Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen om bilderna: ”Jag fick en förfrågan”

Alica Schmidt är en lovande 400-meterssprinter.Foto: Instagram.
Hon fick chansen att träna Dortmunds fotbollslag.Foto: YouTube.
Schmidt utmanade då Mats Hummels på en löpduell.Foto: YouTube.

Friidrottstalangen Alica Schmidt, 21, har fått hoppa in som fystränare i Dortmund.

I samband med träningspasset utmanade hon försvarsstjärnan Mats Hummels på 400 meter – och vann enkelt.

– Vi hade väldigt kul ihop, säger Schmidt när SportExpressen når henne.

Bilderna på Alica Schmidt och fotbollsstjärnorna i Dortmund började spridas i sociala medier under förra månaden. På flera håll rapporterades det då att Schmidt var ny ordinarie fystränare i klubben.

Men det är inte riktigt sant.

– Nej, det var ett tillfälligt inhopp, säger Schmidt.

– Jag fick en förfrågan från företaget 1&1 som är tröjsponsor åt Dortmund. De ville att jag skulle komma och köra lite övningar med några av spelarna – Mats Hummels, Thomas Meunier, Manuel Akanji och Felix Passlack – och så filmades allting av Dortmunds egen tv-kanal.

Alica Schmidt visar övningar för spelarna.Foto: Alica Schmidt, Instagram (@alicasmd)

Gör succé på Instagram

Inte hört talas om Alica Schmidt förut? Du är ursäktad.

Schmidt är bara 21 år gammal och har än så länge inte gjort några stora avtryck på seniornivå. På meritlistan finns dock både ett silver från JEM och ett brons från U23-EM. Hon har också ett färskt personligt rekord på 400 meter som lyder 52.21 (att jämföra med 53.07 som är Sverige-bästat från Moa Hjelmer den här säsongen).

Det är en stor talang, helt klart. Och det är många som följer hennes framfart. Hon har i skrivande stund 1,3 miljoner följare på Instagram.

– Övningarna som jag körde med Dortmund-spelarna var inte särskilt tuffa, om jag ska vara helt ärlig. Syftet var främst att visa upp lite övningar och inspirera tv-tittarna att börja träna, säger Alica Schmidt.

Verkade killarna uppskatta passet?

– Jag tror det! Jag måste säga att det var en väldigt härlig stämning i klubben – avslappnad och trevlig, men ändå professionell. Det var kul att få chansen att snacka lite mer Mats, Thomas, Manuel och Felix och utbyta erfarenheter och lära känna varandra.

– De var normala killar, sköna, trevliga. Vi hade väldigt kul ihop.

Utmanade Mats Hummels

Alica Schmidt fortsätter:

– När jag var där fick jag en idé också. Jag frågade Mats Hummels om han ville springa 400 meter mot mig. Han sa ja direkt! Det är verkligen en kille med fötterna på jorden.

Löpduellen med Hummels publicerades på YouTube i helgen och drog över 100 000 visningar första dygnet.

Där kan man se hur Alica Schmidt med lätta steg springer ifrån Hummels, som har gjort 70 landskamper för Tyskland och länge ansetts vara en försvarare av högsta världsklass (även om snabbheten kanske aldrig varit hans signum).

Efter målgång säger han: ”Åh gud, det här var det jobbigaste jag någonsin gjort!”

Mats Hummels kraschlandar efter duellen.Foto: YouTube.

Schmidt berättar att det kan bli fler besök i Dortmund framöver.

– Jag hoppas att 1&1 bjuder in mig igen. Det beror nog mycket på vilket mottagande de här filmerna får när de släpps på Dortmunds tv-kanal senare i oktober. Men jag vet att Mats Hummels vill att jag ska komma tillbaka.

Är det så?

– Haha, ja. Han vill ha en ny löpduell på 400 meter och ta revansch. Jag sa till honom att jag så klart accepterar den utmaningen. Och det kan nog bli spännande. Han är väldigt ambitiös så jag tror att han skulle kunna förbättra sig ganska mycket om han får träna lite på distansen.

 

TV: Här går det inte riktigt som planerat