Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Olssons resa imponerar

DOHA. Kristoffer Olsson var bänkad i danska Midtjylland och ifrågasatt första tiden i AIK.
Nu är han nybliven SM-guldvinnare, landslagsman och kan se fram emot spel i ryska toppklubben Krasnodar.
23-åringens resa imponerar.

Idag bekräftade AIK att man säljer mittfältaren Kristoffer Olsson till Krasnodar. Enligt mina uppgifter landar övergångssumman på närmare 50 miljoner kronor, men där Midtjylland också ska ha en del av summan och där avräkningar i form av agentarvoden och så vidare finns.
Men det är klart att försäljningen är ett klipp för AIK då övergången är den av dyraste från allsvenskan för en mittfältare.
AIK har också gått ut med att nettovinsten för affären landar på mellan 20-40 miljoner kronor.

Det är lätt att glömma bort hur ifrågasatt Olsson var i inledningen och han var inte alls given hos Rikard Norling i början. Plus att 23-åringen inte direkt var supportrarnas favorit.
Att AIK skulle lägga ut dryga 10 miljoner kronor på en bänkad mittfältare i Danmark var heller inte givet. Men där satsade klubben rätt. Sportchefen Björn Wesström och scoutingteamet såg uppenbarligen något som gjorde att de gick ”all in” på den dåvarande lagkaptenen i U21-landslaget. Och det blev precis den utväxlingen de ville ha.

Olsson lär också var nöjd med sin resa. Tiden i AIK har inneburit SM-guld, en plats i A-landslaget och nu en flytt till Krasnodar, som spelar Europa League och slåss om titlar i ryska ligan. Annat än bänken i Midtjylland…
Dessutom betalar Krasnodar rätt bra så om Olsson skulle stanna de fyra och ett halvt åren i Krasnodar lär han inte behöva bekymra sig om ekonomin senare delen av karriären.

Försäljningen ger AIK spelrum att förstärka och där förs en dialog med Sead Haksabanovic i West Ham. 19-åringen behöver speltid men frågan är om AIK tar honom på lån? Klubben vill nog helst köpa loss mittfältaren och frågan är om han inte blir för dyr då?
Återstår att se, men samtal mellan parterna fortsätter.  Klart är i alla fall att AIK måste förstärka truppen, i alla fall med ett par spetsnamn, för att klara både en allsvensk toppstrid och att kvala till Europaspel.