”Bör finnas utrymme för Jordan Larsson”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hanna Marklund, 43, skrev historia som första svenska kvinnliga tv-expertkommentatorn på ett fotbolls-VM för herrar.

Tre år senare har hon blivit en rutinerad bisittare som banat väg för fler kvinnor i branschen – men rollen i tv känns fortfarande inte självklar.

– Jag skulle önska att jag kunde säga att jag inte bryr mig om jag hör negativa saker, men så är det inte för mig, säger Marklund i en stor intervju inför EM.

– Man kan inte samlas på samma sätt och titta på matcherna, så hoppas jag ändå att det ska bli en stor fest av det, säger Hanna Marklund.

Fotbollsexperten berättar om förhoppningarna inför sommarens EM för herrar.

Som flera mästerskap tidigare kommer den tidigare landslagsstjärnan ta plats i kommentatorsbåset när Sverige ska jaga nya framgångar.

– Landslaget har hittills med Janne Andersson alltid presterat som bäst när det verkligen gäller. Jag tycker ändå om man ser på truppen som den har sett ut på slutet har den blivit mer och mer intressant.

Nästa vecka tas den svenska truppen ut. På grund av pandemin kommer truppen vara större än tidigare, från varje land tillåts 26 spelare.

– Trupputtagningen kanske inte blir lika spännande då.

Vilka spelare vill du ha med?

– Marcus Danielson ser jag som väldigt viktig i ett svenskt lag, sedan vet man inte vilken matchstatus och fysisk status han kommer med till laget. Men hade han varit i spel så hade jag satt honom som den som ska spela bredvid Victor Nilsson Lindelöf. Han var till exempel inte med nu senaste, då gjorde Filip Helander det bra. Men han är lite skadad och jag tror Marcus Danielson skulle göra det mycket, mycket bättre mot riktigt snabbt motstånd.

Senast satte Danielsons kinesiska klubb Dalian Pro stopp för spel i landslaget.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I den senaste uttagningen saknades Jordan Larsson. Något bland annat hans pappa, Henrik Larsson, var kritisk mot.

– Det kan jag vara tydlig med. I en trupp på 26 spelare bör det finnas utrymme för Jordan Larsson, säger Marklund.

– När han (Janne Andersson) bara har haft fyra forwards så är det ändå ganska tajt. Men nu ska utrymmet finnas.

Blev historisk

För egen del är det Hanna Marklunds andra mästerskap för herrar som expertkommentator.

2018, i VM i Ryssland, skrev hon historia som första kvinnliga tv-expertkommentatorn på ett fotbolls-VM för herrar.

– Det kändes viktigt då. Jag tycker det var bra att fyran (TV4) vågade. Det var ändå ganska modigt, jag hade inte kommenterat mycket när jag gick över. Jag tyckte ändå det var ganska jobbigt när jag gjorde det, det var med en väldig skräckblandad förtjusning. När man jobbar med fotboll spelar det ingen roll om det är män eller kvinnor, men jag hade inte kommenterat mycket på damsidan heller, det var själva kommenteringen som var nytt.

Kommentatorerna Lasse Granqvist och Hanna Marklund.
Foto: BILDBYRÅN

Tidigare hade Marklund suttit i studio som expert, men att leverera snabba analyser under matchen var något helt nytt.

– Jag frågade om att få göra några i allsvenskan, jag bad om de matcher som man vet att det är lite publik som tittar. Jag fick börja med dem och träna helt enkelt, det är alltid en liten anspänning när man byter jobb och innan man känner sig trygg och säker i själva rollen. Det var skönt att få det gjort, men lite jobbigt. När jag gjorde några matcher då kände jag ”fasen också det här är kändes inte så himla bra, det här kändes svårt”. 

– Jag blir mer och mer bekväm i rollen. Sedan tycker jag fortfarande inte det är självklart eller enkelt, men det blir ändå mer en trygghet och de man jobbat med har man jobbat med länge. 

”Önska att jag kunde säga att jag inte bryr mig”

När debuten kom blev Hanna Marklund både hyllad och kritiserad. På sociala medier debatterades hennes VM-roll flitigt under sommaren 2018.

– Jag skulle önska att jag kunde säga att jag inte bryr mig om jag hör negativa saker, men så är det inte för mig i alla fall. Men sedan har jag varit spelare och blivit bedömd på olika sätt, det har jag varit van länge med den här bedömningen. Men det är klart det är jobbigt.

 Flera påhopp har genom åren riktats mot hennes Skelleftemål och röst.

– När det gäller dialekten – det är ju som det är. Jag kommer inte kunna prata på något annat sätt. Sedan läser jag extremt lite, jag är inte aktiv på sociala medier och då får man feedback när man träffar personer i stället. Och i verkligheten är de flesta väldigt trevliga. Det på nätet försöker jag läsa så lite som bara möjligt. Det är kanske en fördel ibland med att bli äldre, jag har ett annat liv, jag har familj och barn, jag åker hem till min värld. 

Hur tycker du branschen har förändrats sedan du blev expert?

– Jag tycker att man ser att det är mer blandat i de flesta sändningar och fler kvinnor har tagit plats. Men också att det är blandat i ålder och i erfarenhet, att det är olika och att det är bra. Jag tänker att man ska spegla publiken som tittar också, jag tycker det sakta går mot rätt håll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.