Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjar: ”Kom inte hit – det är helt från vettet”

PSG-supportrar utanför Parc des Princes under mötet med Dortmund i Champions League.
Foto: NORDPHOTO / STRAUBMEIER / IMAGO IMAGES / NORDPHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Förbud mot high fives, kramar och att spotta.

Krav på en tom stol mellan varje avbytare. 

Men framför allt: om hemmalagets supportrar samlas utanför arenan tillfaller segern bortalaget.

Det är den nya verkligheten när Bundesliga återupptas nästa helg, enligt Bild

Bilderna från Paris i början på mars fick många att höja på ögonbrynen. PSG vände på dubbelmötet och slog ut Borussia Dortmund i Champions Leagues åttondelsfinal.

Men på läktarna var det knäpptyst.

Dagarna innan matchen förbjöd Frankrikes regering folksamlingar på över 1000 personer för att stoppa spridningen av coronaviruset i landet. PSG-Dortmund fick avgöras inför tomma läktare.

Trots det samlades tusentals PSG-supportrar utanför Parc des Princes för att hylla laget efter segern mot Dortmund, samtidigt som viruset spreds runtom i Europa.

Nya reglerna när Bundesliga startar

Kort därefter satte coronaviruset stopp för fotbollen runtom i världen. 

Nu är den sakta men säkert på väg tillbaka. I helgen återupptogs ligan på Färöarna och om en vecka sparkade tyska Bundesliga i gång igen inför tomma läktare.

För att undvika att smittan sprids mellan lagen har Bundesliga vidtagit en rad åtgärder. Bland annat får spelarna inte spotta, kramas eller göra high five.

Men ligan också infört regler för att motverka liknande scenarier som det i Paris där tusentals supportrar som bryter mot lagen och samlas utanför arenan.

För ESPN berättar Eintracht Frankfurts sportchef Fredi Bobic att det lag vars supportrar  samlas utanför arenan automatiskt förlorar matchen. Nu vädjar han till klubbens supportrar att hålla sig borta när Eintracht Frankfurt tar emot Borussia Mönchengladbach på lördag. 

– Men de är smarta. De har följt reglerna de senaste veckorna. De har gjort mycket för samhället, speciellt de äldre. Signalerna vi får från våra supportrar är att de inte kommer att dyka upp vid arenan, säger Fredi Bobic. 

Han fortsätter:

– Det är rätt sak att göra. Det är förbjudet. Vi har öppnat mycket, men stora folksamlingar är inte tillåtet. Kom inte till arenan. Det är helt från vettet. 

Subotic: ”Kritisk till allting”

Även om spelarna i Bundesliga har fått vara från fotbollen i två månader är alla inte övertygade om att det är rätt beslut att börja spela igen.

En av dem är Union Berlins mittback Neven Subotic.

– Det kommer att handla om att hantera riskerna och kunna spela klart säsongen med så offer som möjligt, så att säga. Jag är kritisk till allting som har att göra med hur det här har hanterats, men jag förstår också att det är en svår situation för alla, säger han enligt Daily Mail

På frågan om han kommer att njuta av att få spela igen svarar han: 

– Det skulle jag inte säga. Vi kommer att spela inför tomma läktare, och det är ju fans som gör fotboll så speciellt. Att spela fotboll är roligt och utmanande, men det som gör det speciellt samhällsaspekten. Det är borta, och det är en jättestor sak, säger Neven Subotic. 

Innan säsongen börjar måste alla lag hålla ett sju dagars långt träningsläger i karantän innan säsongen återupptas. Detta för att säkerställa att ingen spelare är sjuk när lagen börjar spela igen. 


Reglerna för att stoppa smittspridning

Förbud mot high fives och kramar

 Kortvarig kontakt med armbågarna eller fötterna är tillåten

Det är förbjudet att spotta

Alla som sitter på bänken måste ha ansiktsmasker. Tränaren får ta av sig masken för att ropa ut instruktioner

Det måste alltid vara ett tomt säte mellan spelare och ledare på bänken

 Tiden i omklädningsrummet ska vara så kort som möjligt, helst 30-40 minuter. 

 Lagen ska komma ut ur spelartunneln vid olika tillfällen

Maskotar, lagbilder eller handslag mellan lagen tillåts inte

 Om ett lags supportrar samlas utanför arenan tilldöms motståndarna segern


Källor: Bild, ESPN