Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hånas som ”fotbollens egen Greta Thunberg”

Här är några av nyckeldatumen inför starten av allsvenskan 2020.
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: GLORIES FRANCOIS/ABACA / STELLA PICTURES/GLORIES FRANCOIS/ABACA

Vem är egentligen fotbollens Greta Thunberg?

Okej, du kanske inte har funderat i de banorna.

Förre storspelaren Mehmet Scholl lanserar hursomhelst en kandidat: Bayern München-stjärnan Joshua Kimmich.

– Han är ingen Bastian Schweinsteiger, säger Scholl i programmet Bayern 2.

Det får väl ändå ses som en hyllning till Greta Thunberg.

Att det numera finns en fotbollsversion av henne. 

Om än en tysk sådan.

Men förre Bayern München-stjärnan Mehmet Scholls jämförelse mellan den svenska klimataktivisten och Joshua Kimmich är inte i positiv bemärkelse.

– Jag kommer ihåg Joshua Kimmichs alla utspel och intervjuer. Det blev lite för mycket för mig och då tänkte jag: Han är tysk fotbolls Greta Thunberg, säger Mehmet Scholl i programmet Bayern 2.

”Kimmich är ingen Schweinsteiger än”

Han tycker att Joshua Kimmich har lagt sig i Bayerns lagbygge för mycket - och ytterbacken, som även kan spela centralt på mittfältet, har dessutom kritiserat truppens bredd.

– Han tror att han vid 24 års ålders ska ha ett finger med i allt, vilket jag tycker blir lite för mycket. Han är inte mogen det ansvaret än, säger Mehmet Scholl. 

– Han ska växa fram till en nyckelspelare först, och ja, han är på väg dit. Hans insatser talar för det också. Men var kommer det sluta? Ja, han är ingen Bastin Schweinsteiger än.

Kimmich hyllas av Flick: ”Viktig pjäs”

Ingen Mehmet Scholl heller för den delen. 49-åringen avslutade sin karriär i Bayern München 2007 efter 334 matcher, 87 mål, åtta ligatitlar och en Champions League-triumf.

Joshua Kimmich har spelat 132 matcher för klubben sedan 2015. Han har gjort nio mål och vunnit ligan vid fyra tillfällen.

Bayern-tränaren Hansi Flick uppskattar Joshua Kimmichs frispråkighet.

– Han är viktig spelare och pjäs för oss. Jag gillar spelare som säger vad de tycker och tänker. Han är på rätt väg och jag är mycket nöjd med hans utveckling.