt att vi gör mål. Henok var fantastisk i dag. Det är bra att få i gång våra anfallare, det är viktigt för laget och för spelarna själva. Det kommer bli bra.

Nu väntar Maribor, vad vet ni om motståndet?

– Jag har hört att de varit i Champions League för ett par säsonger sedan. Det är ett bra lag som har Europaerfarenhet. Det kommer att bli svårt för oss, så är det bara. Men vi ska kämpa om det.

AIK börjar på bortaplan den 24 juli och spelar returen på hemmaplan den 31 juli.