Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Lennartsson eller Ericson?

Det börjar dra ihop sig.
Frågan om vem som ska efterträda Erik Hamrén är på väg att få ett slut. Om allt går som Svff planerat har de bestämt sig för ett namn inom en dryg månad.
Kanske redan i slutet av mars eller senast i mitten av april. Det är i alla fall målet just nu enligt vad jag hör.
Sedan är frågan när förbundskaptenen presenteras officiellt? Blir inte förvånad om det blir tidigare än många tror…

Just nu är huvudkandidaterna Jörgen Lennartsson och Håkan Ericson. Någon av dessa två herrar kommer att stå som svensk förbundskapten när kvalet till VM i Ryssland inleds i början av september. Om inget oförutsett inträffar vill säga.
Har dock svårt att se någon av dem tacka nej när frågan väl kommer.
Hör att Hamrén själv har legat på för att Håkan Ericson ska få jobbet. I och med EM-guldet i Prag har Håkan blivit en het kandidat. Ericson har visat att han är en vinnare, kan ta medierna på rätt sätt och har även visat att han kan få en grupp att dra åt samma håll.
Så gick inte tongångarna före EM direkt. Då var han ifrågasatt och kritiserad av vissa av de egna spelarna.
Det kan som sagt vända fort…
Efter EM var han på väg att ta över Molde och var där och besökte klubben efter sommarens bragd. Det blev inget med den norska klubben som i stället fick Ole-Gunnar Solskjaer som tränare.

Jörgen Lennartsson har meriterna, erfarenheten och har länge varit förbundets man. Han har också titlarna, tränat lag (Stabaek) utanför Sverige och varit med i U21-sammanhangen med Tommy Söderberg.
Även fast de är två väldigt olika personer känns det som två väldigt lika val. Fostrad i Svff:s skola. VM-kvalet startar i början på september och om förbundet väljer Jörgen blir det säkerligen en lösning där han kör dubbelt med IFK Göteborg till den allsvenska säsongen är slut.

Visst kanske det hade varit lite ”roligare” med ett namn som Henke. Det hade blivit mer fokus på honom som person. Samtidigt hör jag att han är en bra bit ner på listan och knappast aktuell i nuläget.  Men Svff har säkert stämt av med en rad tränare för att man ska kunna undvika kritik för att inte ha gjort jobbet grundligt. För oss i presspacket är det väl bara att andas ut i och med att det inte blir Henke.

Dessutom kanske Svff också nått a uppgifterna att Henke bara går och väntar på att tränarjobbet i Celtic ska bli ledigt.
Han är heller inte direkt medias man. Hanteringen av media har idag blivit viktigare och viktigare med tanke på alla sociala medier och hur kommunikationen ser ut för företag, varumärken och landslag 2016. Ta bara det danska fotbollförbundets pressavdelning som filmade och lade ut ett klipp när Åge Hareide ringde upp Ålborgs Henrik Dalsgaard för att berätta att han blivit uttagen i Danmarks A-landslag. Håll till godo med klippet här. Fantastiskt.

Magnus Pehrsson och Lars Lagerbäck var också svenska tränare som fanns med i diskussionerna. Lagerbäcks namn valdes bort rätt tidigt i processen medan Pehrsson lär finnas med längre ner på listan.

Lennartsson eller Ericson känns hugget som stucket och Svff kör vidare med sitt sätt att jobba. Tänker inte utanför boxen. Bra eller dåligt får framtiden utvisa men klart är att vem som än tar över har ett ruskigt tufft jobb framför sig.
Zlatan Ibrahimovic slutar efter EM,  eller om han är sugen på OS,  och den som tar över kommer att behöva bygga nytt kring U21-landslagsstjärnorna.