Brolin: ”Någon annan hade inte levt i dag”

Tomas Brolin berättar i Superstars på hemmaplan" med Jessica Almenäs. Se ett utdrag ur programmet. Hela programmet finns på DPlay.
Brolin och Almenäs i ”Superstars på hemmaplan”
Foto: D Play
Foto: D Play
Brolin läxar skämtsamt upp Almenäs
Foto: D Play

Tomas Brolin tröttnade på fotbollen redan som 25-åring. 

Anledningen: Den tuffa sejouren i Leeds efter fotbolls-VM 1994. 

– Hade någon annan blivit behandlad som jag blev, den tror jag inte hade levt i dag, säger Brolin i DPlay-programmet ”Superstars på hemmaplan”

Tomas Brolin var Sveriges största fotbollsstjärna under början av 90-talet. Brolin ingick i det ikoniska landslag som tog brons på VM 1994, gjorde succé som utlandsproffs i Parma och tilldelades Guldbollen vid två tillfällen. 

Men redan när Brolin var 28 år gammal fick karriären ett abrupt slut. 

Efter VM-succén gick svensken till Leeds, en övergång som då var dyraste utländska köpet någonsin i England. 

Men tiden i Leeds blev allt annat än Tomas Brolin tänkt sig. Den svenska fotbollshjälten har tidigare berättat hur han inte fick spela på den position han utlovats, bänkades utan motivering och att tränaren tog Brolins pass när han ville åka hem till Sverige. 

Tomas Brolin om tuffa tiden i Leeds

I DPlay-programmet ”Superstars på hemmaplan” berättar 50-åringen att tiden i Leeds fick honom att tröttna på fotbollen. 

– Jag hade kunnat fortsätta spela om jag hade velat. 

Brolin berättar: 

– Jag hade lång dialog med Howard Wilkinson som var tränare då hur han skulle vilja spela mig och att han verkligen hade hittat rätt spelare. Jag tror inte att man sitter i en sådan situation och ljuger men tyvärr ljög han mycket innan vi skrev på kontraktet, det visste inte jag. Då blev situationen lite konstig. 

– Det kändes som att jag kom till urminnes tider när jag kom till Leeds och England med hur de såg på träning och så vidare. Det kanske jag sa till tränaren. Och det gillade inte han, för det finns ett kastväsende i England som ni kanske vet. 

”Den tror jag inte hade levt”

Tomas Brolin menar att han utsattes för ”vuxenmobbing” i Leeds och beskriver situationen på ett sätt som får programledaren Jessica Almenäs att reagera. 

– Hade någon annan blivit behandlad som jag blev, den tror jag inte hade levt i dag. Så illa var det, säger Brolin. 

– Oj. Men hur tog du det då, undrar Almenäs. 

– Ja, jag står ju här i alla fall, säger Brolin. 

– Man blir fundersam om det var fel på en annan, men så var det inte. 

Efter två år, och låneperioder i Zürich och Parma, bröt Brolin kontraktet med Leeds och spelade en kort period i Crystal Palace innan han avslutade karriären i augusti 1998 med ett inhopp under en match för Hudiksvall ABK. 

Brolin läxar skämtsamt upp Almenäs

I programmet passar även Jessica Almenäs på att reda ut någonting som grämt henne sedan Brolins 50-årsfest i somras – en tillställning till vilken Almenäs var något försenad. 

– Du är inte arg på mig fortfarande för att jag kom försent?, frågar Almenäs. 

– Jo, svarar Brolin och de båda börjar skratta. 

Brolin fortsätter skämtsamt:

– Jag gillar inte när folk kommer för sent, det vet de som känner mig. Det är lite brist på respekt, tycker jag. Jag är alltid i tid, jag ska lära dig också! 

”Superstars på hemmaplan” släpps på tisdagar på DPlay

Blev världskänd efter VM-bronset 1994. Här är höjdpunkterna ur Tomas Brolins karriär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.