Bayern München enda klubben som tar ekonomiskt ansvar

Foto: IMAGO / WILLY MELLET / IMAGO/ACTIONPICTURES WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/MIS WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Premium: I våras skrev man historia genom att bli första klubb i någon av de stora ligorna att vinna tio (!) raka ligatitlar.

Men det är för helt andra siffror fler borde avundas och ta efter FC Bayern München.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 – och 2022.

Under nye tränaren Julian Nagelsmann har Bayern München överträffat Juventus nio raka ligatitlar mellan 2011 och 2020 och satt ett rekord förmodligen bara man själva kan slå.

Ändå har det gnällts på och runt Allianz Arena de senaste månaderna.

+ Dels för att det ”bara” blev en titel förra säsongen.

I tyska cupen åkte Bayern på en riktig stjärnsmäll – 0–5 mot Mönchengladbach – och åkte ut redan i andra omgången, i Champions League tog äventyret slut mot Villarreal redan i kvartsfinal.

+ Dels för att man länge låg – för – lågt i transferracet.

Medan Manchester City-supportrarna tidigt fick jubla åt värvningen av Erling Haaland och PSG-fansenkunde fira Kylian Mbappés kontraktsförlängning fick Bayern München-fansen till slut visserligen Sadio Mané (för en betydligt beskedligare summa) och förhandlingar om Matthijs de Ligt, men såg länge ut att få nöja sig med rykten om… österrikiske grovjobbaren Konrad Laimer! Inte precis en spelare som får experter att tippa Bayern som Champions League-mästare.

”Fler borde göra som tyskarna”

Jag tycker ändå att fler storklubbar borde göra som tyskarna och prioritera svarta siffror – i stället för att låta redan mörkröda skuldberg växa med ytterligare någon miljard i den alltmer desperata titeljakten.

Samtidigt som FC Barcelona, med 12-13 miljarder i skulder, i vintras lånade ännu mer pengar för att blixtvärva sig ur en akut sportslig kris och Paris SG, som gör miljardförluster varje år, i våras gav Mbappé ett nytt monsterkontrakt tycks Bayern München ibland vara den enda klubb i världstoppen som tar någon form av ekonomiskt ansvar.

Som sportchefen Hasan Salihamidzic uttryckt det:

– Vi har inte oändligt med pengar.

Men man har pengar – och man håller hårt i dem. 

Man har en tydlig plan för hur mycket varje spelare får tjäna och låter sig inte övertalas av giriga agenter att gå över några smärtgränser.

Det har de senaste åren visserligen kostat tunga pjäser som Toni Kroos, David Alaba och nu superstjärnan Robert Lewandowski – men har garanterat gett dem respekt bland konkurrenters ekonomiansvariga. Och, är jag övertygad om, bland många fotbollsfans. För i en tid där många fått det tuffare ekonomiskt sticker det allt oftare i ögonen när stora klubbar värvar spelare för jättebelopp.

Bayerns strama ekonomiska politik kanske innebär att man inte varje år är tillräckligt bra för att slåss om en trippel, men en sån verklighet borde betydligt fler klubbar finna sig i.

Rimligen bör det ändå räcka till, minst, ännu en ligatitel 2022/23.

Bayern München-jubel.
Foto: IMAGO/GABOR KRIEG / IMAGO/PICTURE POINT LE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Bakom Bayern då? Ja, Dortmund fortsätter på den lika berömvärda linjen att värva ungt och billigt för att sedan sälja svindyrt. Men… så länge spelaromsättningen är så stor som den är, och truppen så orutinerad, kommer man aldrig på allvar att kunna utmana Bayern om Bundesligatiteln. 

Jag tror i stället att det största hotet kommer från RB Leipzig, som ju också har en förmåga att fynda spelare som sedan lämnar för stora summor. 

Under Julian Nagelsmann var ”Die Roten Bullen” 2020 inte långt ifrån en final mot Bayern München i Champions League, och 2021 slutade man tvåa i Bundesliga. Och hade man inte satsat på fel ersättare till Nagelsmann – amerikanen Jesse Marsch – hade man kanske flåsat Bayern i nacken redan i våras. För när Domenico Tedesco strax före jul tog över kom lyftet, och man avslutade för första gången i klubbens historia säsongen som vinnare genom att ta hem tyska cupen.

Efter arvstvisterna: Slottsfrun får bo kvar

Premium: Bor ensam i slottet Trollenäs – som har 96 rum • ”Haft ett rikt liv”

Rysk kampanj mot Sverige – riktad attack mot Linde

Premium: Propagandakanal och ambassaden inkopplad • Mot Ann Linde

“Anneli”, 57: Jag blev svartsjuk när min man gick på toaletten

Premium: Berättar om första tecknen på otroheten • Smusslandet med telefonen