Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Om Vigge och Olsen

Idag samlas landslaget i Stockholm. Det blir den första samlingen efter succén i Ryssland. En succé som alltid kommer vara inskriven i svensk fotbolls historieböcker efter en sommar de blågula fansen sent kommer att glömma.
En träningslandskamp mot Österrike väntar innan Nations League-matchen hemma mot Turkiet väntar den 10 september.

Det var längesedan svensk landslagsfotboll mådde så här bra.
Men har man följt rapporteringen de senaste veckorna skulle man kunna tro annat.
Vi kan börja med Victor Nilsson-Lindelöf för att ta ett exempel.
Han har sågats av experter och före detta spelare i engelska landslaget och på något märkligt sätt blivit symbolen för José Mourinhos ”misslyckande” i Manchester United.
Han startade premiären mot Leicester, där United vann. En tydlig signal på att José Mourinho vill satsa på svensken, som var Janne Anderssons bäste spelare under VM. Sedan gjorde han en sämre insats mot Brighton i 3-2-förlusten, där han bland annat missade en markering på ett baklängesmål. Mot Tottenham (förlust 0-3) var han bänkad men kom in i andra halvlek efter att Phil Jones gjort en katastrofal insats och bytt ut sig själv.
Där slog Vigge ett par för lösa passningar bakåt, som KUNDE ha lett till baklängesmål, men United-försvaret ordnade upp de situationerna.
Och efter det var drevet i gång.
Svensken sågades av experter i England och läste man på diverse sajter, både utomlands och här i Sverige, lät det som om han inte var vatten värd.
Det talades om att han inte höll i Premier League. Att Mourinho skulle peta honom ur truppen till nästa match – och skulle man tro diverse twittrare skulle Vigge komma att säljas i nästa fönster.
Så usel hade han alltså varit.
Eller?
Nej.
Det var naturligtvis inte sant.

När startelvan mot Burnley kom var Vigge tillbaka i startelvan, stod för en mycket fin insats, hyllades av Mourinho och såg till så att United höll tätt och tog en viktig trepoängare.
24-åringen, som spelat 32 tävlingsmatcher för Manchester United, hade alltså inte varit sämre senast än att han fick en ny chans från start.

Det känns som rapporteringen kring svensken i United har gått lite över styr senaste tiden. Krisrubrikerna har varit extremt överdrivna. Alla tycks ha glömt hans lysande insats i VM, där han visade att han håller just världsklass – och hängt upp sig på ett par mindre missar i Premier League.
Men vilken mittback gör inte det? Svensken är knappast inblandad i speciellt många fler mål än övriga försvarsspelare i United.
Och det är tur att Janne Andersson inte lyssnar på vissa extremt okunniga experter på de brittiska öarna eller vad några Twitter-gökar har att säga.
För då hade Vigge nog varit petad ur landslagstruppen också.

Samma sak med Robin Olsen.
Han fick bäst betyg av alla Roma-spelare efter 2-1-förlusten mot Milan och har även han fått chansen från start i en av världens bästa ligor.
Men där får vi också läsa om hur någon Twitter-gök sagt att han sett ut som en korpspelare vad det gäller spelet med fötterna, i stället för att framhäva att Olsen faktiskt tagit en startplats i Roma och gjort det bra.
Och dessutom var bäst i Roma mot Milan.
Man undrar hur rapporteringen i till exempel England hade sett ut om en engelsk målvakt blivit utsedd till bäst i Roma/Milan/Inter efter en match?
Knappast krisrubriker då va?

Även Olsen gjorde ett fantastiskt VM-slutspel, där det ryktades om att han var aktuell för en klubb som Barcelona.
Men det tycks också väldigt många har glömt.
VM-slutspelet var trots allt bara för sex-sju veckor sedan.
Och det är knappast så att Olsen eller Nilsson-Lindelöfs karriärer havererat på den tiden.
Men det är lätt att tro det om man ska lyssna på diverse Twitter-tyckare.
Istället är sanningen en helt annan. Det lär visa sig i de kommande matcherna med landslaget om inte annat.

Det är bara att hoppas att rapporteringen kring våra största stjärnor blir aningen mer sansad i framtiden och att vi får anledningen att glädjas åt att de svenska landslagsstjärnorna i världens bästa ligor.