Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Hur hamnade Goitom här?

Efter att allsvenskan avslutades förra året meddelade Henok Goitom att han skulle lämna AIK. Allsvenskans kanske störste profil motiverade sitt beslut så här:

”Jag kommer att få möjligheten att få erfara ett nytt land och ny liga. Jag vill vara öppen med hur jag resonerar, det är inte många möjligheter som man får i livet att testa på att leva i en ny kultur och även få ta del av ett nytt och annorlunda sätt att se fotboll på som man kan ha användning av i framtiden. Jag vill ge mig själv den sista möjligheten nu när jag har passerat 30 år. Vill även tillägga att AIK och Björn Wesström har gjort det som går att göra för att hitta en förlängning, men jag har valt att ta äventyret, sa Goitom själv till AIK:s officiella hemsida.

Då var det den 5 november. Den intensiva transferperioden skulle till att börja och Goitom saknade knappast anbud.
Men han nobbade såväl kinesiska Dalian Yifang som anbud från Arabländerna och MLS. I alla fall enligt vad jag fått höra.
Varför de fick nobben?
Jag har ingen aning.
Har försökt få svar av Henok men han har inte återkommit. Jag har inga som helst problem med det. Vill en spelare inte snacka finns det säkerligen skäl bakom det. Och den sympatiske Henok har säkerligen sina skäl.

Men när vi nu skriver  mars 2016 har de flesta transferfönster stängt.
Klubbarna i Kina har värvat in stjärnor som Ezequiel Lavezzi, Jackson Martinez, Alex Teixeira och Gervinho. Tunga namn för att kunna casha in på tröjförsäljningar och ragga nya sponsorer.
Dispens för en spelare utan kontrakt ges bara i undantagsfall. Om någon klubb i någon av ligorna i Europa får en spelare skadad eller på något annat sätt drabbas av speciella omständigheter. Fråga bara Eero Markkanen hur lätt det är att få dispens…

Att gå till en annan allsvensk klubb än AIK känns knappast aktuellt. Norrköping kollade upp honom men svaret de fick var det väntade: anfallaren satsade på att komma utomlands.
Har Goitom ett ess i rockärmen och får sin utlandsflytt till slut?
I så fall är det bara MLS, Norge eller typ Kazakstan som gäller.
Vad händer nu egentligen? Går inte att komma ifrån att alternativen är på väg att rinna ut.
Det får mig osökt att komma att tänka på ryktet om Dalkurd…

För någon vecka sedan avslöjade Fotbollskanalen och reportern Ludwig Persson, som haft bra koll på Dalkurds övergångar tidigare, att den förre AIK-spelaren var nära det storsatsande superettanlaget.
Storyn levde i någon minut innan såväl huvudpersonen själv som klubben gick ut och dementerade nyheten. Kraftigt.
Om något skulle vara på gång är det extremt ovanligt att såväl spelaren själv och klubben dementerar så starkt.
Jag själv var en av de som inte trodde på storyn.
Anledningarna var flera.
Några timmar tidigare hade en man som kallade sig Göran ringt till Expressens växel. Han hade bett om att bli vidarekopplad till mig.
När han presenterade sig hörde jag att han gjorde till rösten. Lät som en gubbe i målbrottet.
Han ville tipsa om att Henok Goitom var nära en övergång till Dalkurd. Jag anade oråd direkt och klickade bort samtalet.
När sedan Fotbollskanalen avslöjade nyheten timmar senare skickade jag en halvhård passning till FK via Twitter där jag skrev att Goitoms övergång till Dalkurd var lika trolig som att Jaromir Jagr skulle skriva på för IK Pantern.
Såhär i efterhand en onödig tweet.
Samtidigt ska det kunna vara högt till tak och man ska både kunna ge och ta lite på Twitter tycker jag.
Finns alldeles för många som är snabba med att hugga på andra medan de själva inte kan ta kritik eller minsta mothugg.

När det nu är någon vecka kvar innan alla transferfönster bommar igen fram till sommaren tror jag knappast att det är lika otroligt med Goitom till Dalkurd. Alternativen börjar sina för den gode Henok.
Även om det nu inte låg något i uppgifterna för några veckor sedan (det kanske det gjorde trots allt) kanske det såddes ett frö hos Dalkurd där och då?
I Sverige är Dalkurd en av få klubbar som skulle kunna erbjuda honom cash fram tills dess att sommarens transferfönster öppnar och den övergången skulle inte var speciellt kontroversiell sett med AIK-supportrars ögon.
Som sagt, inte alls säkert att det blir av. Men den är knappast så långt borta som jag tidigare trott.

Dessutom måste väl Goitom få matchträning och fotbollsträning på högsta nivå?  En spelare tappar lätt genom att bara köra på egen hand. Blir liksom inte samma sak.

Det bästa vore för oss som älskar allsvenskan vore så klart om han gick tillbaka AIK. Wow, vilket kapprustning vi skulle få. Det skulle höja temperaturen på en redan het serie. Men i AIK finns det inte plats för honom i budgeten. Han lär få spela för en väldigt låg lön i så fall.
Sportchef Björn Wesström och tränaren Andreas Alm skulle nog inte vara sen att hitta en lösning för Henok. Men då är det säkerligen ett längre kontrakt som gäller. Vill Goitom verkligen det? Eller kommer klubben och spelaren överens om en kortsiktig lösning till sommaren?

Säg att han skriver på för Dalkurd trots allt. Då skulle han kunna skriva ett kontrakt fram till sommaren, spela där och sedan ta anbuden från utlandet i sommar. Om de nu finns kvar? Den dealen har jag svårt att se ”Gnaget” ge honom…

Skriver han på för Dalkurd tar jag gladeligen på mig dumstruten för min tweet.
Goitom skulle höja underhållningsvärdet i en annars rätt trist superettan med cirka 200 procent.
Även om det knappast var i Dalarna han hade tänkt att äventyret skulle fortsätta.
Vad som än händer med Goitom hänger frågan fortfarande i luften.
Hur och varför hamnade allsvenskans bäste spelare i en sits där han står utan klubb när i princip alla transferfönster är stängda?