Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talangen har spelat under falsk identitet

Silas Wamangituka heter inte Silas Wamangituka.
Foto: ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON VIA W / IMAGO IMAGES/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Hans verkliga namn är Silas Katompa Mvumpa.
Foto: WOLFGANG FRANK/EIBNER-PRESSEFOTO VIA WWW / IMAGO IMAGES/EIBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Talangen avslöjar sanningen på Stuttgarts hemsida.

Silas Wamangituka, 21, har tagit Bundesliga med storm den här säsongen.

Men nu kommer ett oväntat avslöjande.

Han heter egentligen inte Silas Wamangituka – och han är inte 21 år gammal.

Han väljer själv att kliva fram och berätta sanningen i ett pressmeddelande via sin klubb Stuttgart. Hans riktiga namn är Silas Katompa Mvumpa och han är 22 år gammal.

– Det är jobbigt att ta steget och berätta min historia. Men jag vågar göra det tack vare stödet från Stuttgart och min nya rådgivare, säger Silas som den här säsongen utsågs till ”Årets nykomling” i Bundesliga efter att ha smällt in 11 mål på 25 matcher.

Exakt vad som hänt här? Silas Katompa Mvumpa förklarar att lämnade Kongo-Kinshasa som 17-åring och kom i kontakt med en agent i Belgien. Agenten hjälpte honom att få kontrakt med Paris FC i den franska andraligan – men ändrade samtidigt hans namn och ålder.

Enligt Stuttgart kan det här ha varit ett sätt för agenten att göra Silas mer beroende av honom.

– Han är ett offer i den här situationen, säger sportchefen Sven Mislintat.

– Han var ung och ensam och visste inte vilka konsekvenser det skulle bli om han berättade sanningen. Nu gör vi allt för att hjälpa honom.

”Levt med konstant rädsla”

Silas Katompa Mvumpa förklarar att det är en stor lättnad att nu kunna träda fram med sin sanna identitet.

– Jag har levt med en konstant rädsla under de senaste åren och jag har även varit orolig för min familj hemma i Kongo-Kinshasa, säger Silas som spelar med just ”Silas” som namn på ryggen.

– Stuttgart har blivit som ett andra hem för mig och jag känner mig trygg här. Det gjorde också att jag vågade berätta om det här.

Han fortsätter:

– Jag hoppas också att jag kan uppmuntra andra spelare att kliva fram och prata öppet om de har haft liknande erfarenheter med agenter.

Stuttgart har anmält situationen till det tyska fotbollsförbundet och kommer även att vidta rättsliga åtgärder mot agenten som ändrade namn och ålder på den talangfulle högeryttern. Silas Katompa Mvumpa har nu fått ett nytt pass med rätt namn och rätt ålder.