Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rätt läge ta över DIF

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ersätter Özcan Melkemichel – och det råder ingen tvekan om att det är helt rätt läge att ta över Djurgården. Nu är det upp till duon att visa att de håller i en storklubb. 

Det blev bara två år i Djurgården för Özcan Melkemichel. När han nu lämnar klubben gör han det med en cuptitel och en tredjeplats i allsvenskan som bäst. Ingen kan ta ifrån Özcan att han varit med och vunnit Djurgårdens första titel på 13 år.
Och kanske hade Özcan varit kvar i klubben om han inte tackat nej till klubbens kontraktsförslag för flera veckor sedan. Då hade han i princip gjort klart med  iranska Tractor Sazi FC. Han skulle bara åka ner till Istanbul och skriva på. Men Tractor sköt på och förhalade förhandlingarna. Först en vecka. Sedan en vecka igen. Och nu har det gått tre veckor sedan han först skulle åka ner och träffa klubben för att skriva på, men ännu har inget hänt. Jo, förresten. Klubbens assisterande tränare som tog över efter John Toshack har vunnit fyra av fem matcher och fått klubben på fötter igen.

Om det nu inte blir något med iranska Tractor Sazi lider jag med den gode Özcan. Han var lovad att tjäna riktigt stora pengar där nere. Istället står han nu utan jobb. Frågan är hur länge. Klart att han får något nytt jobb, inget snack om det. Men frågan är bara var och när? Och knappast ett lika bra jobb som i Djurgården eller lika bra ekonomiska villkor som han skulle få i Iran.

Summerar vi Özcans tid i Djurgården får man ändå säga att den är bra. Tre av fem getingar. Plus så klart till att han vann Djurgårdens första titel på 13 år, grejade en tredjeplats förra året och var med och utvecklade en del spelare som senare kunde säljas vidare. Bland annat Felix Beijmo.

På minuskontot finns det taktiska, att Djurgården aldrig hade en plan B att komma med och så klart årets sjundeplacering. Dessutom har han aldrig haft med sig hela spelartruppen. Då blir det svårt att ta det där nästa steget som krävs för att kunna utmana om SM-guldet.

In kommer nu Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. En duon som sportchefen Bosse Andersson känner mer än väl. De kan allsvenskan, har gjort ett gediget jobb i Sirius men måste nu bevisa att de håller och kan leverera i en storklubb som Djurgården.

Snacka om att att duon kommer in i Djurgården i rätt läge. Kassakistan är välfylld efter ett år där klubben sålt spelare på löpande band och där det talas om ett eget kapital på närmare 70-80 miljoner inför nästa säsong. Så räkna med en rejäl satsning från klubbens sida. Ett par anfallare, ett par andra tunga namn och en rutinerad målvakt från någon utländsk liga kan vi räkna med att Djurgården värvar in.

Men i år kommer knappast supportrarna nöja sig med en sjundeplats i allsvenskan. Laget ska vara med och slåss i toppen. Det blir extremt tufft då MFF, AIK, IFK Norrköping och Hammarby också kommer vara mycket väl rustade. Det kommer ställas höga krav direkt på Bergstrand/Lagerlöf och det blir något helt annat än den allsvenska lunken i Sirius. Å andra sidan vet både Bergstrand och Lagerlöf efter tiden som spelare, hur atmosfären och klimatet är i en storklubb. Det är en nog så viktig egenskap för att lyckas.