Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-åriga jättelöftet kan skriva historia

På lördag kan Youssoufa Moukoko bli historisk.Foto: ALEX GOTTSCHALK/DEFODI.DE / IMAGO/DEFODI IMAGO SPORTFOTODIENST
16-åringen har gjort succé i Dortmunds ungdomslag.Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES / OVERSTREET WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Från och med i dag kan Borussia Dortmunds Youssoufa Moukoko bli historisk.

Den nyblivna 16-åringen har chans att bli den yngste spelaren genom tiderna i Bundesliga.

– Planen är att integrera honom så snabbt som möjligt – det kommer inte vara någon överraskning om han gör sina första minuter, säger den tyske journalisten Dirk Krampe.

Det har pratats om honom i flera år, redan som 12-åring skapade hans talang rubriker. Underbarnet Youssoufa Moukoko har snabbt klättrat i Borussia Dortmunds ungdomsverksamhet.

– Han blev inte utmanad så han flyttades upp till U17-laget som 13-åring, två år senare var han understimulerad och utmanades återigen inte. Då tog han steget till U19-laget som 15-åring och du vet, där har han slagit alla målrekord, säger Dirk Krampe, journalist på lokaltidningen Ruhr Nachtrichten.

För målrekorden är många. Bland annat gjorde Youssoufa Moukoko 50 (!) mål i U17-serien redan som 14-åring.

Börja träna med A-laget som 15-åring

När han blev för överlägsen fick han som 15-åring ta näste kliv. I somras började anfallaren träna med A-laget.

– Varje spelare du frågar kommer berätta att de är överraskade över hur bra han redan är, säger Dirk Krampe.

– Det var otroligt, när jag kom hem kunde jag fortfarande inte greppa det, säger Youssoufa Moukoko om den där första träningen i augusti till Dortmunds hemsida.

Nu är jättetalangen framme vid nästa steg – debuten i Bundesliga.

När Dortmund ställs mot Hertha Berlin på lördag kan den nyblivna 16-åringen få chansen. Han skulle då bli den yngste spelaren någonsin i ligan.

– Planen är att integrera honom så snabbt som möjligt. Han kommer att resa med laget till Berlin, och det kommer inte vara någon överraskning om han gör sina första minuterar i Bundesliga. Allting beror naturligtvis på hur matchen utvecklar sig, säger Krampe.

Vad kan han bidra med på planen?

– Alla i klubben tror han kommer bidra till laget från start med hjälp av hans stora talang och enastående arbetsmoral. Han är en fantastisk boxspelare med en bra känsla för situationen, kan skjuta med båda fötterna och behöver inte många chanser för att göra mål.

”De vill inte sätta extra mycket press på honom”

Youssoufa Moukoko själv är redo när debuten än kommer.

– Jag tänker inte så mycket på om det blir den 20 eller 21 november. Jag vet att min debut kommer komma någon gång. Jag läser vad som står i tidningarna, men jag sätter ingen press på mig själv, säger han.

Med tanke på hans unga ålder kommer också klubben jobba för att lätta på pressen som hänger över den upphaussade talangens axlar, menar Dirk Krampe.

– Självklart kommer Dortmund skydda honom i början eftersom han kommer ha alla ögon på sig. De vill inte sätta extra mycket press på honom.

Jens Cajuste: ”Måste hålla mig till det för resten av karriären”