Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Två misstänkta – en av dem har gripits"

Tre explosioner drabbade Dortmunds spelarbuss under gårdagen.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT
Marc Bartra.
Foto: ALIK KEPLICZ

Fotbollslaget Borussia Dortmund föll offer för ett bombdåd i går.

Nu har ett brev med referenser till islamistiska motiv hittats i närheten av brottsplatsen, rapporterar Süddeutsche Zeitung

– Två personer är misstänkta, säger åklagaren Frauke Köhler. 

Drygt två timmar återstod till avspark mellan Borussia Dortmund och Monaco när tre explosiva anordningar detonerade i närheten av Dortmunds spelarbuss. Spelarbussen befann sig då vid spelarhotellet, drygt en mil i från hemmaarenan Signal Iduna Park.

Majoriteten av spelarna klarade sig helt utan skador, men mittbacken Marc Bartra fick föras till sjukhus. Han opererades under natten mot onsdagen för ett handledsbrott. Han ska dessutom ha behövt operera bort glassplitter från armen. 

Skadan värre än väntat

Borussia Dortmund gick sent i natt ut med beskedet att Bartras medicinska status gått från "lindrigt skadad" till "allvarligt skadad". Och än så länge vet vi inte säkert vidden av skadorna som Bartra ådrog sig under attacken. Enligt spanska Mundo Deportivo kan handleden vara så illa däran att Bartra kan komma att missa resten av säsongen. Andra uppgifter gör gällande att lagkamraterna hör Bartra skrika högt av smärta när bomben detonerade. Klart är i alla fall att Bartra inte kommer att finnas spelklar till i kväll, då matchen mellan Dortmund och Monaco ska spelas i efterhand. 

Islamister kan ligga bakom

Brottet har rubricerats som mordförsök. Ett brev hittades nära detonationsplatsen, i vilket brevskrivaren uppges ta på sig ansvaret för attacken. 

Brevet har stärkt polisens misstankar att islamistiska terrorister ligger bakom dådet. I brevet finns tydliga till den tyska inblandningen i Syrien som ett motiv som drivit gärningsmannen, enligt Süddeutsche Zeitung. 

Brevet innehåller också fraser som "I Allahs namn, den nådige" och hävdar att Tyskland finns på terrororganisationen IS:s dödslista. 

Åklagarmyndigheterna höll senare en presskonferens där man bekräftade att man har lyckats hitta potentiella gärningsmän.

– Vi har gjort husrannsakningar hos två misstänkta som tillhör den islamistiska kretsen, en av dem har gripits, säger åklagaren Frauke Köhler. 

Enligt tidningen Kölner Stadt-Anzeiger är den gripne en 25-årig irakisk medborgare. Även en 28-årig tysk utreds, men han är inte gripen i nuläget.

Bombhundar på arenan

Det är en rigorös säkerhetsapparet inför matchen mellan Dortmund och Monaco som ska spelas under onsdagskvällen. Klubben har gått ut och vädjat till fansen att komma till arenan i tid då säkerhetsrutinerna har skärpts. Och Bild visar hur bombhundar genomsöker arenan inför matchen.

Samma tidning publicerar innehållet i det brev som hittats. Brevet inleds: "I Allahs namn, Den Nådiga och barmhärtiga. 12 otrogna skulle dödas av våra välsignade bröder i Tyskland."

I brevet kräver man att den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland stängs. Man skriver även: "Från och med är nu alla otrogna skådespelare, sångare och idrottsmän i Tyskland och andra korsfarande länder på den islamiska statens dödslista."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.