Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Om Sverige-Estland

ABU DHABI. Ett av de mest spännande Vinterturné-landslagen på länge.
Men det är knappt något som kommer få chansen att åka med till VM i Ryssland av de som är här i Abu Dhabi.
Hoppet står till att exempel Jordan Larsson får ett Brolin-genombrott  – eller att några av de äldre spelarna som Jiloan Hamad  överträffar sig själva fram till maj i år när VM-truppen tas ut.

För fjärde året i rad väljer landslaget att lägga Januariturnén på den plastiga ön Yas Island i Abu Dhabi. Abu Dhabi är huvudstad i Förenade Arabemiraten och man kan lugnt säga att det har förändrats här sedan landslaget började att åka hit år 2014.

Då var det här knappt några turister alls här och det rådde ett lugn över hela ön. Visserligen byggdes det överallt, men det hade knappast gått att förutspå att det skulle vara ”Nya Kanarieöarna” för turister från Norden för fyra år sedan.
Nu kör Apollo charterresor hit med allt vad det innebär och hotellen här nere, där det bara var vi svenska journalister och fotbollsspelare tidigare, känns smockfulla.
Förstår att charterturisterna trivs här.
Abu Dhabi känns som ett nedtonat Dubai. Inte lika flådiga hotell och inte lika mycket lyx.

När Sverige ikväll möter Estland på Zayeed Sports Stadium, med plats för 50 000 åskådare, väntas ett par hundra vara på plats för att titta.
Något år har det inte varit mer än 50 personer på plats och den stora arenan har ekat ödet.

Janne Andersson släpper fram fyra debutanter där Robert Gojani, från Jönköping Södra, är den stora överraskningen.
Mest spännande ska det bli att se Jordan Larsson.
Nästan alla har en åsikt om honom.
Vissa menar att han överskattad och har mycket kvar att bevisa. Men vi ska komma ihåg att han bara är 20 år redan har varit med om mycket. Nu står han inför sin A-landslagsdebut. Sugen på att visa vad han går för även i de här sammanhangen.

Satt ner för en intervju med Jordan i går och det är inget tvivel om att det är en mogen ung man som går ut på planen ikväll. Man kan knappast tro att han är född 1997. Valet att gå till Norrköping känns som ett smart drag. Där många hade strävat efter att vara kvar utomlands och riskerat att bänkas i Belgien eller Holland, tar Jordan nu direkt ett steg tillbaka och skippar prestigen.
Jag tror han kommer att blomma ut rejält i Norrköping.
Men även om han själv drömmer om att spela VM redan i sommar är det föga troligt.
Det krävs ett genombrott av Brolin-mått för att han ska komma med. Men öser han in säg 15 mål fram till maj är det inte omöjligt. Men det ska som sagt till ett litet mirakel.

Samtidigt som det är ett ungt och väldigt spännande landslag är det få vi kommer se i VM-truppen. Om ens någon. Ken Sema ligger förstås närmast till hands och det är bara att titta på träningarna som varit här för att se att han är en nivå över de andra. Hans utveckling ska också bli spännande att följa. Fortsätter hans utvecklingskurva och han gör det bra i allsvenskan de första månaderna bör han vara med i VM-truppen.

Överträffar Jiloan Hamad sig själv i inledningen av säsongen lär han nog vara med och bråka om en plats på mittfältet. Men där krävs det också något smått sensationellt av ”Jille” som varit med i A-landslaget tidigare. Han är en lojal lagspelare och passar så in i Janne Anderssons mall.

18.15 är det avspark svensk tid. Svenska startelvan är följande: Peter Abrahamsson(skadekänning och testas sent) – Anton Tinnerholm, Franz Brorsson, Joakim Nilsson, Joel Andersson – Linus Wahlqvist, Kristoffer Olsson, Robert Gojani, Jiloan Hamad, – Gustaf Nilsson, Jordan Larsson.