Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Märkligt val av Håkan

LUBLIN. En av de bästa mot England.
Men efter mardrömsmatchen mot Polen är nu Filip Dagerstål petad ur den svenska startelvan.
Det känns som Håkan Ericson gör det lite väl enkelt för sig.

Marginalerna är små i ett mästerskap.
Det svenska U21-landslaget vet allt och lite till om just det.
2015 hade Håkan Ericsons gäng allt på sin sida.
Från Victor Nilsson-Lindelöfs slumpartade intåg i truppen, till vändningen mot England och straffdramat i finalen mot Portugal.
I det här mästerskapet har det hittills gått åt motsatt håll.
En missad straff, en klumpigt orsakad straff och ett juniormisstag har satt Sverige i en allt annan än bra position inför avgörandet.
Slovakien är bättre än många tror.
Och Blågult måste ha marginalerna med sig i den här matchen. Annars firar vid midsommar hemma i Sverige i morgon kväll.

När Håkan Ericson presenterade sin startelva för spelarna var det tre förändringar. Den största skrällen är så klart att BK Häckens Egzon Binaku går in i stället för Adam Lundkvist.
Lundkvist har gjort det okej men knappast gått bort sig nämnvärt. Och även om Binaku är största skrällen känns det inte jättekonstigt av Håkan Ericson att byta ut en ytterback och en yttermittfältare (Kerim Mrabti in i stället för skadade Simon Tibbling.)

Däremot känns det aningen märkligt att Filip Dagerstål petas.
Han hade visserligen en mardrömsmatch mot Polen med sina två missar (straffen och första målet.) Men att byta ut en mittback inför en ödesmatchen tyder inte på något vidare självförtroende från Ericsons sida. Och hur ofta säras det på ett mittbackspar under ett mästerskap utan att det handlar om skador eller avstängningar? Jag har ingen vetenskaplig statistik på det men det känns ytterst ovanligt.
Men vår käre förbundskapten måste helt enkelt ha tappat förtroendet helt för Dagerstål efter de där missarna.
Då har han alltså helt bortsett från att IFK Norrköpings försvarare var en av Sveriges absolut bästa spelare mot England.
Som sagt, extremt märkligt.

Franz Brorsson är en bra spelare och är säkerligen nöjd med att komma in och spela från start i en sån här match. Men hur lätt är det att komma in när man inte spelat en enda minut tidigare under kvalet?
På förhand känns det som ett märkligt drag av Håkan Ericson.

Muamer Tankovic lär inte vara glad. Bänkas igen efter att ha varit en nyckelspelare i EM-kvalet. Bristen på speltid i AZ Alkmaar under slutet av säsongen var det som fällde avgörandet.

Niclas Eliasson får inte heller den här gången chansen. Han var nära att starta mot Polen och testade också på den stängda träningen igår. Nu kör Ericson vidare på sin inslagna väg med yttrar som ska gå centralt. Därav valet av Kerim Mrabti som yttermittfältare.

Elvan alltså: Anton Cajtoft – Linus Wahlqvist, Jacob Une Larsson, Franz Brorsson, Egzon Binaku – Kerim Mrabti, Kristoffer Olsson, Melker Hallberg, Alexander Fransson – Pawel Cibicki, Carlos Strandberg.

Mitt tips: Slovakien är bättre än många tror och jag tror inte Sverige rår på dem. Oavgjort och respass för U21-landslaget. Jag hoppas innerligt att jag har fel.