Så blev multimiljardären mest hatad i tysk fotboll

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dietmar Hopp på läktaren.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
Dietmar Hopp med Karl-Heinz Rummenigge
Foto: FRANK /EIBNER-PRESSEFOTO VIA IMAGO IMAGES

Mångmiljardären Dietmar Hopp är en av de mest avskydda personerna hos tyska fotbollssupportrar just nu.

Supporteraktionerna mot honom kulminerade med de parodiska scenerna i slutet av matchen mellan Hoffenheim och Bayern München.

Nu står det tyska förbundet inför ett avgörande val som kan förändra tysk fotboll för alltid.


Ladda ner appen gratis här – få sportnyheter på bästa sätt! 

Bayern München gjorde processen kort med Hoffenheim på lördagen. Det tyska storlaget ledde med 4-0 efter den första halvleken och fortsatte pumpa på framåt i den andra. 4-0 blev 5-0 som blev 6-0. 

Hade det varit allt som hände hade Bayerns förkrossande seger varit glömd till nästa vecka. Men i minut 77 skedde något unikt. 

De tillresta Bayernsupportrarna vecklade ut en banderoll med ett hatiskt budskap riktat mot Dietmar Hopp, Hoffenheims ägare. På banderollen kallades Hopp för ”Hurensohn” (översatt, ”son till en hora”). 

Domaren valde att bryta spelet och flera av Bayernspelarna samt tränaren Hans-Dieter Flick var framme hos supportrarna och talade upprört med dem. 

Banderollerna på Bayern-sektionen.
Foto: PETER HARTENFELSER VIA WWW.IMAGO-IMAG / IMAGO IMAGES/HARTENFELSER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Rasade efter parodiska scenerna: ”Skäms över de här idioterna”

Spelet kom i gång efter tio minuter, bara för att avbrytas på nytt och sedan valde spelarna att strejka. Under de avslutande tio minuterna stod samtliga 22 man på plan och bara väntade ut tiden. 

Bayern Münchens vd Karl-Heinz Rummenigge rasade mot sina egna fans. 

– Jag skäms över de här idioterna. Tiden är kommen för det tyska förbundet och Bundesliga att tillsammans stå upp mot de här idioterna. Det här är den fula sidan av fotbollen. Jag skäms och har bett om ursäkt till Dietmar Hopp, sa han. 

Efter slutsignalen gick så applåderade spelarna gemensamt Dietmar Hopp. 

– Vi statuerade ett exempel. Det här var en historisk match. Det här är vägen framåt in i framtiden, säger Hoffenheims Benjamin Hübner till Die Welt. 

Under söndagen vecklade Union Berlins supportrar ut en banderoll med samma budskap som Bayernfansen gjorde, vilket ledde till att matchen tillfälligt avbröts i slutet på första halvlek. Samtidigt har flera spelare med Hoffenheimkoppling, däribland Chinedu Obasi, uttryckt sitt stöd till Hopp på sociala medier. 

Die Welt, ställer sig nu frågan om den här konflikten och förbundets agerande mot den förändrar tysk fotboll för alltid. 

Union Berlin-supportrarnas banderoll
Foto: ANDREAS GORA / AP TT NYHETSBYRÅN

Därför avskyr fansen Dietmar Hopp

De avslutande tio minuterna mellan Hoffenheim och Bayern München var ett crescendo på en konflikt och en debatt som pågått i tysk fotboll under lång tid. 

Historien om Hopp, Hoffenheim och de andra klubbarnas antipati gentemot dem tar sin börjar år 2000. 

Dietmar Hopp är en av grundarna till mjukvaruföretaget SAP och är multimiljardär. Vid millennieskiftet började han intressera sig för sin förra klubb Hoffenheim, som då spelade i den tyska femtedivisionen. Han började pumpa in pengar i klubben som rask takt klättrade upp genom de tyska divisionerna, något som enligt fansajten Bundesliga Fanatic ”gjorde de klassiska klubbarna riktigt arga”

Bundesliga Fanatic skriver vidare att Hopp gjorde de klassiska klubbarna oroliga över att hans Hoffenheim var starten på en ny era i tysk fotboll där miljardärer från andra delar av världen tog kontroll över klubbarna. 

En bild som delas av Bundesligaexperten Archie Rhind-Tutt. 

– Anledningen till att han är så illa omtyckt är för att han matar Hoffenheim med pengar på ett sätt som går emot 50+1-regeln (liknande den svenska 51%-regeln) som innebär att majoriteten av klubbarna i Tyskland ägs av fansen. Det finns ett stort motstånd mot det här från de klassiska klubbarna i Tyskland, så som Bayern München, Borussia Dortmund och Borussia Mönchengladbach, säger han till BBC

Hopp har alltså blivit en symbol för den moderna ägarsituationen i elitfotbollen som flera tyska supporter är emot. 

Konflikten mellan Dortmund och Hoffenheim

Ilskan mot Hopp och Hoffenheim var som värst 2008 när de debuterade i Bundesliga och dessutom ledde serien vid vinteruppehållet. 

Dortmundfansen var mest aggressiva i sina protester mot Hoffenheim och Hopp. ”Alla hatar verkligen Hoffenheim, men Dortmundfansen var de värsta mobbarna mot Hopp”, skriver Bundesliga Fanatic. 

Efter år av protester svarade Hoffenheim med att sätta upp enorma högtalare vid Dortmundfansen när de möttes i Hoffenheim 2011. Elva tillresta Dortmundsupportrar var tvungna att uppsöka läkarvård efteråt då de drabbades av problem med sin hörsel. 

Två år senare drabbade Hoffenheim och Borussia Dortmund samman igen, då hade Dortmund chansen att vid seger spela ner Hoffenheim i andradivisionen. 

Dortmund ledde med 1-0 och deras fans firade. Men då tilldömdes Hoffenheim två straffar, varav en kontroversiell och vände på matchen. Dortmund hade en kvitteringsboll inne i slutet, men den dömdes bort för offside och Dortmundfansen rasade mot förbundet och kallade dem för ”maffia”.

Dortmund-fans protesterar mot Dietmar Hopp
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST

Därför har konflikten blossat upp på nytt

De följande åren var konflikten varit något vilande. Kanske delvis för att RB Leipzig, som av samma anledning som Hoffenheim är illa omtyckt i tyska supporterkretsar, tagit sig upp till den tyska fotbollens finrum. 

Men nyligen blossade den upp igen och precis som tidigare var det Borussia Dortmundfansens hat gentemot Hopp som låg till grund. 

I slutet av december möttes Dortmund och Hoffenheim och Dortmundfans sjöng hatramsor riktade mot Dietmar Hopp. Det ledde till att det tyska fotbollsförbundet DFB stängde av samtliga Dortmundfans från att besöka Hoffenheims arena i två säsonger. 

Archie Rhind-Tutt berättar att de tyska supportrarna tidigare riktat missnöje mot kollektiva bestraffningar och att DFB lovat att inte dela ut dem. Så nu såg supporter-Tyskland den här avstängningen som att DFB bröt sitt löfte. 

Det ledde till protester i Borussia Mönchengladbach kommande match, där de hade en banderoll med Hopps ansikte i ett kikarsikte och därefter i matchen mellan Hoffenheim och Bayern München. 

Rhind-Tutt håller med om att spelaraktionen kan ha varit en avgörande händelse i tysk fotboll. 

– Det här är en debatt som rasat i Tyskland de senaste åren som handlar om tradition som körs över av den nya vågen av pengar. Och det här känns som en avgörande händelse för tysk fotboll, för det visar splittringen som finns, säger han till BBC. 

Konflikten mellan supportrar och klubbarna och förbundet

Splittringen är tydlig. 

På ena sidan finns det klubbarna själva och företrädarna i klubbarna. På andra sidan supportergrupperna och det är upplagt för en konflikt där sidorna står väldigt långt ifrån varandra. 

Bayern Münchens supporterorganisation ”Südkurve München” har släppt ett pressmeddelande där de skriver att de ord de använde på sin banderoll är vanligt förekommande på läktarna, men att det endast blev en fråga för DFB när det riktades mot Hopp. 

De ser avstängningen av Dortmundfans från Hoffenheim som en attack på supporterkulturen i stort och avslutar med att skriva: ”Om ni vill avbryta fotbollsmatcher för såna förolämpningar så kommer det aldrig att spelas en match över 90 minuter. Avbrottet mot Hoffenheim var absurt. Fansen kommer fortsätta revoltera mot kollektiva bestraffningar”. 


https://twitter.com/ftamsut/status/1234060545445302274

Alexander Rosen, sportchef i Hoffenheim, står på andra sidan. 

– Vi måste analysera den här situationen som råder och konsultera med de andra klubbarna i ligan. Vi måste prata med förbundet med och se vad vi ska göra nästa gång det händer. Men vi kan inte låta ultassupportrarna vinna, vi är större än dem, säger han i en intervju med Archie Rhind-Tutt. 

– Det handlar om respekt. Inte om rasism eller diskriminering eller något sånt. Människor som använder såna här ord, vi kan inte låta dem vinna. Det förstör, det är farligt för vårt samhälle och vi måste statuera ett exempel. 

Tysk fotbolls står inför ett avgörande val

I såväl traditionella som sociala medier är det många som har reagerat på att förbundet slår hårt mot supportrarna när förolämpningarna riktas mot en klubbägare, men att inget händer när spelare exempelvis utsätts för rasism. I början av februari så sa Hertha Berlins Jordan Torunarigha att han utsatts för rasism från läktaren i deras match mot Schalke 04, men matchen pågick utan avbrott. 

Marco Fuchs, krönikör i Der Spiegel, menar att tysk fotboll nu står inför ett avgörande val. 

”Om avbrottet mellan Hoffenheim och Bayern München är så förbundet kommer att agera fortsatt så kommer ingen Bundesligaomgång någonsin att kunna slutföra alla matcher. Men om de agerar lika hårt mot rasism, antisemitism och sexism så kan det komma något gott utav det. För det skulle innebära att de visar att alla har lika rättigheter”, skriver han. 

Vilken väg kommer förbundet att välja? Svaret får vi troligen redan nästa helg, när en ny omgång av Bundesliga väntar.