Stefan Effenberg.Stefan Effenberg.
Stefan Effenberg.
Foto: Imago SportfotodienstFoto: Imago Sportfotodienst
 Foto: Imago Sportfotodienst
Foto: Fabian BimmerFoto: Fabian Bimmer
 Foto: Fabian Bimmer

Stefan Effenberg körde rattfull - straffas

Publicerad

Den tyska fotbollslegendaren Stefan Effenberg körde rattfull i september förra året.

Nu döms han att betala motsvarande 286 000 kronor i böter och dessutom blir han av med sitt körkort i 13 månader.

 

Gillar du fotboll? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla fotbollsnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

I slutet av september förra året drog festligheterna kring Oktoberfest i gång i den sydtyska staden München. Folk från hela världen besöker då staden för att dricka öl och umgås. En av alla besökare var den tyska fotbollsikonen Stefan Effenberg som var på plats för att fira sin frus 50-årsdag.

Han festade dock lite för hårt för att ha omdömet kvar och valde att köra hem sent på kvällen i sin Jaguar. Polisen stoppade honom då i en rutinkontroll runt halv tre på natten. Effenbergs utandningsluft visade då att han hade 1,4 promille i blodet, något som var klart över den tillåtna gränsen.

Effenberg ska även ha förolämpat poliserna som stoppade honom.

Effenberg får göra "idiottestet"

Efter det har det varit ganska tyst kring Effenberg - men nu har han fått sin dom. Bild rapporterar att 47-åringen döms att betala böter på 30250 euro (motsvarande 286 000 kronor) i böter. Dessutom så blir han av med sitt körkort i minst 13 månader. Han får alltså ansöka om ett nytt först i oktober i år.

– Han dömdes till böter för att ha kört rattfull, i övrigt vill jag inte kommentera någonting, säger hans advokat Thomas Srteinkraus till Bild.

För att få tillbaka sitt körkort så måste Effenberg genomgå det som Bild kallar för "idiottest" där han visar att han kommer att hålla sig nykter nästa gång han kör bil.

Effenberg riskerar att få sparken

Det är inte bara utanför fotbollsplanen som han har problem. Effenberg arbetar för närvarande som tränare i 2. Bundesligalaget Paderborn och de har det tungt just nu. De ligger på sextonde plats för närvarande och har inte vunnit på nio matcher. Om de inte rycker upp sig så riskerar Effenberg att förlora sitt jobb.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag