Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Om tränarkarusellen i allsvenskan

När Olof Mellberg och Azrudin Valentic lämnade BP och när Mikael Stahre valde att hoppa av tränarjobbet i BK Häcken för att ta över San José i MLS startade den allsvenska tränarkarusellen på allvar.
Men nu är den på väg att få ett slut.
Valentic är klar för Dalkurd där han enligt mina uppgifter har skrivit på ett kontrakt på totalt tre år. Därmed lämnar Andreas Brännström klubben – och han kommer att köpas ut från sitt kontrakt.
Fotbolldirekt och LT var först med att rapportera om Dalkurds tränarvärvning och att Brännström skulle lämna.

Samtidigt söker BP ny tränare där AIK:s andretränare Bartosz Grzelak och Brännström nämns som de hetaste kandidater.
Jimmy Thelin är klar för Elfsborg och presenteras inom kort – och då är det bara BK Häcken som har kvar att hitta sin tränarkandidat.

Kandidaterna är många. Alexander Axén, Peter Swärdh, Magnus Haglund, Jörgen Lennartsson, Håkan Ericson och Andreas Alm är alla lediga. Och det blir snarare att identifiera vilken profil klubben nu ska gå efter snarare än att hitta kandidater.
För kandidater finns det gott om.

Andreas Alm har haft det tungt efter att ha fått sparken först från AIK och sedan från Vejle i danska andradivisionen. Men Alm är en mycket bra tränare och han vore perfekt för jobbet i BK Häcken enligt mig.
Frågan är om Sonny Karlsson tycker likadant?

Om Bartzos Grzelak skulle lämna AIK fortsätter ruljansen på assisterande tränare i AIK. Hur många har de haft de senaste åren?
Nesh fick gå, Peter Wennberg ser ut att bli akademichef och frågan är vem Norling tar in om den tränare som han handplockade rätt nyligen skulle försvinna?

I egna leden finns Tobias Ackerman som numera är chefsscout. Under sin tid i BP var han med och tog fram spelare som John Guidetti, Ludwig Augustinsson, Simon Tibbling med flera och han skulle passa bra som assisterande om AIK väljer att ta från de egna leden.
Man kan ju lugnt säga att det behövs lite kontinuitet på posten som assisterande tränare.
Det som talar emot Ackerman är att om han skulle bli assisterande så måste AIK leta en ny chefsscout och frågan är om man vågar plocka bort Ackerman med tanke på att han gjort ett bra jobb genom åren och nu var med och värvade in Rasmus Lindkvist och  Jesper Nyholm med flera.
Plockar AIK in någon utifrån riskerar det att återigen blir en kortvarig anställning.

Det bästa hade så klart varit om Grzelak blev kvar.
Men vill han det om han får ett lockande erbjudande från en annan allsvensk klubb?
Och hur ser AIK på om han eventuellt pratat med andra klubbar?

Ryktena går varma om att Jakob Michelsen skulle få sparken från Hammarby. Tror inte ett dugg på det. Dels skulle det vara för dyrt att sparka honom nu. Dels skulle det som värvat in honom se rätt dumma ut om klubben skulle göra sig av med dansken redan nu.
Framför allt med tanke på allt snack om att 2018 är året då Bajen ska lyfta. Däremot blir startsträckan kort för Michelsen nästa säsong.