Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska reaktionen: ”En viktig markering”

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/UWE KRAFT IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Ryssland får inte spela playoff till Fotbolls-VM. 

Idrottens skiljedomstol avslår landets överklagan. 

– Det var en viktig markering som FIFA till slut gjorde, och det är skönt att den nu ligger fast, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till förbundets hemsida.  

När Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari svarade omvärlden med sanktioner på flera fronter. Flera idrottsförbund tog då beslutet att porta ryska tävlande från att delta i internationella tävlingar. 

Bland förbunden som markerade fanns Uefa som valde att utesluta ryska lag från alla europeiska klubblagsturneringar och Fifa portade också det ryska landslaget i fotboll från kommande playoff till vinterns fotbolls-VM i Qatar.  Flera länder, däribland Sverige, har också deklarerat att de inte tänker spela mot Ryssland.

Beslutet att stänga av landet ogillades däremot av Ryssland som tog ärendet till idrottens skiljedomstol, Cas, som under veckan behandlat huruvida Fifa har rätt att stänga ute landet. 

Ryssland stängs av 

Under fredagen kom också domstolens besked då de meddelar att landets överklagan avslås och att Ryssland alltjämt är avstängda från internationell fotboll. 

- Ett bra beslut från CAS. Det var en viktig markering som FIFA till slut gjorde, och det är skönt att den nu ligger fast. Vi påminns dagligen om krigets fasor i Ukraina, säger Karl-Erik Nilsson till förbundets hemsida. 

Han hoppas nu att beslutet kan öka pressen på Ryssland och leda till ett slut på kriget. 

– Fotbollen har tydligt markerat mot den orättfärdiga invasionen och förhoppningsvis kan detta på något litet vis bidra till att trycket på Ryssland ökar. Kriget, och det mänskliga lidande det för med sig, måste upphöra omedelbart.

Beslutet innebar att Polen, som skulle ha spelat mot Ryssland, blir direktkvalificerade till playoff-finalen. Där ställs de mot vinnaren i mötet mellan Sverige och Tjeckien som spelas på torsdag nästa vecka, den 24 mars. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.