Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Karriären eller cashen, Vibe?

Karriären eller cashen?
Jag förstår om Lasse Vibe har beslutsångest när han väljer mellan att stanna i allsvenskan eller hoppa på ett äventyr i Kina.

Nu kanske jag hårddrar det lite men det känns ändå som det är ett rätt avgörande val som IFK Göteborgs och allsvenskans skyttekung står inför.
När övergången till Reading rann ut i sanden och anbuden från de största ligorna aldrig kom var det nog många Blåvitt-supportrar som drog en lättnadens suck.
I alla fall tillfälligt.
Efter att transferfönstret i de flesta ligor stängde den 2 februari såg det ut som om IFK Göteborg skulle få behålla sin danske guldklimp.
Han hade ju själv aviserat att ett äventyr i typ Kina eller Gulfen inte var speciellt aktuellt.
Men det var alltså innan transferfönstret stängde.
Nu när Lasse Vibe står där med ett lukrativt erbjudande från Tianjin Teda F.C, där han säkerligen kan tjäna minst en halv miljon kronor netto i månaden, är det inte längre så självklart att tacka nej. (Erton Fejzullahuz och Tobias Hyséns löner ligger på omkring en miljon kronor i månaden netto.)
Dansken fyller 28 år om drygt en vecka och kan nog inte räkna med att få så många mer chanser att göra sig själv ekonomiskt oberoende.
Det får han så klart ställa mot att mista sin landslagsplats och chansen till spel i någon av de stora ligorna. Hur stor nu den chansen fortfarande är?
Det är knappast heller så att Vibe kommer vara given i det danska landslaget, som heller inte är garanterade att spela ett EM 2016.
Visst om Vibe gör en bra höst i allsvenskan kan det säkert dyka upp något bra erbjudande i sommar.
Och med bra menar jag då en toppklubb i The Championship eller ett topplag i Holland, Belgien eller möjligtvist i tyska andraligan.
Om en klubb i någon av de bästa ligorna skulle lägga mer än 20 miljoner för honom skulle det var en stor överraskning. Där spelar givetvis ålder och att han inte sitter på ett längre kontrakt in.
Det tror jag nog att Vibe själv känner just nu – och därför lär han inte ta något förhastat beslut.
Endast han vet vad som är rätt.
Personligen tror jag att han kommer att få svårt att stå emot cashen i öst.

***
Lite komiskt också hur IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly säger att ”20 miljoner kronor är för lite pengar för anfallsstjärnan.”
Jag vet inte vilken värld han lever i men att Blåvitt skulle få SÅ mycker mer än 20 miljoner kronor för en 28-årig anfallare vore en stor överraskning.
Det går ju liksom inte att jämföra med övergångar som Isaac Kiese Thelin och Emil Forsberg.
Två spelare som är unga, på väg uppåt och har en enorm potential.
Det är ju knappast så att den klubben som köper Vibe kan räkna med att göra ett kap på en eventuell vidareförsäljning.
Fortsättning lär följa i Vibe-gate.
Jag blir som sagt inte förvånad om han sitter på ett plan till Kina inom de närmsta veckorna.