Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Tio av allsvenskans största stjärnor

Den allsvenskan premiären är bara några dagar bort och vi har väntat rätt länge på den. Efter en försäsong på typ tre månader är det äntligen dags. På söndag smäller det – och den mest intressanta premiärmatchen spelas mellan Elfsborg och AIK, på måndag. Inför premiären tar jag mig friheten att skriva om allsvenskans störste stjärna, Mohamed Bangura. Här nedan följer också några namn som jag tycker är bland de tio största största stjärnorna i allsvenskan.

Mohamed Bangura, Elfsborg
Såldes till Celtic för över 20 miljoner, men lyckades aldrig att slå sig i i startelvan. Mycket på grund av att tränaren Neil Lennon inte alls hade något gått öga till ”Mo” i inledningen. Om han lyckas i Elfsborg lär det bli flera bra erbjudande från andra klubbar utanför Sverige.

Erton Fejzullahu, Djurgården
Hans karisma, precis som hans kvalité på fotbollsplanen, tar honom högt upp på en sån här lista. Succén under Januariturnén gjorde att han fick chansen i VM-kvaltruppen mot Irland. Hoppade in mot Slovakien och går en fin framtid till mötes.

Anders Svensson, Elfsborg
Bara fem matcher i från Thomas Ravellis landskampsrekord och Svensson visade mot Slovakien att han håller ännu. Hyperviktig kugge i Elfsborgs SM-guldsatsning, där hans form säkerligen vara avgörande om laget kommer ut i Europa eller inte.  

Tobias Hysén, IFK Göteborg
Det känns verkligen som att i princip allt hänger på Tobias Hysén i år. En skada på anfallsstjärnan gör nog Blåvitt till ett bottenlag. Hysén gjorde dessutom en väldigt bra match mot Irland och är med och slåss om en plats i Sveriges startelva mot Österrike.

Ivan Turina, AIK  
Att AIK värvade hit en så bra målvakt är bara det en fjäder i hatten. Men att man dessutom lyckas förlänga hans kontrakt är en ännu större bedrift och AIK:s sportchef Jens T Andersson måste vara nöjd. Turina är kanske den viktigaste spelaren AIK har i dagsläget.

Pontus Jansson,Malmö FF
Knackar på dörren till A-landslaget och var också med under Januariturnén. Spås en lysande framtid i MFF och är en ledare såväl på som utanför planen. Trots sina unga år en MFF-ikon som jagas av Parma och lär lämna allsvenskans till sommaren.

Jiloan Hamad, Malmö FF
Jag blev förvånad att han inte kom med vare sig mot Irland eller mot Slovakien. Hamad är en given landslagsman på sikt och kommer också att lämna MFF vad det lider, troligtvis i sommar. Lagkaptensämne som är bland de viktigaste i laget.

Pär Hansson, Helsingborg
Hansson hade ett suveränt år 2011, men kanske ett lite sämre 2012. Har också förlorat sin landslagsplats när spelare som Karl-Johan Johnsson och Kristoffer Nordfeldt spelar i Holland. Men Hansson är en Hamrén-favorit och lär vara aktuell redan i nästa match mot Österrike.

 Gunnar Heidar Thorvaldsson, IFK Norrköping
Jag håller inte med Janne Andersson, som på den allsvenska upptaktsträffen sa att Gunnar Heidar Thorvaldsson inte är någon stor spelare. Det är han. Och mål gör han, i massor. Otroligt att han inte kom till någon klubb utanför Sverige efter succésäsongen han hade förra året.

Henok Goitom, AIK
Okej, hans prestationer förra året kanske inte håller topp tio-klass, men kolla in Goitoms meriter. Det var inte längesedan han spelade mot Messi, Ronaldo och alla de andra superstjärnorna i La Liga. I år tror jag också att Goitom kommer att leda AIK:s anfall och visa vägen mot toppen.