Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är en skandal i alla sammanhang”

Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Erling Braut Haaland öser in mål. 

Trots storsuccén är norsken inte nominerad till världens bästa fotbollsspelare. 

Nu rasar Dagbladets krönikör Morten Pedersen. 

”Det är en skandal i alla sammanhang”, skriver Pedersen. 

Borussia Dortmunds anfallsstjärna har stått för enorma prestationer och bokstavligt talat öst in mål. I helgens ligamatch gjorde Erling Braut Haaland fyra (!) mål och i tisdagens Champions League-match stod han för två nya fullträffar. Totalt har det blivit 15 mål på tolv CL. 

20-åringen prisades också förra veckan som årets ”Golden Boy”, ett pris som går till Europas bästa spelare under 21 år. 

”Alla är mycket bra”

Men när Fifa släppte nomineringarna till världens bästa fotbollsspelare, ”The Best”, finns inte Haaland med. Han är petad från listan. 

Det har fått Dagbladets krönikör Morten Pedersen att fullständigt rasa mot priset och hävdar att det finns brister. 

”Det är inget fel med någon av dessa spelare som är nominerade. De är alla mycket bra och har levererat stora prestationer och förtjänar all uppmärksamhet. Men listan har en uppenbar svaghet, en brist som du inte tror är möjligt om du hade följt fotboll det senaste året. Listan saknar Erling Braut Haaland”, skriver Pedersen i sin krönika och fortsätter: 

”Jag har nypt mig i armen ett par gånger sen jag såg nomineringarna. En av världens mest omtalade spelare det senaste året finns inte med. Antal mål han har gjort har världen aldrig sett tidigare. Han är inte ens nominerad år 2020”. 

”En skandal”

Årets spelare 2020 baseras på prestationer som en spelare har gjort mellan 20 juli 2019 och fram till den 7 oktober 2020. Det argumentet tar Morten Pedersen upp i sin text. 

”Under den perioden har Erling Braut Haaland inte bara flyttat gränser, utan han satte också alla möjliga rekord. Han har krossat dem. Det är en skandal i alla form av sammanhang.”