Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråket i samband med viktiga VM-kvalmötet

Foto: Leif R Jansson / Scanpix

STAROGARD GDANSKI/STOCKHOLM. På torsdagskvällen spelar Sverige VM-kvalmatch mot Polen.

Inför matchen riktar TV4:s välkände kommentator Robert Perlskog kritik mot landslaget - och menar att man lägger för mycket fokus på annat än sin egen insats.

– Det finns en gnällkultur som jag stör mig på, säger han.

– Sån skit kommenterar jag inte, svarar landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Sverige fortsätter sin jakt på en VM-biljett till Kanada nästa år och på torsdagskvällen spelar Pia Sundhages gäng kvalmatch borta mot Polen.

Inför matchen passar TV4:s kommentatorsprofil Robert Perlskog på att skicka en passning till landslaget. Perlskog menar att Pia Sundhages lag fokuserar för mycket på andra saker än lagets insats.

"Ikväll spelar damlandslaget i fotboll VM-kval i Polen. Efter matchen kommer damerna gnälla på (ditt val) 1.Planen 2.Domaren 3.Vädret 4.Zlatan", skriver han på Twitter.

"Gör laget svagare"

Twitterinlägget har fått många att reagera och när SportExpressen.se når Robert Perlskog förklarar han vad han menar.

– Idrottspsykologin är ganska enig om att man gör bättre resultat om man inte låter sig påverkas av yttre omständigheter. När det gäller damlandslaget i fotboll är det väldigt ofta så att man tar upp de yttre omständigheterna. Som när man spelade kval mot Nordirland och höll på att gnälla om den dåliga planen trots att motståndarna skulle spela på samma plan, säger han.

– Jag tror att det påverkar resultaten. Det är en gnällkultur som jag tror började med Marika Domanski Lyfors i VM 2003 där hon höll på att gnälla i flera år om en korrekt frispark som tyskorna fick i förlängningen. Det är en kultur som har satt sig. Nu har flera spelare skrivit på någon lista mot konstgräs i VM nästa år i stället för att bara acceptera det. Jag stör mig lite på det och vill väcka debatt.

Är du förvånad över de starka reaktionerna på Twitter?

– Ja, men det kan inte vara så att man får diskutera och kritisera alla företeelser i svensk fotboll förutom damlandslaget. Det förstår jag inte. Det är ett folkkärt landslag som jag tycker väldigt mycket om. Jag har inte missat en landskamp på tv på tio år så jag tror att jag vet vad jag talar om. Och jag är förvånad över att Pia Sundhage inte har tagit tag i det.

"Har väl en dålig dag..."

När SportExpressen.se:s reporter visar vad Perlskog skrivit på Twitter för Marika Domanski Lyfors, landslagschef för damerna, blir hon märkbart irriterad.

– Sån skit kommenterar jag inte, är det enda Domanski Lyfors vill säga.

Även Per Danell, ordförande i Elitfotboll Dam, reagerar:

– Jag förstår inte hur han jag skriva något sådant. Han som också har varit så engagerad i just damfotboll, säger han.

"Gnällig gubbe!"

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, tycker att man ska ta Robert Perlskogs tweet med en nypa salt.

– Man ska inte ta allt som står på Twitter så seriöst. Han hade väl en dålig dag.

Anette Börjesson är på plats i Polen för att kommentera matchen i Radiosporten. Hon blir betydligt mer upprörd när hon läser vad TV4-profilen skrivit.

– Det är bara en massa gnäll från hans sida också. Han är en gnällig gubbe. Detta är ett VM-kval och en viktig match, säger hon och fortsätter:

– Jag är väldigt förvånad över att en journalist som är så välkänd orkar ägna sig åt sådant skitsnack.

"Det är synd"

Robert Perlskog tar lätt på kritiken.

– Tvärtom, Marika Domanski Lyfors, jag har en väldigt bra dag, säger han.

– Men det är utmärkt att min lilla tweet har nått damlandslaget. Det var avsikten. Jag är övertygad om att det kan bli en tankeväckare i nästa intervjusituation.

Vad säger du om att landslagsledningen verkar vifta bort din kritik?

– Det tycker jag är synd för jag har själv jobbat som idrottsledare i 20 år och skulle aldrig acceptera att spelarna klagar på yttre omständigheter. Och om man inte kan kritisera en kultur i damlandslaget så är det väldigt lågt i tak. Det är väldigt få som vill diskutera sakfrågan. Finns det en gnällkultur? Och om det gör det, är det bra för landslaget?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.