Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bilderna – nu kan Sancho straffas

Foto: REVIERFOTO / STELLA PICTURES/DDP IMAGES REVIERFOTO
Foto: RALF IBING / RALF IBING FIROSPORTPHOTO/POOL FIRO SPORTPHOTO

I helgen firade Jadon Sancho ett mål genom att slita av sin tröja och visa upp sin undertröja med budskapet: ”Justice for George Floyd”. 

Nu kan Sancho, och de andra spelarna som visade sitt stöd för Floyd, straffas av det tyska fotbollsförbundet. 

– Vi kommer att utreda det här de kommande dagarna, säger Anton Nachreiner, ordförande i det tyska fotbollförbundets kontrollkommitté, till Sport1

Den 46-åriga afroamerikanen George Floyd dog tragiskt den 25 maj, när en polis kvävde honom med ett knä mot halsen, samtidigt som han bad för sitt liv. Händelsen filmades och har spridits världen över, och har också lett till stora demonstrationer mot rasism runtom i USA.

Många stora stjärnor har visat sitt stöd för Floyd och demonstranterna, däribland ett antal Bundesligaspelare. 

Schalke 04:s amerikan Weston McKennie spelade i helgen match med ett armband som bar Floyds namn. Borussia Mönchengladbachs Marcus Thuram gick ner på ett knä, på samma sätt som NFL-stjärnan Colin Kaepernick gjorde för ett antal år sedan, efter ett mål och Jadon Sancho firade ett av sina totalt tre mål genom att blotta sin undertröja som bar texten ”Justice for George Floyd”. 

Efter matchen visade Sanchos lagkamrat Achraf Hakimi att han bar en liknande undertröja. 

Kan straffas efter gesten till George Floyd

Sancho straffades med ett gult kort under matchen, då det inte är tillåtet att dra av sig tröjan. Men nu rapporterar tv-kanalen Sport1 att Sancho, Hakimi och McKennie kan få ytterligare straff. 

I det tyska fotbollförbundets (DFB) regelverk står det att all form av politisk kommunikation på sina matchkläder är ”under inga omständigheter tillåten”. 

Anton Nachreiner, ordförande i det tyska fotbollförbundets kontrollkommitté, säger till Sport1 att de ska utreda ärendet under veckan och därefter meddela om spelarna kommer att straffas eller inte. 

En som reagerat kraftigt mot att kontrollkommittén utreder saken är Union Berlins sportchef Oliver Ruhnert. 

– Man måste fråga sig om vi delar samma värderingar. Det här handlar om en global fråga, nämligen att vi säger nej till rasism, säger han.