Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gerd Müller har blivit drabbad av alzheimer

Müller.
Foto: Bildbyrån.
Müller.
Foto: Ibl / Popperfoto

Gerd Müller, 69, har drabbats av alzheimer.

Fotbollsikonen bor inte längre med sin fru, utan har placerats på ett sjukhem.

– Bayern München kommer alltid att stödja Gerd Müller och hans familj, säger vicepresidenten Karl-Heinz Rummenigge enligt Bild.

Världens målfarligaste fotbollsspelare någonsin?

Mycket möjligt.

Med 68 mål på 62 matcher i landslaget och 487 mål på 555 matcher i Bayern München har Gerd Müller, 69, gjort skäl för sitt smeknamn "Der Bomber".

Med Bayern München vann han allting en spelare kan göra med ett klubblag på 1960- och 70-talet. I den västtyska tröjan blev han skyttekung i VM 1970 (tio mål), EM 1972 (fyra mål) och världsmästare 1974.

Fotbollsikonen skulle ha firats stort om en månad (3 november) när han fyller 70 år. Men nu låter Bayern München meddela att firandet inte kommer att bli av samma karaktär.

"För alltid en vän"

Orsaken är att Gerd Müller har drabbats av alzheimer.

– Hans var en målskytt utöver det vanliga, och trots all framgång var han alltid blygsam och återhållsam, vilket alltid imponerade på mig. Han var en underbar spelare och är för alltid en vän till mig. I Bayern Münchens familj kommer Gerd alltid att ha sin plats, säger Bayern Münchens vicepresident Karl-Heinz Rummenigge i ett pressmeddelande.

På grund av sjukdomen bor fotbollsikonen sedan februari inte längre med sin fru, utan har placerats på ett sjukhem. Gerd Müllers doktor, Hans Förstl, är tacksam över hur Bayern München och omgivningen har hanterat situationen.

– Trots omisskänneliga tecken på sjukdomen har han behandlats med stor respekt av Bayern München, av fans och media. Det har varit väldigt viktigt, eftersom det för varje människa som har en begynnande Alzheimers kan man bara önska att han så länge som möjligt kan befinna sig i sin en bekant miljö där han trivs bra, säger Först.

Gerd Müller har de senaste åren arbetat som assisterande tränare i Bayern Münchens junior- och reservlag. Bild slår nu fast: "Vi kommer för alltid att minnas vår bästa anfallare genom tiderna – som själv nu kämpar mot sjukdomen glömska. Vilken chock!"

Detta är Alzheimers

"Tidiga symtom på Alzheimers sjukdom brukar vara att få problem med minnet och ha en förändrad tidsuppfattning. Andra symtom är att man kan få svårt att prata och kan känna sig orolig, nedstämd och oföretagsam. Det är vanligt att man är medveten om sina svårigheter och därför drar sig tillbaka och undviker kontakt med andra. Fler tidiga symtom är att man får svårt att följa med i TV-program eller att förstå sammanhang när man läser tidningen. Man kan ha svårt för att vara ensam, även kortare stunder. Det beror på att man inte längre kan bedöma hur länge en närstående har varit borta."

Källa: Vårdguiden