Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Edvardsen borde varit given

Janne Andersson har tagit ut en mycket spännande trupp till Januariturnén. Men att Degerfors Victor Edvardsen inte kom med är extremt märkligt. Anfallaren borde självklart varit given i den här truppen

Truppen till Januariturnén i Algarve, Portugal togs ut under onsdagen och Janne Andersson presenterade inte mindre 16 blågula debutanter. Däribland en rad oväntade namn som Moustafa Zeidan, Jacob Widell-Zetterström, Isak Jansson och Amin Sarr. Sverige kommer att spela två träningsmatcher och just nu är det bara Finland som är klara som motståndare. Hittar Sverige ingen motståndare mer än Finland kommer lagen möta varandra två gånger.

Trots att det är en spännande trupp är det ändå ett par saker som skaver i uttagningen. Att Victor Edvardsen inte kommer med är extremt märkligt. På gränsen till tjänstefel av Janne AnderssonDegerfors anfallare är knappast lastgammal, 25 år, och har öst in mål i ett allsvenskt bottenlag. Han borde varit ett av de första namnen som Janne skulle skrivit upp när han tog ut den här truppen. Inte minst när Andersson själv säger att landslagsledningen för några år sedan började frångå strategin med att enbart ta ut unga och utvecklingsbara spelare. Edvardsen är en spelare som hade kunnat göra som Marcus Danielson eller någon annan late bloomer. Inget snack om det. Jag gissar på att Edvardsen inte direkt är sprudlande glad just i dag.

Dessutom hade jag gärna sett Leo Bengtsson med i truppen. Han är yngre än Jonathan Levi, har gjort fler mål och har, tvärtom vad mot för vad Janne Andersson säger, haft en bra poängmässig höst. Också det lite märkligt. Bengtsson hade förtjänat att bli uttagen.

Däremot gillar jag ett par uttagningar. Det går inte att komma ifrån att en resa som Moustafa Zeidan har gjort är rolig att ha fått följa. Han skrev i januari 2019 på ett kontrakt med IK Frej (som numera heter Hammarby TFF). Därifrån har han sedan gått den långa vägen till J-Södra och superettan till att blomma ut ordentligt i allsvenskan i år. Hans vänsterfot är riktigt vass och det ska bli intressant att se hur han står sig när han nu får testa sig med de allra bästa från allsvenskan i Algarve.

Kul också att Anton Saletros fina säsong i Norge och Sarpsborg 08 ger utdelning. Annars är en sådan spelare i en sådan klubb så enkel att peta för en förbundskapten. Saletros bli även han spännande att följa och han är inställd på att fortsätta karriären utanför Skandinavien i januari.

Och med det stänger vi landslagsåret 2021. Väl mott i mars igen när det är dags för Play off till VM-slutspelet. Tjeckien hemma på Friends den 24 mars bli något att bita i för Janne Anderssons gäng.