Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

41 dödsfall kopplas till skandalmatchen

Liverpool är ute ur Champions League efter att ha förlorat i förlängning mot Atletico Madrid. Efteråt var Jürgen Klopp bitter.
Foto: ROBBIE STEPHENSON/JMP/SHUTTERSTOCK / ROBBIE STEPHENSON/JMP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JON SUPER / AP TT NYHETSBYRÅN

Trots att coronaviruset hade slagit till i Europa tilläts publik på Champions Leaguematchen mellan Liverpool och Atletico Madrid. 

Nu uppger Edge Health, som analyserar siffror från NHS, att 41 dödsfall av coronaviruset kan kopplas till matchen. 

Den 23 februari konstaterades det första fallet av coronaviruset covid-19 i Italien. I dag är landet ett av de hårdast drabbade av viruset, med tusentals döda. 

En av de hårdast drabbade städerna i landet är Bergamo, och staden Bergamos borgmästare Giorgio Gori har tidigare lanserat en teori om att Champions Leaguematchen mellan Atalanta och Valencia den 19 februari starkt bidrog till smittspridningen i staden. 

– Vi hade en fullsatt arena. Efteråt samlades folk på barerna. Folk var verkligen i närkontakt med varandra den kvällen och viruset kunde spridas från person till person, sa Gori som kallade matchen för ”en biologisk bomb”. 

Klopp kallar matchen ”kriminell handling”

När mars kom hade coronaviruset slagit klorna i fler europeiska länder och ett antal fotbollsmatcher hade redan avgjorts utan publik. Trots det tilläts åskådare vara på plats i Champions Leaguemötet mellan Liverpool och Atletico Madrid den 11 mars. Då hade Spanien dagen innan fått sitt första dödsfall till följd av coronaviruset och i flera områden i Spanien hade förbud införts mot folksamlingar över 1000 personer. 

Trots det tilläts tusentals spanjorer resa till Liverpool för att se Champions Leaguematchen på plats på ett proppfullt Anfield. 

41 dödsfall kan kopplas till skandalmatchen

Nu uppger Edge Health, som analyserar siffror från NHS (det brittiska hälsodepartementet), att 41 personer ska ha dött i coronaviruset till följd av den matchen. Detta rapporterar tidningen Sunday Times.  

Liverpooltränaren Jürgen Klopp uppges ha kallat det för ”en kriminell handling” att publik tilläts på läktarna under matchen och Madrids borgmästare Jose Luis Martinez-Almedia sa för en månad sedan att ”det var ett misstag” att matchen spelades överhuvudtaget. 

Kort efter Champions Leaguematchen anordnandes Cheltenhamfestivalen, en enorm galopptävling som lockade totalt över 250 000 åskådare över fyra dagar. Enligt The Times har Edge Health kopplat 37 dödsfall i Storbritannien till festivalen. 

Spelarna i Liverpool kopplar upp sig för ett yogapass. Men det här passet började med att alla sjöng ”Happy birthday” på sina språk för Harvey Elliott.