Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succésiffrorna: En av de bästa i hela Bundesliga

Sebastian Andersson har gjort åtta mål i Bundesliga. Foto: PIXATHLON/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Men i det svenska landslaget har det blivit snålt med speltid. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Union Berlin ligger tia i Bundesliga, sju poäng före Hertha Berlin. Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PIXATHLON/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sebastian Andersson gör succé i Bundesliga.

Statistiskt är han en av ligans bästa anfallare, men än så länge får han knapert med speltid i landslaget. Någonting som förvånar i Tyskland.

– Ni måste ha väldigt bra anfallare om ni har möjlighet att hålla Andersson på bänken, säger Javier Cáceres, journalist på tyska Süddeutsche Zeitung.

Sebastian Andersson har fått en flygande start på säsongen i Bundesliga. På fjorton matcher har han gjort åtta mål för Union Berlin och han hyllas stort i Tyskland. 

– Det är en fantastisk överraskning. Han är utan tvekan en av de stora sensationerna det här året, säger Javier Cáceres.

Och det stämmer att Anderssons siffror även utöver målskörden i den tyska ligan är minst sagt imponerande. 

Han har varit inblandad i överlägset flest man-mot-man-dueller (464 stycken) respektive luftdueller (220 stycken). Han vinner dessutom 51 procent av sina samlade dueller, endast tre spelare i Bundesliga är bättre. I luften vinner han 52 procent av sina dueller, snittet för anfallare i ligan är 40 procent.

– Det är nästan rörande att se hur hårt han jobbar och hur han aldrig gestikulerar mot sina medspelare trots att han inte alltid får de bästa bollarna att jobba med, säger Cáceres innan han jämför honom med en annan anfallsgigant.

– Han har varit totalt underskattad. Han tar alltid jobbet och låter sina lagkamrater gå framåt. På sätt och vis påminner han mig om Diego Costa, bortsett från att Costa har ett hett temperament och ”Seb” är genomsympatisk. 

Sebastian Andersson hyllas i Tyskland

Andersson är en av nyckelspelarna i Union Berlin, men i det svenska landslaget har det varit mer snål med speltid. 

– Ska jag vara ärlig har jag inte sett så mycket av det svenska landslaget den senaste tiden, men ni måste ha väldigt bra anfallare om ni har möjlighet att hålla Andersson på bänken, säger Cáceres.

I en intervju med Süddeutsche Zeitung säger Andersson själv att han tror att hans möjligheter att bli uttagen i sommarens EM-lag är goda.

– Jag tror att de chanserna är stora, jag hoppas det i alla fall. Om jag fortsätter så här är de väldigt stora.

Han kommenterar även det faktum att han mest har suttit på bänken de gånger han varit uttagen.

– Alla i laget vill spela, men så som det har varit är det andra spelare som har startat och gjort det bra både i VM och under EM-kvalet. Jag kan inte säga så mycket om det eftersom det går så bra.