Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blev beskjuten i hemmet – tystades ned av Säpo

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: IMAGO/IBL

Lennart Johansson tystades ned av Säpo.

Först nu, i boken om fotbollspampen som släpps efter hans död, berättas det om hur Johansson blev beskjuten i hemmet.  

”Skottlossning, herregud någon skjuter!”, säger Lennart Johansson i ”En polare bland pampar och pokaler” som han skrev tillsammans med författaren Sören Karlsson. 

Det var den 4 juni som den före detta Uefa-presidenten Lennart Johansson avled 89 år gammal. 

En dryg vecka tidigare var han på plats på Europa League-finalen i Baku i Azerbajdzjan och tanken var även att han skulle resa till Champions League-finalen i Madrid men hälsan satte stopp och några dagar efter hemkomsten från Baku dog Lennart Johansson. 

Hans karriär inom fotbollen var storartad, Johansson var ordförande i AIK under många år innan tog över samma i post i Svenska fotbollförbundet.

1990 valdes Johansson in som president för det europeiska fotbollförbundet Uefa. En post han satt på i hela 17 år, fram till 2007, då han förlorade presidentvalet mot fransmannen Michel Platini. 

Han var fram till sin bortgång hederspresident i Uefa och är den som suttit längst på sin tjänst som Uefa-president.

Lennart Johansson var under sin period som Uefa-president drivande i att skapa Champions League som drog i gång 1992 i nuvarande skepnad.

Lennart Johansson besköts i hemmet

Nu, knappt tre månader efter Johanssons bortgång, släpps biografin om fotbollspampen. 

Lennart Johansson och författaren Sören Karlsson påbörjade arbetet med boken ”En polare bland pampar och pokaler” förra året. 

I biografin berättas bland annat om en incident som aldrig tidigare varit offentlig. 

Det var under hemma-EM 1992 som Lennart Johansson, som två år tidigare tagit över som Uefa-president, tvingades att ta beslutet att inte låta Jugoslavien delta i mästerskapet. 

Anledningen var det då pågående kriget i Jugoslavien. Och Johansson hade blivit uppringd av FN:s generalsekreterare Kofi Annan som meddelat att Jugoslavien inte skulle tillåtas delta i några internationella tävlingar. Beslutet var FN:s, men de överlät till Uefa och Johansson att meddela det jugoslaviska landslaget. 

Foto: Mondial förlag

Situationen med uteslutandet av Jugoslavien skulle komma att innebära problem för Lennart Johansson personligen. 

I boken berättar Johansson för första gången om hur han var på en middag tillsammans med de deltagande nationernas ordförande och deras respektive på Grand Hôtel i Stockholm, och om det som följde efter. 

När Johansson och hans fru Lola var på väg att sätta sig i den väntande körde en svart bil upp jämsides och vevade ner sidorutan. 

”Jag vände ansiktet mot bilen, som hade saktat ner. ”Dig ska vi knäppa, din tjocka jävel”, sa en man med kraftig brytning. Jag hann se hur rutan åkte upp igen innan den ökade farten. Under några sekunder stod jag och tittade bort längs vägen efter bilen. ”Lennart, Lennart”, hörde jag Lolas röst. Hon var alldeles skräckslagen. Tankarna snurrade, ganska fort kopplade jag ihop det med uteslutningen av Jugoslavien. Lolas hand kramade min under bilfärden hem.” 

”Smällar tätt efter varandra”

Några dagar senare blev det allvar. När Lennart Johansson och hans fru låg i sängen och sov i huset i Södra Ängby vaknade de båda med ett ryck.

”Ljudet. Det smattrade. Smällar, tätt efter varandra. Under någon sekund var vi båda så där förvirrade som man är när man precis vaknat och befinner sig i något slags gränsland. Sedan paniken. Skottlossning, herregud någon skjuter!”

Lennart Johansson ringde SOS och när polisen kom kunde de konstatera att någon kört förbi och skjutit med automatvapen mot huset och att flera kulor hade slagit hål på fasaden, krossat flera fönster och skjutit ner några takpannor. Ett tiotal skott hade avlossats.

”Jag gick oroligt fram och tillbaka i huset med en stor klump i magen. Säpo kom samma dag och informerade oss om att vi från och med nu skulle ha polisskydd dygnet runt. Händelsen läckte aldrig ut till medierna.”

Förbjöds prata om det

Vilka gärningsmännen var som avlossat skott mot Lennart Johanssons hem kom aldrig fram, men i boken skriver Johansson att han är säker på att det hade med Jugoslaviens uteslutning att göra. 

Foto: MATS FOGEMAN

Johansson fick förbud att prata om händelsen. 

”Polisen och Säpo var noga med att det skulle skötas helt konfidentiellt då det kunde skapa panik och kaos om det kom ut att UEFA-presidenten blivit beskjuten i sitt eget hem mitt under EM-slutspelet.”

Tiden efter incidenten hade Lennart Johansson och hans fru ständig polisbevakning. 

”Under några månader fick vi leva med polisbevakning. I köket, i trädgården, i källaren och garaget. Varje gång jag skulle åka någonstans följde livvakter med.”

Boken ”Lennart Johansson, En polare bland pampar och pokaler”, skriven tillsammans med Sören Karlsson, utgiven av Mondial förlag, utkommer i dagarna. 

 

LÄS MER: Svensk idrottsstjärna överfölls med basebollträ under hundpromenad