Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangen ifrågasätts – på grund av sin ålder

Youssoufa Moukoko under en U17-match. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Youssoufa Moukoko (i gult) under en U17-match. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Youssoufa Moukoko är 14-åringen som tagit hela fotbolls-Tyskland med storm. 

Men med framgångarna väcks frågor om hans ålder. 

Något såväl han själv som ledande fotbollsskribenter nu slår tillbaka mot. 

Det var redan 2017 som Borussia Dortmunds supertalang Youssoufa Moukoko fick rubriker runtom i världen. Den då 12-åriga Moukoko flyttade då upp i den tyska storklubbens U17-lag och började göra mål på löpande band. Sent på hösten ledde han skytteligan med 13 gjorda mål. 

Då väcktes frågorna om Moukokos ålder. 

Många menade då att hans födelseattest – som stipulerar att han föddes i kamerunska staden Yundeungster den 20 november 2004 – skulle vara förfalskad.

Dortmunds dåvarande U23-tränare Timo Preus spädde på spekulationerna genom att säga att även han trodde att Moukoko inte var 12. 

– Jag kan tänka mig att hans ålder bara är uppskattad. Jag tror att han kanske är ett eller två år äldre, men han är definitivt inte 17. Det är klart att det inte är hans eget fel, det är inte så att grabben fuskar eller så, sa han då. 

Spekulationer om supertalangens ålder

Det gick så långt att Moukokos pappa fick uttala sig i frågan. 

– Hans ålder är korrekt. Direkt efter att han föddes registrerade jag honom vid det tyska konsulatet och han har ett tyskt födelseattest. Dessutom är hans mamma 28 år gammal, så han kan inte vara äldre, sa han 2017. 

Men spekulationerna fortsatte och enligt tyska Bild har Moukoko hållit sig borta från offentligheten och ger så gott som aldrig intervjuer. 

Den gånga säsongen har den nu 14-åriga Moukoko gjort 50 (!) mål i U17-serien - vilket är ett nytt rekord. Till följd av det flyttas han nu upp i U19-laget till nästa säsong. Rekordslakten har lett till att frågan om hans ålder kommit upp på nytt - inte minst på sociala medier - vilket lett till att även han nu tar bladet från munnen. 

”Det är otroligt hur mycket som har skrivits om mig. Jag kan inte hjälpa att det går bra och jag har fått den här gåvan. Jag tänker inte skämmas över att jag är bra på fotboll”, skriver han på Instagram. 

Rasar mot behandlingen av Moukoko: ”Han är ett barn”

Han är inte ensam med att ryta ifrån. Pit Gottschalk, fotbollschef på den stora tyska tv-kanalen Sport1, skriver i en krönika att han förfasas över hur folk pratar om Moukoko. 

”Så fort hans namn kommer upp, så pratar man om tvivel kring hans ålder. Konstiga diagnoser görs, hans födelseattest ifrågasätts och man skriker efter åldertest. De flesta på sociala medier har aldrig ens sett honom spela och därför måste de sägas: insinueringar som dessa är helt vansinniga. Youssoufa Moukoko är ett barn, det glöms väldigt lätt bort i det här”, skriver han.