Lennart Thy. Foto: IMAGO/PRO SHOTS / IMAGO/PRO SHOTS IMAGO SPORTFOTODIENSTLennart Thy. Foto: IMAGO/PRO SHOTS / IMAGO/PRO SHOTS IMAGO SPORTFOTODIENST
Lennart Thy. Foto: IMAGO/PRO SHOTS / IMAGO/PRO SHOTS IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: IMAGO/PRO SHOTS / IMAGO/PRO SHOTS IMAGO SPORTFOTODIENSTFoto: IMAGO/PRO SHOTS / IMAGO/PRO SHOTS IMAGO SPORTFOTODIENST
 Foto: IMAGO/PRO SHOTS / IMAGO/PRO SHOTS IMAGO SPORTFOTODIENST

Lennart Thy hyllas som en hjälte: ”Han kan rädda liv”

Publicerad

VVV Venlos tyska anfallare Lennart Thy missar helgens match mot PSV. 

Anledningen? Han ska donera sitt blod till en leukemipatient. 

Något Thy hyllas stort för. 

Lennart Thy är inte ett namn som alla känner till. Den 26-åriga anfallaren sågs i unga år som en stor talang i Werder Bremen. Efter några framgångsrika år i ungdomslaget samt det tyska U17-landslaget (15 mål på 26 matcher) så fick Thy chansen med seniorlaget år 2010. 

Han var en del av Bundesligaklubben fram till 2012 då han lämnade för St Pauli där han spelade i fyra säsongen innan han återvände till Werder Bremen. 

Den här säsongen tillhör han holländska VVV Venlo. 

Missar match - för att donera sitt blod

Han har spelat 20 matcher och gjort fyra mål för klubben. Men det är för något som rör honom utanför fotbollen som nu gör att Thy uppmärksammas medialt i hela Europa. 

I ung ålder registrerade sig Thy som donator i Tyskland och nu har det visat sig att hans DNA matchar med en leukemipatient. Därför reser Thy nu till tyskland för att donera blod och kommer att vara frånvarande en vecka, vilket gör att han bland annat missar helgens match mot PSV. 

"Lennart kan rädda liv. VVV Venlo har självfallet gått med på att samarbeta med Lennart och sjukvården i den här speciella situationen. Chansen att DNA matchar är väldigt liten och skapar en exceptionell situatione", skriver klubben på sin hemsida

https://twitter.com/vvvvenlo/status/973189556685197315

Thy hyllas för sitt beslut

Thy hyllas nu för sitt beslut att donera sitt blod till en cancersjukpatient. 

"Du är en stor hjälte", skriver journalisten Tim Geurts på Twitter

"Väldigt fint av Lennart Thy och andra som honom som väljer att vara donatorer", skriver Eindhoven Dagbladreportern Rik Elfrink. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag