Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emil Forsberg: "Aldrig
sett mig som en idol..."

Emil Forsberg har slagit igenom "på riktigt" den här säsongen i Red Bull Leipzig.
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/JAN HUEBNER IMAGO SPORTFOTODIENST
Efter träningen väntar idolbilder och autografer.
Foto: Noa Bachner
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/TEAM 2 IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: Zemanek/Bpi/Rex/Shutterstock / ZEMANEK/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/EIBNER IMAGO SPORTFOTODIENST

Red Bull Leipzig tar Tyskland och Bundesliga med storm.

I centrum för den kontroversiella klubbens framfart står en svensk mittfältare som öser in poäng, och en sportchef som vill vända upp och ned på allt.

När 2016 går mot sitt slut är Emil Forsberg i sitt livs form och Ralf Rangnick mitt i sin revolution.

SportExpressen åkte till Leipzig för att förstå hur allt hänger ihop.

- Jag har aldrig sett mig som någons idol, men jag får nog tänka mer på vad jag gör nu, säger Forsberg.

Det är en frostig men klar morgon utan för centralstationen i Leipzig. Tio minuters bilresa bort har både journalister och supportrar samlats för att se Red Bull Leipzig spela smålagsspel och nöta avslut.

- Vi är mitt i något väldigt speciellt, säger Stefan Krause, en tysk journalist från Bild som står bredvid mig på den lilla läktaren, och det går att hålla med.

Dels för att Red Bull Leipzig inte är som något annat lag, utom kanske Red Bull Salzburg. Det är ju Red Bull, det här. Dels för att man är nykomlingar men ändå har spelat hem 33 poäng på 13 matcher. Inget lag har någonsin misslyckats med att vinna Bundesliga-titeln efter en så bra start.

Emil Forsberg är bäst av alla, även på träning. Här lyckas han med dribbling efter dribbling, men plötsligt svär han på svenska och slår med näven i luften efter en betydelselös straffmiss.

- Fan. Det var en skitstraff. Synd att du fick se den, säger han och stirrar ned i marken när vi sätter oss ned ett par minuter senare.

På vägen ut från planen signerar han en svensk landslagströja och skriver ett tiotal autografer.

- Det är klart att man har blivit större. Fler och fler skriver, fler fattar intresse för mig. Jag har nog aldrig varit en idol för någon, jag har inte sett mig själv som det. Jag har mer försökt vara en god människa.

Att Emil Forsberg inte skulle vara en god människa är nog inte många som tror. Men det finns både en och annan som anser att han spelar för en ond klubb.

***


Autografer skrivs efter varje träning.

"Jag ville att den skulle vobbla"

- Det luktar lite kloak här, eller hur?

Emil slänger upp en tung glasdörr och skämtar om att jag kan få en energidryck från ett minikylskåp som står bredvid oss. Träningskomplexet, som ligger ganska centralt i Lepizig, är splitternytt, precis som det i Salzburg, där systerklubben spelar.

Ändå renoveras det. I entrén har man rivit ut hela receptionen i dag. Bakom ett par genomskinliga dörrar skymtar man pojkar i tidiga tonåren, alla iklädda Red Bull-dräkter, alla här för att drillas i kontinentens mest moderna fotbollsakademi.

Alla bär på drömmen om att ta sig dit Emil Forsberg är.

- Jag får nog tänka mer på vad jag gör nu. Inte på ett dåligt sätt, men många ser upp till mig, det förstår jag. Många vill ta bilder. Man kan vända och vrida på det, det kan förvandlas till något dåligt också. Det är en del att tänka på.

Det blir ännu mer att tänka på när man gör frisparksmål på Stade de France. Vad gick genom huvudet då?

- Oj. Jag vet inte. Ren glädje, vad nu det är. Man bara skriker. Helt överlycklig. Total eufori. Det kändes välförtjänt och lite förlösande. Vi hade varit så pass bra i första halvlek. De hade inte haft någon riktig chans, något långskott eller så där.

Hur många gånger har du tittat på målet i efterhand?

- Någon gång.

Det tror jag inte på. Någon gång om dagen?

- Ja men, någon gång om dagen. Det är klart att man har tittat på det. Det kanske ser billigt ut? Bollbanan är ju konstig?

Men det var väl meningen?

- Absolut. Så den är väl tekniskt bra. Jag ville att den skulle vobbla och gå i mål. Det gjorde den ju.

Ni var ganska skärrade efteråt.

- Ja, det var stor besvikelse långt in på natten där. 1-2 mot Frankrike och vi skulle ha haft med oss mer. Fan. Vi mötte ett av världens bästa lag och gör det så pass bra.

De såg inte ut som världens bästa lag.

- Det syntes ju ingen kvalitetsskillnad. De blev dåliga av vårt spel. De fick inte ytor att göra det de är bra på. Det hände ingenting, inga farligheter. Det är vårt kollektiv som gör det. Vi gjorde mycket rätt.

Ändå förlorade ni efter en dråplig situation. Grämer det dig?

- Äh. Det sker. Jag tänker inte på det. Jag och Robin Olsen är goda vänner. Han var ledsen, men han har varit fantastisk sedan han klev in. Jag visste att han skulle vara det, han är en av de bästa.

Du spelade en annan match på Stade de France i juni.

- Och det var så klart inte bra. Haha, det är ingenting att hymla med.

Tittade du på de insatserna efteråt?

- Det behövdes inte riktigt. Jag tror att alla kände att det var för dåligt. Så enkelt är det. Ska man älta det kan det bli fel och sätta sig i huvudet. För mig räckte det att veta att jag inte var så bra jag kunde. Jag var nog mest knäckt efter Italien. Jag kände att det inte var tillräckligt bra, jag hade inte gjort tillräckligt. Spelar man inte bra fotboll blir man ledsen.

- Men det känns långt borta. Många nya har tagit plats. Victor Nilsson-Lindelöf spelar med karaktär. Det har han alltid gjort, men det syns mycket nu. Robin Olsen också, han tar stort ansvar. John Guidetti är en annan. Han pushar och pushar hela tiden.

***


Här har Forsberg precis nätat mot Frankrike i EM-kvalet.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Red Bull - en högljudd svordom i kyrkan

Ralf Rangnick är en ganska kort man, men man förstår snabbt att han är just Ralf Rangnick när man ser honom stryka runt i korridorerna på Red Bulls träningskomplex.

Ralf Rangnick är inte heller vem som helst. Han är känd bland sportchefer och förbundsfolk som en av Europas mest progressiva taktikideologer. Inspirerad av den legendariske sovjetisk-ukrainske Valeriy Lobanovskyi anses han av många som ursprunget till den tyska tränarskola som nu vinner mark genom Dortmunds Thomas Tuchel, Liverpools Jürgen Klopp och landslagets Jogi Löw. Han har själv tränat Schalke 04 och Hoffenheim, och senast i somras intervjuades han för jobbet som engelsk förbundskapten.

Det här är med andra ord en fotbollshjärna man vill ta del av, men det är också en person som ansvarar för en av världens mest kontroversiella klubbar. Rangnick har mer eller mindre byggt Red Bulls fotbollssatsning på egen hand sedan företagets grundare Dietrich Mateschitz gav honom fria tyglar 2012.

För det finns kontroversiella element. Till att börja med är inte Leipzig vilken fotbollsstad som helst. Det tyska fotbollsförbundet grundades här 1901. Den första tyska mästaren kom härifrån 1903. Landets största arena brukade ligga här och ta emot 110 000 åskådare. Traditionens makt är stark här, och för många är Red Bull Leipzig fortfarande en högljudd svordom i kyrkan.

Du behöver inte leta länge för att hitta de som menar att klubben enbart fungerar som en förlängd marknadsföringsplattform för energidrycken. I Tyskland har flera supportergrupper genomfört protestaktioner, bojkottat matcher och slängt in ett tjurhuvud på planen. I början av den här säsongen sa Borussia Dortmunds vd, Hans-Joachim Watzke, att laget bara var ett "gäng presterande läskburkar".

- Ja, men då säger jag att Dortmund är ett gäng flaskor, vi vann den matchen, säger Rangnick och tillägger till att en "flaska är någon som är dålig på tyska" när han ser min förvirrade reaktion.

- I Tyskland har vi flest livförsäkringar i världen. Allt som är nytt och främmande känns hotfullt, tycker vi. Så det tycker vi inte om. Vi vill ha det som det var förut. Enligt vissa traditionella supportrar ska Bundesliga bestå av Eintracht Braunschweig och Rotweiss Essen, säger Rangnick.

Vad betyder tradition i fotboll för dig?

- Om du bara firar askan betyder det ingenting, om jag ska vara ärlig. Man måste hålla saker vid liv, brinnande och spännande. En del klubbar begår ett misstag där. De hänger upp sig på att de är 100 år gamla. Det är inte viktigt. Fotboll är färskvara, varje dag måste man bevisa att man förtjänar att spela i en liga. Jag jobbade för Schalke, Stuttgart och Hannover, gamla traditionella klubbar, men det är ingen garanti för att du ska prestera bra.

- Om du tar den diskussionen till vanligt företagande, till näringslivet, hur kan då Facebook, Google och Apple vara omtyckta? Hur gamla är de? Saker förändras. Det finns nya saker i världen. Varför skaffar vi barn? Säg samma sak till ett barn: "Nej, du har inte tillräckligt mycket tradition. Du är bara tre år", fortsätter han.

***


Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/CONTRAST IMAGO SPORTFOTODIENST

Har bara 17 medlemmar

Emil Forsberg har tvingats svara på frågor om det här 100 gånger nu, men han förstår ändå diskussionen.

- Man kan argumentera hur länge som helst om hur vi gör saker. Det får man acceptera, det kommer folk att göra. Men som spelare har jag inte känt något hat. Vi är motståndare. Det står Red Bull. Det blir vad det blir, säger han.

Rangnick förstår den också. Han verkar till och med tycka om den. Han börjar själv göra jämförelser med England, där han menar att det finns "en mur, ett glapp mellan supportrar och spelare" som han inte tycker om, och förklarar att han gärna vill lyssna på fans, men inte låta de få inflytande över sportsliga beslut.

- Frågan är varför du vill ha medlemskapet. Jag är mer intresserad av hur många supportrar vi har. Hur många vill se oss i hemmamatcher? Hur många hänger med på bortamatch? Om jag var en supporter till Schalke, eller Dortmund, eller oss, hade jag inte tänkt en sekund på att ha inflytande över klubbens sportsliga beslut. Professionella fotbollsklubbar är som företag. Ta Porsche. Ska de fråga sina anställda vilket steg de ska ta härnäst? Det samma gäller fotboll för mig, säger han.

- Det handlar om att ha rätt människor i styrelsen som fattar rätt beslut. Om du ger supportrar intrycket att de har inflytande och makt ökar du deras känsla av exakt det. Till slut vill de byta ut styrelsen, byta ut tränaren, det får konsekvenser som när de stoppar en spelarbuss på motorvägen mitt i natten för att prata taktik, eller tvingar av spelarna tröjor.

I Tyskland finns, precis som i Sverige, en regel som säger att varje klubb måste ägas till minst 51-procent av sina medlemmar. Här skiljer sig Red Bull Leipzig, deras medlemmar är bara 17 stycken till antalet och alla betalar en summa på 8 000 kronor om året.

Rangnick ser inget problem med det.

- Vad är det med den regeln? Vi uppfyller kraven. Annars hade vi inte fått en licens. Men om du menar supportrarnas inflytande? Vi har väldigt nära kontakt med våra supportrar. Vi hade 600 eller 700 på vår största läktare på arenan och svarade på frågor från dem, jag och Ralph Hasenhüttl, vår chefstränare. Jag vet inte om andra klubbar i Tyskland ens gör så?

***


Videoövervakning på varje träning

Man förstår snabbt att Ralf Rangnick är mer än sportchef här. Emil Forsberg återkommer nästan hela tiden till honom när vi pratar om utvecklingen som har gjort honom till en av kontinentens hetaste spelare.

- Jag har Rangnick att tacka för väldigt, väldigt mycket. Både jag och min fru trivs väldigt bra här. Mina första månader, eller den första månaden, var jobbig. Men Ralf har fått rätt. Han har trott på mig hela tiden. Han sa även innan förra säsongen att ingen behövde oroa sig. ”Emil kommer”, sa han. Många ifrågasatte mig då, jag hade ju knappt gjort ett mål, men Ralf sa ”Emil kommer” hela tiden. Det är skönt att betala tillbaka nu.

- Och den här klubben passar mig. Jag tänker inte så mycket på något annat än hur vi spelar. Nu vill alla göra jämförelser med Bayern München och prata om titeln. Vi är med där uppe, men just nu är vi fortfarande en nykomling som har spelat 13 omgångar. Vi är inte titelutmanare, vi vill utvecklas och spela bra fotboll.

Det här är en hel klubb som bara vill säga att det är ”kul att spela fotboll”?

- Lite så. Men generellt, det är bra att gå till Tyskland som ung svensk spelare. Vi har Totte Nyman i Braunschweig nu. Och Simon Hedlund som precis har gjort en del poäng i Union Berlin. Att gå till Zweite Bundesliga är utmärkt. En bra säsong och vips är du i Bundesliga.

Simon Hedlund fick en del kritik för sin oförmåga att orka med träningstempot i början.

- Ja, och det är inte konstigt. Träningsmetoderna, intensiteten och längden på träningarna är annorlunda här. Och lägg till att man kanske får kämpa lite med språket i början. Det tar ett tag att anpassa sig. Jag anpassade mig jättesnabbt. Idag fick du se en kort träning. Normalt sett tränar vi runt 2 timmar. Snabbt, hårt och med hög intensitet. Längre. Mer energi på detaljer. Vi har videoövervakning på varje träning.

Ett lag med 33 poäng så här långt in på säsongen har aldrig misslyckats med att vinna Bundesliga. Vad talar för att ni håller?

- Vi ser oss aldrig som favoriter. Nu ska vi möta Ingolstadt. 3 eller 4-0 till oss? Det har vi inte med oss i tanken. Vi måste springa alla meter. Det började redan i dag på träningen. Det är alla här noga med att påpeka.

När man ser er spela ser ni väldigt…”systemdrivna” ut. Lite förprogrammerade.

- Vi har den idén, hela Red Bull står för samma sak. Vi gjorde samma sak mot Dortmund som mot Wolfsburg och Mönchengladbach. Alla har sin roll. Ralf Rangnick har väldigt klart för sig vilka han vill ha hit och inte vill ha hit. En spelare kan vara fantastisk med boll men ännu bättre utan boll. Vi pressar ju extremt mycket.

Din poängskörd har ökat markant nu. Vad tänker du när du ser att du får bollen i den där ytan mellan mittfält och backlinje?

- Skapa något. Jag ska hitta på någonting. Ta fram den eller hitta någon på djupet. Jag försöker alltid vända upp. Alltid.

Hur hittar man de där ytorna?

- Jag har inte tränat på det. Det kommer mer instinktivt, lite automatiskt som vi spelar också. Man får titta lite på hur motståndet rör sig, sedan hittar man luckan, den behöver inte vara stor. Rangnick har alltid sagt att vi ska simma i yta. Hitta in där och ett instick till och sen ”boom”. Jag ser mig själv i den rollen. Jag ser mig själv som tia, jag kan spela yttermittfältare men vill komma in i banan.

***


Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/ACTIONPICTURES IMAGO SPORTFOTODIENST

"Då är vi som mest dominanta"

Vad är det då som fungerar så bra här? Varför slår Red Bull Leipzigs unga spelare mer etablerade topplag som Dortmund och Bayer Leverkusen?

När vi lämnar frågorna om klubbens natur och kommer in på den spelmässiga utvecklingen som Rangnick har vakat över här, går han upp i varv ytterligare.

- Johann Cruyff sa två viktiga saker. Först: Så länge du har bollen kan det andra laget inte göra mål. Det stämmer fortfarande. Men om du vill göra mål nu har det inget att göra med ditt lags bollinnehav. Det har förändrats. Du kan ha 70 procent av bollinnehavet utan att göra mål. Det blir handboll, det andra laget är organiserat och du gör inte mål. Om du vill göra mål behöver ditt lag ha snabbhet, vertikalt spel och överraskande moment, en förmåga att accelerera matchens tempo och rytm. Utan det har du ingen chans att göra mål.

- När Tyskland förlorade mot Frankrike i EM-semifinalen hade vi ett snitt på 22 sekunder långa bollinnehav. Men vi vet att vi har 10-11-sekunders bollinnehav i våra bästa matcher. Det är när vi är som mest dominanta, säger Rangnick och fortsätter:

- Nummer två: När du har fler spelare som är bättre än motståndarna, alltså sju-åtta av dina elva spelare är bättre individuellt än sin motståndare, då vinner du matchen. Det är inte sant längre. Nu är fotboll annorlunda, det spelas inte en mot en. Lag som vårt, eller Liverpool, eller Leverkusen, eller Chelsea, vi attackerar dig med tre spelare åt gången när du har bollen. Vår filosofi är annorlunda. Holländska klubbar ser fotbollen med ett annat synsätt, vad som händer när man har bollen. Vår idé handlar mer om vad som händer det andra laget har bollen, och vad vi gör så fort vi vinner tillbaka den.

Du har tidigare sagt att både spelsättet och spelarna ska passa Red Bulls varumärke?

- Nja, det är ett sammanträffande, det styr inte oss. Av mina erfarenheter har jag fått intrycket att det är bättre för motivationen om en spelare skriver sitt första eller andra kontrakt i karriären. Vi skulle inte tacka ja till Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo här. Spelare är hos oss av helt andra anledningar.

- Det passar Red Bull också. Red Bull letar efter talangfulla, unga, hungriga människor. Kolla på formel 1. Red Bull värvade Sebastian Vettel när han var 10 år gammal. Mateschitz har visat mig ett brev han skrev till honom när han gratulerade Sebastian på elvaårsdagen. Samma sak med Max Verstappen nu. Ta Mercedes som kontrast. De kommer förmodligen plocka Alonso eller någon för att ersätta Nico Rosberg.

***


F1-talangen Max Verstappen är en annan stjärna inom Red Bull-sfären.
Foto: Mark Thompson

"En förolämpning av min intelligens"

Rangnick hittade Emil Forsberg vintern 2014/2015. När han började få upp farten under fjolårssäsongen dök det upp intresse från andra klubbar. Summan som nämndes var ungefär 90 miljoner kronor, men Rangnick menade att ett bud i den klassen var "en förolämpning av hans intelligens".

- Jag såg Emil spela när vi skulle möta Malmö FF med Salzburg. Jag hade tittat på Malmö innan mötet också. Just där och då var jag väldigt spänd på honom, ännu mer när jag träffade honom som person. Hans utveckling är helt fantastisk. När han kom hit gjorde han inte ett mål på sex eller sju månader. Det var så svårt för honom att bekanta sig med vår typ av fotboll. Men nu? Allt han gör ser så naturligt ut. Det är enkelt, det är mjukt. Det är världens normalaste sak. För mig är han en enastående spelare.

- Förra året var han hela andradivisionens bästa spelare, men han har redan tagit stora steg därifrån.

Så – är 200 miljoner en förolämpning nu?

- Haha, vi kommer inte att sälja någon. Jag tror inte att spelarna vill härifrån. Jag är inte säker på att de här spelarna skulle prestera på samma nivå i en annan klubb.

Rangnick ser lugn ut. En stund senare vill jag ta en bild på honom. Han ställer sig med armarna i kors och tittar triumferande mot kameran.

- Det är perfekt för Emil här, säger han.

***


Ralf Rangnick

Hade velat ha Guldbollen

Inte heller på Emil Forsberg låter en flytt aktuell.

- Vi är ett ungt lag. Men jag ser inga fallgropar egentligen. Det är klart, hamnar vi i en dipp är det viktigt att ta sig ur den. Är man ung kan det vara svårt.

Du är ju bisarrt nog en bit över medelålder här.

- Ja, och jag har haft dippar i karriären. Min första period här var jobbig. Jag hade väl gjort typ 17 mål på en halv säsong i Malmö FF. Det var nytt. Jag hade alltid gjort något mål per säsong. Jag kom hit för att göra mål men gjorde plötsligen inte det.

Tidningen Die Welt har börjat oroa sig för att de Forsbergska smeknamnen är på väg att ta slut.

- Jag får väl skaffa mig en unge. Det blir Mikro-Foppa då. Det är nästa ord. Vi ska bygga vidare på det där. Shanga (Emils fru) har inte tagit något. Hon spelar ändå fotboll här också, i Red Bulls damlag. Men hon har inget smeknamn. Hon måste göra mer mål först.

Emil tar upp sin mobiltelefon.

- Oj! Pelle Olsson tar över AFC! Har du sett det?, säger han.

Han berättar att han oroade sig under Gif Sundsvalls kamp för att undvika kvalspel, men aldrig tvivlade på Malmö FF:s guldjakt.

- Det är en stor omställning att ha spelat där och här. I Malmö är intresset annorlunda, det är långt, sträcker sig långt bak, det är så mycket tradition och historia. Men det är helt enkelt annorlunda här. De är här, stöttar oss, tycker att det är skitroligt, och vi vill göra något fantastiskt tillsammans.

Det återstår tre matcher till juluppehållet innan han kan slå igen 2016.

- Jag är otroligt nöjd med mitt år. EM var inte bra, det är ett stort mästerskap och då känns det mycket. Men vi leder serien, och nu gör vi bra resultat i landslaget

Zlatan vann sin 11:e Guldbollen-utmärkelse här om veckan. Om du ger den till någon annan, vem får den?

- Hmm. Jag har haft ett fantastiskt år. Utöver EM är det faktiskt otroligt. Jag hade velat ha den. Det är klart att jag vill ha den.