Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Om sex allsvenska affärer

Tillbaka på redaktionen igen efter dryga två veckors ledighet. Var på semester i Miami, vilket starkt kan rekommenderas. Världsklass. Sex getingar.
Hann bland annat med att se den evigt unge Jaromir Jagr (44 år) dominera mot Detroit. Såg även Los Angeles Clippers slå Miami Heat.

Har självklart haft koll på Silly season i allsvenskan under ledigheten.
Flitigast under den tiden har Djurgården varit. Inte mindre än fyra spelare har kommit in på kort tid där värvningen av Mathias Ranégie sticker ut mest.
Tänkte gå igenom fem utvalda övergångarna här i bloggen.

Mathias Ranégie
Till Djurgården från Watford
Position: Anfallare.
Typ av övergång: Lån säsongen ut
Kommentar:
Prestigevärvning som lånas in säsongen ut. Spelade med Zlatan i Blågult mot England på Friends hösten 2012. Startade även VM-kvalet mot Färöarna en månad innan. Kommer närmast från spel i kinesiska andraligan där det blev en hel del mål. Långt i från en given succé men Ranégie är en klassvärvning om han kommer upp i den nivå han höll då han var landslagsman. Stor och stark targetspelare som lever mycket på sin styrka och sitt spel innanför straffområdet. Spännande och se vad han har utvecklat under sina år utomlands. Lika bra som ”Super-Mush” eller kommer Ranegie vantrivas på Tele2:s snabba konstgräs?

Marcus Hansson.
Till Djurgården från Tromsö
Position: Mittback/mittfältare
Ålder: 26 år
Typ av övergång: Köp
Kommentar:
156 allsvenska matcher, framför allt som mittfältare, talar om att Hansson är rutinerad. En stabil allsvensk spelare som närmast kommer från Tippeligan och Tromsö. Pelle Olsson känner honom väl vilket självklart är en fördel. I Djurgården ska Hansson fylla luckan efter Emil Bergström. Får slåss med Jacob Une-Larsson om platsen bredvid Omar Colley i mittförsvaret och sedan vara backup på mittfältet där DIF har det gott ställt. Inte en av allsvenskans femton bästa mittbackar så här på förhand. Upp till bevis.

Marko Biskupovic
Till Kalmar från Free transfer
Positon: Mittback
Ålder:26 år
Typ av övergång: Bosman
Kommentar:
Beskriver sig själv som en spelare vars styrkor är fysiken, positionsspelet och bollkontrollen. Kalmar FF värvade mittbacken efter ett provspel. Kommer från spel i Chile där det är mer man-man-spel i stället för att tänka mer taktiskt. Frågan är hur det går att anpassa sig till det för Biskupovic? Känns på förhand som det är omöjligt att säga hur det går. Provspelare som värvas till allsvenskan blir sällan succéer. Med några få riktigt vassa undantag ska sägas. Återstår att se hur Biskupovic klarar sig.

Sebastian Holmén
Från Elfsborg till Dynamo Moskva
Position: Mittback
Ålder: 23 år
Typ av övergång: Köp
Kommentar:
Tungt tapp för Elfsborg då Holmén varit en nyckelspelare under en längre tid. Kan Borås-klubben utan och innan efter att ha fostrats där. Nu har han skrivit på ett kontrakt över tre och ett halvt år med den Dynamo Moskva. Ett steg i rätt riktning för att på sikt slå sig in i A-landslaget. För en mittback är det bra läge att ta sig in i den blågula truppen då det är få mittbackar som verkligen är givna. En stor affär där Elfsborg säkerlinge lär få uppemot 8-10 miljoner kronor. Tror aldrig de hade sålt om de inte fått det beloppet med reservation för några miljoner hit eller dit. Dessutom betalar Elfsborg fem miljoner för Sundsvalls Joakim Nilsson vilket är en hög summa för en övergång inom Sverige.

Hjörtur Hermansson
Från PSV Eindhoven till IFK Göteborg
Position: Mittback
Ålder: 20 år
Typ av övergång: Lån fram till sommaren
Kommentar:
Värvades till PSV på ett långt kontrakt och därför var lån det enda alternativet i det här läget. Ett köp hade blivit för dyrt för Blåvitt. Hermansson är spelskicklig och samtidigt rätt snabb och rätt stark för sin ålder. Har stor potential men frågan är hur det blir när Thomas Rogne kommer tillbaka? Känns som att Bjärsmyr/Rogne är förstavalet men att Hermansson med en bra start på säsongen eventuellt kan hålla norrmannen på bänken. Om det nu blir en fortsättning efter sommaren. Tveksamt som sagt då en affär blir dyr.

Joakim Nilsson
Från Gif Sundsvall till Elfsborg
Position: Mittback
Ålder: 22 år
Typ av övergång: Köp
Kommentar:
Varit Gif Sundsvalls bästa spelare under en längre tid och var nära en övergång till holländska NEC Nijmegen i somras. Tackade nej i sista stund. Nu blir det Elfsborg för mittbacken som varit ordinarie i Gif Sundsvall under en längre tid. Bra uppspelsfot, stark i luften och bra spelförståelse. Behöver som så många andra spelare i Sundsvall bli tuffare och hårdare. Kommer få stort förtroende i Elfsborg och lära spela OS i Rio i sommar. Om Elfsborg släpper honom vill säga.