Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Om Lahne till AIK

Det allsvenska transferfönstret är nu stängt och det blev ett av de mer intensiva och mest spännande på mycket länge. Det ena tunga namnet efter det andra har hämtats in till allsvenskan och det ska bli intressant att se vilka stjärnspelare som lever upp till förväntningarna och vilka som floppar.

Trots att AIK:s sportchef Björn Wesström, så sent som i slutet av februari, inte trodde på fler värvningar har Kolbeinn Sightorsson och Jack Lahne hämtats in.
Lånet av supertalangen Jack Lahne, 17, slutfördes inatt med bara timmar kvar av fönstret.
Många tycker att det är en ologisk värvning med tanke på AIK:s redan breda anfallsbesättning. Men är den verkligen så ologisk?
Lånet kostar knappast AIK skjortan. I och med att klubben spetsar truppen med Jack Lahne får AIK inte bara in den kanske snabbaste spelaren allsvenskan sett. Det ger också Rikard Norling en chans att få ytterligare en dimension i sitt spel då han får in en renodlad djupledsspelare.
Det var ett tag sedan AIK hade en sådan skicklig och snabb spelare i djupled i truppen.

Tarik Elyouniussi tillhör inte kategorin renodlade djupledslöpande anfallare. Han är mer en nummer tio som säkerligen trivs bäst i pocket-rollen. Fredrik Brustad och Saihou Jagne är de senaste renodlade djupledsspelarna AIK haft som kommer i närheten av Lahnes snabbhet. Men där tekniken med fötterna gällande den duon, inte är i närheten av Lahnes. Den förre BP-spelaren har också en spets och är mer ”rakt på mål” än de andra.

I och med lånet blir det heller inte samma stress att få i gång Kolbeinn Sightorsson utan han kan skynda långsamt för att i lugn och ro komma i toppform. Islänningen hade tydligen oväntade bra värden på de fysiska testerna som gjordes under läkarundersökningen, men där han säkerligen har en minst en månad kvar till nå en bra form där han kan levererar i närheten av den nivå han förväntas. Kommer han tillbaka till den form som gjorde att han öste in mål för Island och gjorde det bra i Ajax blir han säkerligen en av allsvenskans bästa anfallare. Men det är nog en bit dit.

Samtidigt skapar det en oerhört tuff konkurrenssituation i truppen där Henok Goitom, Chinedu Obasi, Kolbeinn Sightorsson, Stefan Silva, Saku Ylätupa, Tarik Elyounoussi och nämnde Lahne ska slåss om de tre offensiva platserna i Rikard Norlings spelsystem.
Snacka om angenäma problem.
Det är rätt många av de sju som kommer att vara mer än missnöjda med att sitta på bänken. Samtidigt kommer det bli ett tufft spelschema och det väntar också ett Champions League-kval i sommar.

Det är omöjligt att veta hur Norling tänker men om jag ska spekulera lite känns det på förhand som att det är främst Silva, Ylätupa och kanske även Henok Goitom, som kommer att ”drabbas” av att Lahne spetsar truppen. Elyouniussi lär vara förstavalet i pocket-rollen som det ser ut nu och sedan slåss Obasi och Goitom på kort sikt om platsen bredvid Lahne. Men det finns som sagt en rad kombinationer och en rad varianter som skulle kunna fungera.
Starelvan i matchen mot Sirius och den mot ÖSK lär ge en första hint om hur Norling tänker.