Raseri mot stjärnorna efter utspel om Özil

Foto: PETER SCHATZ / IMAGO/ACTIONPICTURES IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: BPI/REX/SHUTTERSTOCK / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: MORITZ MÜLLER / IMAGO/MORITZ MÜLLER/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Mesut Özil slutade i det tyska landslaget efter rasistiska påhopp. Nu hävdar Thomas Müller att ”det inte finns någon rasism i sporten” – för vilket han fått stor kritik. 

”Han lever i en rasistisk bubbla”, skriver journalisten Alima Hotakie. 

Mezut Özil och Ilkay Gündogan fick skarp kritik efter att de ställt upp på en bild med Turkiets omstridde president Recep Tayyip Erdogan. 

Spelarna buades ut i samband med att Tyskland genrepade inför VM mot Saudiarabien och flera tyska fotbollsprofiler kritiserade stjärnorna hårt

Efter att Tysklands fiasko-VM var över fick Özil även klä skott för mycket av den sportsliga kritiken mot landslaget. Han svarade med ett långt brev – och senare samma dag offentliggjorde Özil att han slutar i det tyska landslaget.

Fick rasistiska påhopp

Özi berättade att han fick utstå rasistiska påhopp efter att bilden med Erdogan publicerats. 

"Folk har använt bilden med Erdogan för att uttrycka sin tidigare dolda rasism - och det är en fara för samhället. Efter matchen mot Sverige så var det ett fan som skrek: 'Özil, dra åt helvete din turkiska skit, din turkiska gris”, skrev Özil. 

"Så länge jag har den här känslan av rasism och respektlöshet så kommer jag inte att fortsätta representera Tysklands landslag på internationell nivå. Jag brukade känna stolthet och glädje när jag spelade i den tyska tröjan, men nu gör jag inte det. Det har varit ett svårt beslut för mig”, fortsatte han. 

”En otrolig sak att säga”

Nästan två veckor efter att Özil valt att sluta i landslaget väljer nu storstjärnan Thomas Müller att kommentera saken i en intervju till Spiegel.

– För oss var det inte så seriöst och stort som det lät från utsidan. Så nu borde vi äntligen avsluta den här diskussionen och i stället fokusera på fotbollen eftersom rasism aldrig var ett problem i tyska landslaget. Ingen kan säga att det finns rasism inom fotbollen eller inom landslaget, säger Müller till Spiegel. 

Müller hävdar alltså att sporten inte har några bekymmer med rasism och det får han nu enorm kritik för. 

”Det är en otrolig sak att säga. Jag behövde läsa det fyra gånger innan jag vågade tro på vad jag läste. Jag vet inte vad som är värst”, skriver den tyske journalisten Felix Tamsut på Twitter. 

”När var den senaste gången Thomas Müller blev offer för en apramsa eller en banan kastad på sig under en fotbollsmatch? Aldrig! Men hur kan han vara så blind för svarta fotbollsspelares erfarenheter? Han lever i en rasistisk bubbla. Det är omöjligt att förneka att det finns rasism i sport”, skriver journalisten Alima Hotakie. 

”Som en inflytelserik fotbollsprofil, är det totalt oansvarigt. Alla sponsorer borde hoppa av. Och Fifa borde bötfälla honom”, skriver fotbollskontot Premier League Panel. 

”Thomas Müller förnekar att rasism finns i sport? Det är antagligen det dummaste jag sett i dag. Jag antar att eftersom han var den sämsta tyske spelaren i VM behöver uppmärksamheten vara kvar på Özil”, skriver journalisten Dan Critchlow. 

Neuers ord om Özil

Världsmålvakten Manuel Neuer verkar inte heller han vilja försvara Mesut Özil eller dennes beslut att lägga av i landslaget. 

”Det är varje spelare beslut. Du måste hitta dina anledningar och Özil hittade sina. Landslaget måste ha spelare på plats som är väldigt stolta över landslaget och ge allt, så att vi kan ta oss tillbaka till framgångarna, säger Neuer i en intervju i samband med Bayern Münchens försäsongsläger.

”Väldigt besviken på Neuers och Müllers kommentarer om Özil. Att se dem mer eller mindre beslå Özil med lögn är hjärtekrossande. Min klubb gör mig besviken”, skriver journalisten och Bayern München-supportern Eribert Volaj. 


https://twitter.com/ftamsut/status/1025394449076109312https://twitter.com/AlimaHotakie/status/1025429154915864576https://twitter.com/PremLeaguePanel/status/1025438013625704454https://twitter.com/afcDW/status/1025389800222846978https://twitter.com/VolajEribert/status/1025455044299288577