Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Är Vibes Kina-nej bra för Blåvitt?

Lasse Vibe tackar nej till cashen i Kina och väljer karriären först.
IFK Göteborgs supportrar jublar .
Men är det egentligen bra för Blåvitt på lång sikt? 

Rent sportsligt är det bra att Vibe stannar.
Inget att snacka om.
Vi som skriver om allsvenskan är också glada över att få behålla de stora profilerna så länge som möjligt i vår kära serie.
Lasse Vibe är utan tvekan en av de största profilerna vi har just nu.
Han öser in mål. IFK Göteborgs och hela allsvenskans skyttekung.
Ändå går det inte att komma ifrån att Blåvitt hade en superchans att få närmare 30 miljoner kronor för en 28-årig anfallare.
Sanslösa pengar.
För en spelare från allsvenskan som närmar sig 30-strecket.
Det finns också bara en enda liga varifrån Blåvitt kunde få cirka 30 miljoner svenska kronor för en spelare i Vibes ålder. Den kinesiska. Inte ens i gulf-länderna skulle klubbarna betala de summorna.
De största affärerna till den kinesiska ligan görs i vinterfönstret och nu finns det inte en chans i världen att Blåvitt kan få en summa runt 30 miljoner för dansken. Möjligen dryga 20. Om Blåvitt och Vibe leverera big time under våren. Vilket inte är säkert.

***
Hans agent Ivan Marko Benes bekräftade nyheten via Twitter i går och jag kan inte undgå att tro att han är en aning bitter.
Vad jag hör var Vibes kontrakt inte värt 15 miljoner kronor netto per år – utan närmare 20 miljoner svenska kronor netto.
Agentarvodet brukar liggar på 10 procent och det är bara räkna ut att det hade blivit en jäkla massa pengar för Benes.
Nu har nog så han klara sig, han slussar ju spelare till tyska Bundesliga lite titt som tätt. Men ändå…
Själv hade jag bott ensam i en igloo på Alaska för de pengarna. I tre år framöver. Men det är jag det…

***

Vibe tänker på karriären. Han vill slå sig in på allvar i de danska landslaget och eventuellt få chansen att spela i någon av de större ligorna. Kan på något sätt tycka att det är skönt att en spelare inte bara går för cashen utan tänker på det sportsliga i första hand. Inte alls vanligt i dagens fotbollsvärld. Sunt på något vis.

***
Jag har annars IFK Göteborgs rätt taskiga ekonomi, minus 6-8 miljoner kronor enligt GT, på näthinnan. Därför är jag inte helt säker på att alla i klubben jublar i kapp med supportrarna över Vibes beslut.
Tänk också på att Blåvitt hade ett bud på cirka 23-25 miljoner kronor från Jiangsu. En stad som ligger rätt nära Shanghai och som är betydligt mer gynnsammare socialt än industristaden Tianjin –  som beskrivs som ”föroreningarnas urmoder” av dem som kan sitt Kina.
Fråga bara Mohammed Ali Khan.
Men till Jiangsus bud tackade Blåvitt nej. Rakt av.
Visserligen kommer ju aldrig Vibe att bekräfta det, men nog tror jag att det hade varit en betydligt större chans att han tackat ja till dem (det var ungefär samma pengar)  än vad det var att han skulle göra med Tianjin Teda.

***
Spelade Blåvitt högt när man tackade nej till 23-25 miljoner (som Jiangsu hade råd att betala) för att istället gå all in på Tianjin som bjöd över Jiangsu?
Tja, kanske.
Eller så vinner de SM-guld, Lasse Vibe säljs för dryga 20 miljoner i sommar och allt är frid och dröjd.
Det är också ett scenario.
Klart att Blåvitt supportrar hoppas på det.
En dag som denna gör nog klubbens kassör samma sak.
Framför allt med tanke på vilka pengar som rann klubben ur händerna i och med Vibes ”nej tack” till Tianjin.