Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Till slut blir det en fråga om pengar”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Emil Forsberg hyllades efter insatsen mot Kosovo och har en succévår bakom sig i RB Leipzig. 

29-åringen blir också en nyckelspelare för Blågult i sommarens EM-slutspel - där han spelar för att få ett sista drömkontrakt. 

Frågan är bara om det blir i RB Leipzig? 

– Klubben har sagt att även de bästa kan få lämna Leizpig. Till slut blir det en fråga om pengar, säger Bild-journalisten Stefan Krause.  

Emil Forsberg hyllades för sin insats mot Kosovo där han ledde Sveriges offensiv och var en starkt bidragande orsak till att Blågult kunde ta en rätt enkelt 3-0-seger. 

Med sex mål och fyra framspelningar i Bundesliga är han delad etta i den interna skytteligan i Leipzig tillsammans med Christopher Nkunku och Marcel Sabitzer och i helgen väntar den viktigaste matchen för året. 

Seriefinal mot Bayern München. RB Leipzig är piskat att vinna då laget är tvåa med fyra poäng upp till serieledande Bayern. Samtidigt har det under den här landslagssamlingen väckts en del frågetecken kring 29-åringens framtid i Leipzig. 

”Vill att det ska vara rättvist” 

En klubb han kom till i januari 2015. Det började med att hans agent Hasan Cetinkaya gick ut i tidningen Bild och menade att spelaren inte ville gå in till nästa säsong med ett utgående kontrakt. 

- Vi vill att det ska vara rättvist. Leipzig måste säga om det inte vill förlänga Emils kontrakt och att han då får lämna. Han kan ju få ett längre kontrakt någon annanstans, sa Cetinakaya till den tyska tidningen. 

Forsberg själv var också tydlig med hur han ser på saken och han uttalade sig också angående att klubben inte pratat framtid med honom. 

– Jag vet inte om jag är förvånad men jag har varit tydlig med att jag inte kommer gå in i ett sista kontraktsår utan att ha förlängt. Det är för stor risk och att gå in i ett sista år och inte veta någonting, det vill jag inte göra.

– Då får vi i så fall hitta en lösning i sommar, säger han. 

”Jag fokuserar på Leipzig”

Hur tolkar du tystnaden från Leipzig sida?

– Jag vet inte, men jag hoppas att om de säger om de inte kan eller vill förlänga. Den öppna dialogen hoppas jag att vi kan ha. 

Bild skriver om intresse från Italien och Spanien hur ser du på det?

– Jag fokuserar på Leipzig och vi är med och slåss om titeln och har flera viktiga matcher nu som kommer. Resten får min agent sköta.

Stefan Krause är reporter på Bild och följer RB Leipzig. Han menar att det kan bli så att Forsberg lämnar klubben. 

- Det är fyra spelare som sitter på utgående kontrakt och Leipzig har pratat framtid med två av dem. Det är Orban och Halstenberg. Duon är redan i förhandlingar med klubben. Men Emil är det inte. 

- Man kan tycka att klubben också borde prata med Emil av respekt för honom, säger han. 

Skulle du bli förvånad om Emil Forsberg lämnade Leipzig i sommar?

 - Nej, det skulle jag inte. Hans nästa kontrakt kommer att bli det sista stora kontraktet han skriver i sin karriär och det finns en del intresserade klubbar i Spanien och Italien. Klubben har också sagt att även de bästa spelarna kan komma att lämna Leipzig, men supportrarna älskar honom och vill att han ska stanna. 

– Till slut kommer det så klart att handla om pengar. Forsberg är en av dem som just nu sitter på den högsta lönen. 

Vad skulle du säga om hans status i klubben just nu?

– Hög. På en skala på ett till tio skulle jag säga en nia. I viktiga matcher levererar han alltid och han är en av de främsta målgörarna den här säsongen. 

Tillför mycket till landslaget

Ett bra EM-slutspel skulle göra så att mittfältaren har fler alternativ att välja mellan och att han sitter i en bättre sits inför kommande förhandlingar. Forsbergs kontrakt med den tyska klubben är värt omkring 40 miljoner kronor per år.  Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren menar att Forsberg är en nyckelspelare för Sverige. 

– Emil visade ganska tydligt vad han kan bidra med när han är på det humöret mot Kosovo. Jag är helt överens om att han gjorde en väldigt bra match. Han är duktig på att tajma och har väl en annan roll i Leipzig där man använder sig av flera offensiva spelare. 

– Han går mer i djupled, kanske mer än vad han någonsin har gjort, och jag tycker att han tar med sig de egenskaperna han utvecklat i Leipzig till vårt landslag och tillföra det utifrån sin yttermittfältsposition. Han har nästan två roller, en när han försvarar och en när han kommer in i mellanrummet, eftersom att vi går över till ett 3-5-2 och blir en central spelare, säger han. 

Vilka steg tycker du att han tagit?

– Framför allt tycker jag att Emil tar ett stort ansvar i landslaget för hela lagets prestation. Han driver på, hjälper till och ser möjligheter och vilka ytor det finns. Ibland är det svårt för oss tränare att se det från linjen men jag tycker att alla våra spelare hjälper till, inklusive Emil, i vårt sätt att spela.