Blev fri efter två år: "De har förstört mitt liv"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Zahir Belounis.
Foto: Charles Platiau

Fotbollsspelaren Zahir Belounis fick ingen lön - och drog sin qatariska proffsklubb El Jaish inför rätta.

Då drog klubben in hans utresetillstånd - och fransmannens helvete började.

Nu - efter nästan två år - är han äntligen en fri man.

– De har förstört mitt liv, berättar han för BBC.

För knappt två veckor sedan tog den franske fotbollsspelaren Zahir Belounis helvete slut.

I nästan två år hade han varit fånge i Qatar, kontrakterad till en klubb som vägrade låta honom lämna landet.

Nu berättar 33-årige Belounis om tiden i Qatar, om hur han försökte lämna landet illegalt, hur han började dricka och till sist såg självmord som den enda lösningen.

– De har förstört mitt liv. I slutet så grät jag varje dag. När du tänker på självmord och att ta livet av dig, då är det svårt, berättar Belounis för BBC.

"Kommer aldrig glömma dygnet"

Qatars arbetstillståndsregler gör att det är arbetsgivaren som bestämmer när och om en arbetstagare får lämna landet. Ett kontroversiellt system som kallas Kafala. En av alla som drabbats är Belounis. Efter att hans klubb slutat betala ut lön, gick han till domstol. Då straffade klubben honom med att dra in hans utresetillstånd.

Där och då började det helvete som inte fick sitt slut förrän samtalet om att han kunde lämna kom, för drygt två veckor sedan.

– Jag vet inte vems beslut det var. Allt jag vet är att jag, min fru och våra två barn hastade till flygplatsen, så fort jag fick beskedet. Jag kommer aldrig glömma det dygnet, jag kunde inte tro det var sant förrän jag hörde hur de stämplade i mitt pass - när jag hörde det, då visste jag att jag var fri, säger Belounis i BBC-intervjun.

"Såg ingen annan chans"

Belounis berättar hur han planerade för en illegal flykt. Oavsett vilka konsekvenserna skulle bli, kände han att det var hans enda utväg. Han var tvungen att ta sig ut ur landet.

– Jag har inte berättat för någon om hur jag förberedde att fly. Jag kan inte säga hur det skulle gå till för jag vill inte att någon ska få idéer. Men jag hade tagit beslutet, jag hade ingen annan chans. Jag sa att jag skulle vara hemma innan jul.

För att härda ut och hålla självmordstankarna borta, berättar Belounis hur han började dricka allt mer.

– Jag hade inget annat val. Enda sättet att hindra mig från att skada mig själv, var att dricka. Alkoholen hjälpte mig att tänka på någonting annat under nätterna, det var enda sättet jag visste, säger han.

"De måste få hjälp"

Fallet Belounis är inte det enda av sitt slag i Qatar. Landet som ska arrangera fotbolls-VM 2022 har länge varit i blickfånget, när det gäller arbetares rättigheter. Förra månaden riktade Amnesty kritik mot landet - i en rapport beskrev de hur arbetare blev behandlade som boskap.

– Alla i Qatar är glada att VM ska arrangeras där. Men reglerna måste ändras. Kanske vet inte myndigheterna om det, men jag kan säga att det finns människor som lider där. De måste få hjälp, säger Zahir Belounis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.