Brasiliens baksmälla efter fotbollsfesten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
NU. Efter VM står många av arenorna tomma. Brasilianska Serie A plågas fortfarande av VM-fiaskot. Allra tommast har stolarna gapat på Pantanal i Cuiabá, där publiksnittet är 958 åskådare hittills i år. Foto: AP
Foto: Felipe Dana

I juni förra året drog alla tiders fotbollsfest igång.

I morgon börjar vad som skulle ha blivit en ny.

Men Brasilien och Serie A plågas fortfarande av VM - och av 1-7 mot Tyskland.

13 JUNI 2014. Efter att ha krupit fram i bil längs smågator med slitna husfasader, under gula och gröna vimplar, över målade lyckönskningar på den trasiga asfalten, förbi spontana uteserveringar med plastmöbler och tv-apparaten i fokus och till sist, till fots, ha armbågat mig fram genom horder av brasilianska landslagströjor med NEYMAR JR tryckt på ryggen hamnade jag på den längsta - och bästa! - fest jag varit med om.

Den började på vräkiga Itaquerão i São Paulo, med plats för 62 000 åskådare, fortsatte via Castelão (60 000) i Fortaleza och Mané Garrincha (69 000) i Brasilia ända till mäktiga Mineirão (58 000) i Belo Horizonte.

Där tog VM-festen, i semifinalen den 8 juli, abrupt slut.

Där tystnade fansens mäktiga "Eu sou Brasileirooooo...".

Där åkte A Seleção - hela världens älsklingslandslag - på fotbollshistoriens värsta förnedring.

■■ Och Brasilien har fortfarande inte hämtat sig från 1-7 mot Tyskland.


Det var, på plats i Brasilien, lätt att förstå den protestvåg som präglade Confederations Cup - för-VM - ett år tidigare. Den utlöstes av missnöje med chockhöjda biljettpriser på bussar, men var i grunden en reaktion på att regeringen investerat över 30 miljarder kronor i tolv vräkiga fotbollsarenor i stället för vad 200 miljoner människor behövde: bättre sjukvård, bättre utbildning - och en vardag utan våld.

Det är ett år efter VM ännu lättare att förstå demonstranterna.

För den fest som dog i Belo Horizonte hänger fortfarande som en mörk skugga över världens största fotbollsland.

I måndags publicerade Globoesporte en alarmerande rapport, gjord av marknadsförings- och sportkonsulten Amir Somoggi, som inte bara visar att de 16 största och viktigaste brasilianska klubbarnas skuldberg i fjol - VM-året 2014 - växte med 18 procent, till ofattbara 15 miljarder kronor. Den visar framför allt att klubbarna tillsammans gjorde förluster på nästan lika otroliga 1,8 miljarder.

Den främsta orsaken till underskottet är att klubbarna tjänade betydligt mindre än tidigare på spelarförsäljningar till framför allt Europa.

Och vad det i sin tur beror på är Amir Somoggi säker på:

– 1-7 mot Tyskland har utan tvekan haft en negativ inverkan, det har gjort brasilianska spelare mer ifrågasatta utomlands.

Men förtroendet för de brasilianska spelarna har rasat också på hemmaplan.

Hela natten och dagarna efter 1-7 tävlade de brasilianska tv-kanalerna om att analysera sönder sitt landslag - och när festen efter semifinalhaveriet snabbt blev vardag kom effekten. Eller rättare sagt: uteblev effekten. Av den förväntade publikboomen i Serie A under hösten och vintern blev ingenting. Och under den här vårens delstatsmästerskap, som alltid inleder fotbollssäsongen i Brasilien och som normalt drar storpublik till de många derbymatcherna, har många VM-arenor gapat ödsligt tomma.

Allra tommast har de gapat på Pantanal i Cuiabá.

■■ Publiksnittet där är hittills i år 958 (!) åskådare - på en arena med över 41 000 sittplatser.


Ja, till en match kom faktiskt bara 106 personer...

Men inte heller de stora, moderna, ny- och ombyggena i Rio de Janeiro, São Paulo eller Belo Horizonte har lyckats locka publiken efter VM. Cruzeiro, som i december blev brasilianska mästare, var enda klubb som snittade över 30 000 under fjolåret - och under vårens delstatsmästerskap har bara Corinthians lyckats dra över 30 000 i snitt.

■■ Farhågorna om vad som skulle hända med de tolv påkostade VM-arenorna har samtidigt besannats.


Bara fem av arenorna används av Serie A-klubbar: Itaquerão i São Paulo, Maracanã i Rio de Janeiro, Mineirão i Belo Horizonte, Beira-Rio i Porto Alegre och da Baixada i Curitiba. En sjätte skulle kunna ha varit Serie A-arena, men Sport från Recife har valt att fortsätta spela på gamla Ilha do Retiro från 1937 i stället för nya Pernambuco.

För övriga sex arenor är situationen allvarlig. Inte bara för att Brasilia, Cuiabá, Fortaleza, Manaus, Natal och Salvador saknar Serie A-lag, utan för att de knappt används och ännu mindre fylls - samtidigt som de är dyra i drift.

Värst är kanske situationen i huvudstaden Brasilia, där den häftigaste och dyraste arenan byggdes till VM. Sen bronsmatchen, där Brasilien kördes över också av Holland (0-3), har inte en enda tävlingsmatch spelats på Mané Garrincha. Eftersom stans stoltheter huserar i Serie D och inte ens drar in 100 000 kronor på biljetter en normal matchdag har man förstås varken råd att betala 800 000 för att få, eller behov av att, spela på en arena som i dag rymmer 72 000 åskådare.

■■ I väntan på att några hundra kommunanställda ska flytta sina kontor till arenan gör skrytbygget med sina stora parkeringsytor i dag därför störst nytta som bussdepå (!).

– Men vi visste att det skulle bli så här, säger en av Brasiliens mest respekterade krönikörer, Juca Kfouri.

– Myndigheterna hade ingen plan för vad som skulle hända efter VM.


9 MAJ 2015. När förnedringen, 1-7, äntligen var över på Mineirão i Belo Horizonte samlades det brasilianska laget i en ring vid mittlinjen. Förbundskapten Luiz Felipe Scolari höll ett kort brandtal till sina paralyserade, i några fall gråtande, spelare. När de några sekunder senare vände sig om för att applådera publiken möttes de av - en visselorkan som är det värsta jag upplevt och ett raseri som är bland det värsta jag varit med om.

Den där ilskan tycks inte ha släppt - trots att A Seleção, landslaget, under nygamle förbundskaptenen Dunga inte förlorat en match sen VM-fiaskot.

Rubrikerna inför morgondagens Serie A-premiär har nämligen handlat om Flamengosupportrar som misshandlat motståndarspelare i deras eget omklädningsrum (!), om Corinthianssupportrar som dödats i sin egen klubblokal - och om huliganer som under delstatsfinalen i Fortaleza i lördags tog sig in på planen och förstörde stora delar av VM-arenan Castelão.

Frågan är om blivande stjärnor som Santos 18-åring Gabriel, eller gamla som Pato, Robinho och Rogerio Ceni, kan ljusa upp den svarta bilden av brasiliansk fotboll.

DET HÄNDE MED DE 12 VM-ARENORNA I BRASILIEN

MARACANÃ, Rio de Janeiro (renoverades till VM)

Publikkapacitet: 74 738.

I VM: 4 gruppspelsmatcher, 1 åttondelsfinal, 1 kvartsfinal, finalen.

I dag: Hemmaplan för Flamengo och Fluminense. OS-arena 2016.


MANÉ GARRINCHA, Brasilia (byggdes till VM)

Publikkapacitet: 69 349.

I VM: 4 gruppspelsmatcher, 1 åttondelsfinal, 1 kvartsfinal, bronsmatchen.

I dag: Används inte av något lag, men flera São Paulo- och Rio-klubbar spelade i fjol matcher här. Nästa helg möts Atlético Mineiro och Fluminense här, eftersom Atlético dömts att spela en hemmamatch utanför sin egen arena efter huliganupplopp i höstas. OS-arena 2016.


TAQUERÃO, São Paulo (byggdes till VM)

Publikkapacitet: 63 321.

I VM: 4 gruppspelsmatcher, 1 åttondelsfinal, 1 semifinal.

I dag: Hemmaplan för Corinthians. OS-arena 2016.


CASTELÃO, Fortaleza

(renoverades till VM)

Publikkapacitet: 60 342.

I VM: 4 gruppspelsmatcher, 1 åttondelsfinal, 1 kvartsfinal.

I dag: Hemmaplan för Ceará (i Serie B) och Fortaleza (i Serie C).


MINEIRÃO, Belo Horizonte (renoverades till VM)

Publikkapacitet: 58 170.

I VM: 4 gruppspelsmatcher, 1 åttondelsfinal, 1 semifinal.

I dag: Hemmaplan för Cruzeiro (regerande mästare). OS-arena 2016.


FONTE NOVA, Salvador (byggdes till VM)

Publikkapacitet: 51 900.

I VM: 4 gruppspelsmatcher, 1 åttondelsfinal, 1 kvartsfinal.

I dag: Hemmaplan för Bahía (i Serie B), men arenans framtid är oviss då företaget som sköter drifter utreds för korruption. OS-arena 2016.


BEIRA-RIO, Porto Alegre (renoverades till VM)

Publikkapacitet: 43 394.

I VM: 4 gruppspelsmatcher, 1 åttondelsfinal.

I dag: Hemmaplan för Internacional.


PERNAMBUCO, Recife (byggdes till VM)

Publikkapacitet: 42 610.

I VM: 4 gruppspelsmatcher, 1 åttondelsfinal.

I dag: Hemmaplan för Náutico (i Serie B).


PANTANAL, Cuiabá (byggdes till VM)

Publikkapacitet: 41 112.

I VM: 4 gruppspelsmatcher.

I dag: Hemmaplan för Cuiabá (i Serie C) och Mixto (amatörlag). På söndag möts Cruzeiro och Corinthians här, eftersom Atlético dömts att spela en hemmamatch utanför sin egen arena efter huliganupplopp i höstas.


DA AMAZONIA, Manaus (byggdes till VM)

Publikkapacitet: 40 549.

I VM: 4 gruppspelsmatcher.

I dag: Hemmaplan för Nacional (amatörlag). Har svårt att fylla arenan till vardags, men träningsmatcher med influgna storklubbar från São Paulo och Rio de Janeiro lockar i alla fall storpublik. OS-arena 2016.


DAS DUNAS, Natal (byggdes till VM)

Publikkapacitet: 39 971.

I VM: 4 gruppspelsmatcher.

I dag: Hemmaplan för América (i Serie C). Stadens andralag, ABC, har stämt företaget som sköter driften eftersom man - trots kontrakt - inte tillåts spela derbyna mot Ámerica i delstatsmästerskapen på arenan.


DA BAIXADA, Curitiba (renoverades till VM)

Publikkapacitet: 39 631.

I VM: 4 gruppspelsmatcher.

I dag: Hemmaplan för Atlético Paranaense.

TIO STORA PROFILER

Ganso, 25, mf, São Paulo

Blev kvar i Brasilien när kompisen Neymar drog. Högst värderad i ligan.


Robinho, 31, f, Santos

Blev aldrig den superstjärna han spåddes bli. Men trivs hemma i Santos.


Alexandre Pato, 25, f, São Paulo

Tycks efter alla skador, äntligen, ha hittat målformen han hade i Milan.


Leandro Damião, 25, f, Cruzeiro

Mästarnas hopp sen stjärnorna Lucas Silva och Everton Ribeiro dragit.

Gabriel, 18, f, Santos

Kallas redan för "den nye Neymar" - för sin snabbhet och målfarlighet.


Rogerio Ceni, 42, mv, São Paulo

Världshistoriens målfarligaste målvakt gör sin sista säsong. I år igen...


Fred, 31, f, Fluminense

Fansens hatobjekt i VM reste sig - och blev till slut skyttekung i fjol.


Breno, 25, b, São Paulo

Dömdes i Bayern München till fängelse för mordbrand. Är nu fri igen.


Paolo Guerreo, 31, f, Corinthians

En av de vassaste i sydamerikansk fotboll. Men lider av sin flygrädsla.


Vandelei Luxemburgo, 62, tränare, Flamengo

Veteranen stängdes av för snack - svarade med att tejpa över sin mun...

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.