Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Lever i en förbaskat nötande mental och jobbig ovisshet”

Ola Wenström är ett av Nent:s ankare
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Erling Braut Haaland gör succé i Bundesliga
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER STEFFEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Bundesliga är snart tillbaka. 

Då lanserar Nent Group en ny studio för att rama in sändningarna från den tyska ligan. 

– Nu känns det verkligen underbart att få se en boll rulla igen, säger programledaren Ola Wenström. 

På onsdagseftermiddagen kom ett glädjebesked för alla fotbollsfans som törstat efter liveidrott under coronakrisen. Bundesliga återupptas den 15 maj.

I Sverige är det Nent Group som äger tv-rättigheterna till den tyska ligan och kommer att sända matcherna på Viaplay. 

– Vi är först och främst glada att Bundesliga hittat en säker modell för att säkra ett bra arrangemang kring matcherna i de här speciella tiderna, säger sportchefen Per Nunstedt. 

– Vi som alla andra har verkligen längtat efter livefotboll, och det känns fantastiskt att snart kunna sparka i gång efter all den här väntan.

Sänder Bundesliga på Viaplay

Tittarna är sedan tidigare vana att se Ola Wenström och kanalens övriga profiler i Premier League- eller Champions League-studion – och nu kommer även Bundesliga att föräras med ett eget studiokoncept.  

– Vi direktsänder alla matcher från Bundesliga, och kommer på premiärdatum att öppna upp nya Viaplay Sport Live: Bundesligastudion, säger Per Nunstedt.

– Exakt hur vi kommer att rama in ligan återkommer vi till då all fakta ligger på bordet, som speldatum med mera.

Wenström: ”Spökmatcher att minnas”

I ett uttalande säger programledaren Ola Wenström så här om beslutet att starta upp Bundesliga igen.

– Självklart går det att förstå att ett känsligt läge ger olika reaktioner. Samtidigt har folk i alla länder visat en enorm kraft när det gäller kollektiv solidaritet och osjälviskt handlande i ett par månaders tid. Tysklands samlade expertis har nu, med ett enormt genomarbetat fotbollskompendium som grund, gett klartecken. För mig väger det väldigt mycket tyngre än teorier och tankar hos valfri hobbyepidemiolog. 

Medan liveidrotten legat nere har Wenström lett ett studioprogram på Viaplay som behandlat hur olika delar av idrottsvärlden påverkas av coronakrisen. 

– Yrkesrollen har egentligen varit mer journalistisk och minst lika intressant under tiden utan matcher. Vi har ju gjort nyhetsprogram kontinuerligt från mitten av mars. Men nu känns det verkligen underbart att få se en boll rulla igen. En liten väg tillbaka mot normaliteten igen. Paradoxalt nog är just publiken en av de starkaste upplevelsefaktorerna när det gäller Bundesliga. Det blir spökmatcher att minnas ändå. 

Hur har du upplevt coronakrisen så här långt, på ett personligt plan?

– Jag har känt mig fullt frisk men oerhört bekymrad hela tiden. Nedstängningspolitiken har påverkat mig och min familj på en massa olika sätt, både ekonomiskt, praktiskt och känslomässigt. Som tur inte något virus, peppar-peppar, även om jag har starka misstankar på att den kraftiga influensa jag hade hela januari kort efter en lång resa faktiskt kan ha varit just corona. Har nu nästan inte rört en knapp eller tagit i ett handtag på två månader och levt med mina närmaste i en förbaskat nötande mental och jobbig ovisshet - som väldigt många andra så klart. 

TV: ”Alla var i chock – får inte hända igen”

Experten om skandalbilderna som hotade att Bundesliga kunde återupptas