Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Haalands galna rutiner: "Har aldrig sett något liknande..."

Jan-Åge Fjörtoft.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: MATT WEST/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: MORITZ MUELLER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/MORITZ MÜLLER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Erling Haaland, 21, förbluffar.

Men det är knappast en tillfällighet att han av vissa spås bli hela fotbollsvärldens store skyttekung.

En av hemligheterna bakom? Hans glasögon.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Aldrig, säger Jan-Åge Fjörtoft.

Det norska fenomenet Erling Haaland har nu hunnit spela 67 matcher i den gulsvarta Borussia Dortmund-tröjan.

Resultatet: 68 mål och 19 assist.

Och när förra säsongens upplaga av Champions League summerades prisades 21-åringen, med tio gjorda mål, som hela turneringens skyttekung. Strax bakom, med åtta fullträffar, återfanns PSG:s Kylian Mbappé.

När diverse experter tittar i spåkulan är det många som pekar ut just norrmannen och fransmannen som Lionel Messis och Cristiano Ronaldos arvtagare som fotbollsvärldens målkungar.

Arsène Wenger är en av dem.

– Haaland? Han är en supertalang. Han är troligtvis nästa högprofilerade målskytt, precis som Mbappé, sa tränarikonen nyligen till Bild.

Han hade en explosionsartad utveckling i Red Bull Salzburg för ganska precis två år sen och såldes i efterföljande januarifönster vidare till Borussia Dortmund. Sen dess har varenda europeisk klubbgigant pekats ut som nästa arbetsgivare.

En slump? Knappast, om du frågar Jan-Åge Fjörtoft.

Fjörtoft: ”Jag har aldrig sett det”

Den tidigare Premier League- och landslagsspelaren, numera expert i norska Viaplays Bundesligasändningar, har följt anfallaren noga under en längre tid.

– Jag har aldrig sett en spelare som är så extremt professionell i allt han gör. Aldrig, säger han till SportExpressen.

Erling Haaland lämnar verkligen ingenting åt slumpen.

– Han söker överallt för att hitta de små, små detaljerna som kan göra honom till en bättre fotbollsspelare. Det innefattar sömn, kost, träning, studera sina egna prestationer. Han är ett väldigt proffs i allt han gör, dygnet runt. 


https://www.instagram.com/p/COfZBpDs9g8/

Vi pratar också med Per-Joar Hansen, som tillsammans med Lars Lagerbäck tog upp Erling Haaland i det norska A-landslaget.

Han är inne på samma spår.

– Han är oerhört noggrann med detaljerna. Erling skrev nyligen ett sms till mig där han bland annat berättade att han uppnått sitt mål med att gå upp ett par kilo under sommaren och att han nu går runt med en speciell typ av glasögon som ger det optimala ljuset för att han ska kunna somna gott, säger Hansen och skrattar.

– Han stänger också av sitt wifi på kvällen för att optimera sömnen. Kosten... den är hundra procent. Han är så otroligt dedikerad.

Vad imponeras du mest av?

– Fysiken. Den är enorm. Och han är besatt av att göra mål. Jag har aldrig någonsin sett en forward som är så besatt av att göra mål. Och som är så professionell i sitt agerande. Han är ett unikum, ett fenomen. 

Hemligheten: Specialglasögon

Just glasögonen är en av många detaljer som Erling Haaland själv är övertygad om är avgörande för helheten.

– Allt handlar om de små detaljerna och att bli lite bättre varje dag. På det här viset kan jag klämma ut ytterligare några procent styrka, säger han till Ruhr Nachrichten.

– Jag eftersträvar alltid att göra allt ännu bättre och letar alltid efter saker som kan hjälpa mig på vägen. Glasögonen använder jag på kvällen för att filtrera det blå ljuset från tv:n och mobiltelefonen. Det har en positiv effekt på sömnhormonet melatonin och det hjälper mig att sova bättre. På det viset återhämtar min kropp sig bättre.

När det kommer till kosten har pappan Alf-Inge Haaland, före detta spelare i bland annat Leeds United och Manchester City, tidigare berättat att sonen kopierat en av sina förebilders diet.

– Erling fick höra en historia berättad av Patrice Evra. Han hade varit hemma hos Cristiano på lunch och fått fisk. Inget annat. Så nu försöker Erling göra samma sak. Ronaldo är fortfarande på absoluta toppen, så det visar värdet av att göra saker på rätt sätt.


Far och son Haaland.
Foto: FRISO GENTSCH / DPA/IBL

För Jan-Åge Fjörtoft är det bara att konstatera att det är skilda världar jämfört med hans aktiva karriär.

– Jag minns när jag kom till England och skulle spela fotboll. Jag drack inte alkohol. Då ansågs det vara extremt. Det var en match på lördagen, sen en på tisdagen. Drog du inte ut på stan däremellan, ja, då var det som att de såg på en som en ortodoxt religiös.

En av Haalands gamla lagkamrater i Salzburg, Max Wober, har tidigare pratat om norrmannens perfektionism och extrema leverne. Han kallade honom galen.

– Det som är extremt med Erling är att han är så här i en så pass ung ålder. Jag tror att varje generation fotbollsspelare har sina extrema saker för sig. När jag växte upp var vi som tränade extra vid sidan av fotbollsträningarna extrema. I dag gör alla det, säger Jan-Åge Fjörtoft.

Viaplay-experten avslutar:

– Dagens fotbollsspelare har vuxit upp med andra förutsättningar. Personlig tränare.. vi visste inte ens vad det var när jag växte upp. När jag tittar tillbaka på min egen karriär så kan jag önska att jag hade varit mer medveten om möjligheterna. Om någon hade sagt till oss att vi skulle jobba med vår syn, vi hade ju dömt ut personen som galen.