Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boris Johnson om ryska EM-ansökan: ”Bortom satir”

Boris Johnson vill se EM 2028 i Ukraina.
Foto: HENRY NICHOLLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenska landslaget i fotboll.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Putins Ryssland vill arrangera EM 2028.
Foto: SPUTNIK / VIA REUTERS X02440

Ryssland vill arrangera fotbolls-EM 2028. 

En orimlig önskan, menar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

– Dra tillbaka den ryska armén och ge turneringen till Ukraina, säger han.

Ryssland vill arrangera fotbolls-EM 2028 – trots att landet är avstängt av både Uefa och Fifa på grund av invasionen i Ukraina. En önskan som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anser vara befängd.

– Jag tycker tanken på att Ryssland får arrangera någon fotbollsturnering eller någon typ av kulturevenemang av något slag just nu är bortom satir, säger Johnson enligt the Athletic.

Vill se EM i Ukraina

Storbritannien och Irland har ansökt om att få arrangera EM 2028 – men Johnson tycker att Ukraina borde få arrangera mästerskapet i stället. 

– Jag tror inte att någon på allvar skulle överväga Rysslands förslag, och det bästa vore att hela den ryska armén drog sig tillbaka från Ukraina och överlämnade turneringen till dem, säger Johnson.

Ryska klubbar och landslag är för närvarande avstängda av Fifa och Uefa i avvaktan på resultatet av ett överklagande från Rysslands fotbollsförbund till idrottsdomstolen.

Ukraina arrangerade Europamästerskapet 2012 tillsammans med Polen.

Utöver Storbritannien, Irland och Ryssland har även Turkiet ansökt om att få arrangera mästerskapet 2028.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.