Isaks besked: "Det skulle aldrig hända"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/DEFODI IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Nio månader in i sin Dortmund-sejour väntar Alexander Isak, 17, ännu på sin första start.

Nu bryter svensken tystnaden och berättar om varför valet föll på Dortmund, drömmen om sommarens VM-slutspel och slår fast han aldrig skulle spela för något annat lag än AIK i Sverige.

– Det skulle aldrig hända, säger Isak.

Blott 17 år gammal och med endast en säsong av allsvenskt spel för AIK på meritlistan lämnade Alexander Isak i januari den trygga tillvaron i Sverige för att påbörja sin karriär som utlandsproffs hos den tyska storklubben Borussia Dortmund.

Flertalet storklubbar runt om i Europa försökte locka över den svenske supertalangen och länge såg Real Madrid ut att vinna kampen. I stället föll valet på Borussia Dortmund och prislappen hamnade på hissnande 85 miljoner kronor – vilket gör honom till den dyraste försäljningen någonsin från allsvenskan. 

Sedan dess har det varit tämligen tyst kring det svenska superlöftet, som varit hårt återhållen av klubben gällande intervjuer och uttalanden.

Isak om Dortmunds nye tränare

Efter onsdagens ligamatch borta mot Hamburg, som anfallaren fick se från sin plats på avbytarbänken, visade han inga tecken på att vara restriktiv. Tre dagar tidigare hade han fått göra sin debut i Bundesliga – vilket var efterlängtat.

– Det var stort. Det var 80 000 på läktarna, så det var en speciell känsla som man aldrig upplevt förut.

Hur goda tror du chanserna till speltid är framöver?

– Det beror på många saker. Dels hur det går för min anfallskollega Aubameyang och vad det är för resultat. Nu senast ledde vi ganska stort, så då var det passande att slänga in mig. 

Vad har tränaren sagt till dig?

– Vi båda förstår hur situationen är och om han känner att det är läge för mig att komma in så kommer han slänga in mig. Det är resultat och massor av andra saker som gör att det kan bli svårt för honom att ta in mig ibland.

Har du någon uttalad roll i laget?

– Vi snackar inte så mycket roller, men det är ganska tydligt ändå. Just nu är vi bara två renodlade anfallare, men sedan finns det ju andra spelare som skulle kunna spela på den positionen.

"Det vill jag inte gå in på"

Under sommaren lämnade den dåvarande tränaren Thomas Tuchel klubben efter två år och i stället tog den före detta Ajax-tränaren Peter Bosz över rodret. Genast spekulerades det i media kring en utlåning för Isak, vilket han inte själv känner till.

– Nej, det har jag inte hört något om. Jag ville ge det en försäsong och det har jag gjort och är kvar här. Tränaren vill inte jag ska vara utlånad, så jag är här och kämpar om en plats och hoppas på så mycket speltid som möjligt framöver.

Hur tycker du Bosz är jämfört med Tuchel?

– Utan att säga för mycket tycker jag vi har en bra stämning i laget nu. Sedan att det som hände med Tuchel hände vill jag inte gå in på, jag har inte så mycket koll på det. Men det har varit några månader med Bosz nu och det har känts bra.

Dortmund har inlett säsongen strålande och toppar tabellen efter fem omgångar. Redan nu pekas den gulsvarta klubben ut som en seriös utmanare till titeln, vilket Isak försöker tona ner något.

– Vi har startat bra och ska försöka fortsätta på samma väg. Det är klart att det är målet att vinna titeln, men det är ganska tidigt att säga nu. Vi kan bara fortsätta ta vinna och sedan får vi se vart det leder.

Ha du någon personlig målsättning den här säsongen?

– Jag vill utvecklas och jag vill spela. Så jag får hoppas på mycket speltid, så får vi se hur det går.

"Jag vill lära mig språket"

När det stod klart att han i vintras skulle lämna AIK var det många klubbar runt om i Europa som visade intresse. Länge såg Real Madrid ut att vinna dragkampen, men i slutändan blev det Dortmund – ett val han inte ångrar.

– Det är ett lag som satsar på unga och har ett väldigt bra facit på det, så det föll mig i smaken ganska bra.

Vad visste du om klubben och tysk fotboll innan du skrev på?

– Jag satt inte och tittade på Bundesliga hela tiden, men jag hade koll på Bayern München och Dortmund sedan innan.

Hur tycker du livet är utanför fotbollen?

– Det fungerar bra, jag har flera spelare i laget att hänga med. Språket försöker jag lära mig samtidigt som jag klarar mig på engelska. Men jag vill ändå lära mig språket.

På mindre än ett år har du gått från allsvenskan till att få debutera i Bundesliga. Känner du att det har gått för fort för dig?

– Klart det har gått fort, men för fort vet jag inte. Det fungerar bra för mig och jag mår bra, och det är det viktigaste. 

Isaks besked: "Skulle aldrig hända"

Debuten i landslaget genomförde Isak under januariturnén. Sedan dess har det inte blivit fler uttagningar, men till sommaren hoppas han få chansen om Sverige kvalificerar sig till VM i Ryssland.

– Det går inte att säga nu att jag ska till VM, det är så pass långt kvar. Men det är klart att det hade varit stort för mig och ska jag ha någon landslagsmålsättning så är det självklart att jag ska vara med där. Det vore en stor ära.

Sedan genombrottet ifjol har uppmärksamheten varit stor och jämförelserna många. Ändå menar han på att han håller sig lugn och har fötterna på jorden.

– När man är så ung och på den nivån jag är känner man sig ibland lite het. Men jag försöker hålla fötterna på jorden och bara vara normal. Jag vande mig vid uppmärksamheten när jag spelade i AIK, men det är inget jag fokuserar på. Jag försöker leva mitt vanliga liv, må bra, spela fotboll och bara göra min grej.

Om du en dag skulle återvända hem till Sverige för att spela fotboll, är det bara AIK som gäller då?

– Absolut, absolut.

Men om Djurgården skulle säga att du får 50 miljoner om du skriver på för dem, hade du inte nappat på det då?

– Absolut inte. Det skulle aldrig hända.


FILIP WOLLIN

sport@expressen.se