Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Blir Larsson guldjokern?

GELENDZHIK. Efter en mellanlandning och kortare övernattning i Moskva kom vi i dag fram till ryska Gelendzhik. Här vid Svarta havet har Sverige sin VM-bas. Efter att ha varit i staden under ett par timmar känns det som att Sverige har gjort ett utmärkt val.
Det ligger vackert vid havet, det är varmt (närmare 30-grader) och det känns aningen mer civiliserat än de ställena landslaget laddat upp på inför tidigare mästerskap.

Inför EM 2012 valde Sverige att ladda upp ute på Kievs landsbyggd. Visserligen på ett lyxigt hotell, men det var långt ifrån Kievs centrala delar och många av spelarna kände sig nog isolerade där ute.
Zlatan Ibrahimovic var med då, men Blågult överskattade betydelsen av att få vara i fred. Medan svenskarna bodde långt utanför staden gillade många av de andra ländernas stjärnor att kunna promenera ostört i staden. England med Wayne Rooney och övriga tunga namn hade inga som helst problem med det.

Inför EM i Frankrike 2016 valde landslaget Pornichet. Ett Båstad-light som också låg fint vid kusten. Problemet där var att byn var helt öde, knappt några svenska supportrar alls och det regnade rätt ofta. Gelendzhik är en rejäl uppgradering jämfört med de båda ställena och jag har svårt att se spelarna vantrivas här.

Välkomnades för övrigt till Ryssland av en aningen överförfriskad ryss. Han misstog mig för att komma från Island och på anslutningsbussen från flyget försökte han få med alla på bussen att göra Vulkanen. Tur att ingen hakade på.

Landslaget landar under tisdagen och sedan på kvällen är det presskonferens med Janne Andersson och lagkaptenen Andreas Granqvist.

Sebastian Larsson är nu presenterad officiellt av AIK och han har skrivit på ett kontrakt på 2,5 år med en eventuell option på ett tredje år. Har skrivit det tidigare: landslagets mittfältare är en utmärkt förstärkning för AIK.
Många har tvivlat på”Sebs kvaliteter men han kommer att lyfta ”Gnaget.” Det kan vara värvningen som blir den sista pusselbiten i kampen om SM-guldet. Larsson kan alltså bli en guldjoker. Senast AIK hade en sådan var när de värvade Flavio sommaren 2009.
Nu tror jag dock att 33-åringen och den tidigare Hull, Birmingham, Sunderland och Arsenal-spelaren kommer att bli mer långvarig hos de svartgula. Flavio lämnade som bekant klubben kort efter guldet, sedan han fått lite för bra smak på Stockholms nattliv och inte kommit upp i samma nivå som han höll under guldåret.
Inte direkt så det är någon risk för något sådant hos familjefadern Sebastian Larsson, som ser bättre tränad ut än på länge och säkerligen kommer att hålla hög nivå i minst tre år till.

Imorgon landar som sagt landslaget här i Gelendzhik. Om en vecka är det dags för Sveriges VM-premiär mot Sydkorea.
Sveriges första VM på tolv år är nära nu.