Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blev arg om bussen var en minut sen – nu skrattar jag”

Thomas Dennerby under VM i Frankrike.
Foto: DENIS BALIBOUSE / BILDBYRÅN
Thomas Dennerby.
Foto: STEPHANE MAHE / BILDBYRÅN

Nyligen blev han förbundskapten för Indiens damlandslag – nu kommer han till Sverige för att möta Hammarby och Djurgården. 

Thomas Dennerby är inte samma fotbollstränare som han var för tjugo år sedan. 

I dag kan 62-åringen hantera sena spelarbussar.

– Hemma förut blev man ju arg om spelarbussarna var en minut sen. Nu skrattar jag mest åt det, säger Thomas Dennerby. 

Thomas Dennerby jobbade som förbundskapten för Nigeria 2018-19 och ledde fram laget till VM. Hans framgång gav utdelning och han blev prisad som årets tränare i Nigeria. Men han valde sedan att avsluta tränaruppdraget. 

– Jag kände att allting som skulle skötas på ett visst sätt i mitt avtal med Nigeria, inte fungerade på ett tillfredsställande sätt. Så jag bestämde mig för att säga upp mig. Några veckor senare hörde Indien av sig och frågade om jag kunde ta över Indiska U17-landslaget som skulle spela VM för första gången, och jag valde att tacka ja.  

Thomas Dennerby hade varit i Indien i sex månader innan covid-19 bröt ut, och han fick snabbt där efter flyga hem till Sverige i april 2020. Efter en lång väntan av ovisshet fick han en förfrågan om att ta steget från U17 upp till A-landslaget. 

– Från 1 augusti 2021, är jag nu förbundskapten för Indiens A-landslag. Jag landade i Indien i mitten på augusti sen dess har vi varit på läger.  

Det måste vara tufft att vara i från familjen hemma i Sverige? 

– Det är klart man skulle ljuga om man sa att man inte saknar sin familj. Det är klart jag saknar min kära hustru och mina barn och barnbarn. Men jag hade aldrig kunnat göra det här om inte utvecklingen gått framåt. Nu pratar jag med familjen på whatsapp flera gånger per dag, och man får se varandra, säger Thomas Dennerby. 

Dennerby firar VM-bronset med Sverige 2007.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Thomas Dennerby tränade Hammarbys herrlag i superettan hösten 2013.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Dennerby och Desire Oparanozie under VM 2019.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Dennerby möter Hammarby och Dif med Indien 

Indiska damlandslaget ligger på plats 57 på FIFAS världsrankning. Och under onsdagskvällen mötte laget Kinesiska Taipei som är rankat som det 40:e bästa i världen. 

– Det var en bra vinst vi tog i går, det visar att vi går framåt och förhoppningarna är stora inför Asiatiska mästerskapet. Speciellt när man är hemmanation. Det är ett roligt uppdrag, och fantastiskt förbund att få jobba med. De har bestämt sig för att göra en schyst satsning, och då är det kul när man kommer som tränare och får hjälp med resurser. 

Efter att ha varit i Indien i två månader kommer Thomas Dennerby befinna sig på svensk mark igen under fredagen. Den 18 oktober möter nämligen indiska damlandslaget Hammarby i en träningsmatch. Sedan gästar dom Stadion för att spela mot Djurgården 23 oktober. 

– Vi landar i Stockholm i dag. Det ska bli jättekul att få möta Hammarby och Djurgården. Hammarby är min hjärteförening, och med Djurgården har jag två SM-guld, från 2003 och 2004. Men de får förvänta sig en tuff match. 

Om du jämför med alla andra lag du tränat, och tittar på Indiens A-landslag. Vad ser du då?

– Vi har spelare med bra fart, speluppfattning och bra tillslag. Det fanns väl en del att göra med organisationen och finns fortfarande, men det jobbar vi med dagligen. Vi har ett bra team runt laget och nu kommer Jane Törnqvist som ska bli vår fystränare att hjälpa oss. Så det är skitroligt, säger Thomas Dennerby. 

Jane Törnqvist.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Jane Törnqvist är fystränare

Jane Törnqvist spelade 109 landskamper som försvarare under sin fotbollskarriär. Hon gjorde sin sista match sommaren 2012 i klubben Kopparbergs/Göteborg FC, och några månader senare presenterades hon som lagets fystränare. 2021 ringde Thomas Dennerby för att erbjuda Törnqvist jobbet som fystränare för Indiens A-landslag inför Asiatiska mästerskapet, och Indiens U17-landslag inför VM.  

– Jag möter upp laget i dag i Stockholm och sen följer jag med till Indien. Det ska bli jättekul, när Thomas frågade mig var det ingen tvekan. Det känns väldigt spännande. I början blir det mest att se spelarna vad dom behöver, säger Jane Törnqvist. 

2011 ledde Thomas Dennerby Sveriges damlandslag till ett VM-brons. Den 62-årige fotbollstränaren har en gedigen meritlista, med två EM, två OS, och tre VM i bagaget. Men tålamodet, det har satts på prov berättar han. 

– Det är klart man har tagit med sig erfarenheter och med åren blir man klokare. Jag hoppas jag är en bättre tränare i dag än vad jag var för 20 år sedan på många sätt. Men framför allt har jag blivit mycket bättre på att hantera när en buss inte kommer eller blir lite sen när man ska till träningen. Hemma förut blev man ju arg om spelarbussarna var en minut sen. Nu skrattar jag mest åt det och konstaterar, jaja, den kommer när den kommer, säger Thomas Dennerby. 

Vad är målet när Asiatiska mästerskapet drar i gång januari 2022? 

– Tar vi oss till kvartsfinal är det en framgång för oss, säger Thomas Dennerby. 


Gerhardssons trupp till VM-kvalet

Fortsäter resan mot mästerskapet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.