Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bland det sjukaste jag har varit med om”

Elias Hadaya skadar sig under provspelet för Sundsvall i träningsmatchen mot AIKFoto: Pär Olert / BILDBYRÅN
Elias Hadaya under träningsmatchen mellan GIF Sundsvall och AIKFoto: Pär Olert / BILDBYRÅN
Elias Hadaya spelar för Levanger och är bosatt i NorgeFoto: PRIVAT/PRIVAT

Elias Hadaya ådrog sig en otäck skada under provspelet för Gif Sundsvall i januari. 

Väl tillbaka i Norge och klubblaget Levanger kvarstår skadebekymrarna. 

– Det går bra under spel men när jag kommer hem och kroppen är kall så får jag ont i armbågen och jag förlorat tio procent av rörligheten, säger 21-åringen.  

Trots det, och proffslivet som stundtals är tufft, så drömmer han om högre ligor.  

I en träningsmatch mot AIK i slutet av januari i år fick Elias Hadaya chansen att provspela för Gif Sundsvall. Den 21-åriga målvakten hade haft en fin säsong i sitt ordinarie klubblag, norska Levanger, och skulle nu visa upp sig. 

Han minns hur han gick igenom videoklipp på AIK kvällen innan matchen skulle spelas. 

– Då tittade jag bland annat på några straffar som Sebastian Larsson slagit under säsongen. Precis innan jag skulle sova tänkte jag att om AIK får straff i morgon och det är Sebastian Larsson som slår den – då slänger jag mig till höger. 

I den 42:a minuten tog Sundsvall ledningen, i den 90:e minuten får AIK straff. 

Sebastian Larsson tar sats och Elias Hadaya visste precis vad han skulle göra. Han räddade straffen men i själva räddningen landade han olyckligt på armen. Den vreds utåt och Hadaya, han vred sig i smärtor. 

– Jag förstod inte vad som hade hänt. Jag såg att armbågen inte var på plats men jag kände ingen smärta under de första minuterna. Då var jag bara i chock. Sen kom smärtan. Det är bland det sjukaste jag har varit med om.

Opereras förmodligen efter säsongen

Det tog tre timmar innan armbågen var på rätt plats igen – och smärtan avtog. 

– Om du blir stämplad på foten når du en högsta punkt av smärta och sen sjunker det. Men här nådde jag aldrig någon topp, det blev bara värre och värre. De gav mig sprutor och smärtstillande men inget hjälpte. Tillslut fick jag lustgas och då kunde jag slappna av och de kunde vrida tillbaka armbågen.

”Vi kan meddela att Elias armbåge har resonerats och inget är brutet. Han hälsar att han mår bra efter omständigheterna!”, kommunicerade Gif Sundsvall senare den kvällen. 

Men det skulle visa sig vara en betydligt längre väg tillbaka. 

– Det var snack om att armbågen var ur led och att jag skulle vara borta från spel i åtta veckor. Men när jag kom tillbaka till Norge gjorde jag en magnetröntgen och den visade att armen var bruten. Jag var borta i nästan fyra och en halv månad, säger Elias Hadya och fortsätter: 

– Jag har fortsatta problem med armbågen, jag kommer förmodligen att opereras efter säsongen. Det går bra under spel och så men när jag kommer hem och kroppen är kall så får jag ont i armbågen och jag förlorat tio procent av rörligheten. 

”Jag vill högre upp” 

Han väljer dock att se det positiva i det hela. 

I och med utbrottet av coronaviruset blev det ingen större stress med rehabiliteringen. När säsongen drog i gång i Norge kunde han starta matcherna för sitt Levanger FK. 

Men han berättar att det var en rätt jobbig tid när fotbollen låg nere.

– Man satt hemma stora delar av tiden och alla i laget åkte hem till sina familjer i Norge. Det var inte många man kunde umgås med under den perioden. Det var faktiskt tuffare än vad jag trodde att det skulle vara.

Laget har tampats med en tunn trupp den här säsongen, varit stabila defensivt men haft desto svårare med målproduktionen och återfinns just nu på en niondeplats i andra gruppen i division två. Elias Hadaya själv har dock höga målsättningar. 

– Jag vill högre upp i seriesystemen. Det var lite tanken med årets säsong, att jag skulle upp. Jag hade en hel del skador i Assyriska och så fick jag äntligen en hel säsong förra året, då tänkte jag en säsong till, då har jag 50 matcher på två år. Då kan jag börja ta steg upp. Målet är helt klart att dra till en högre liga, helst i Norge faktiskt. Vi håller på att jobba för det nu. 

Elias Hadaya i klubblaget Levanger FKFoto: PRIVAT/PRIVAT

Han trivs bra i Norge och ska till hösten börja studera till idrottslärare på universitet i Levanger. Trots sin unga ålder har han sett mycket. Under tiden i AFC Eskilstuna var han på provspel två gånger i England i klubbarna West Ham och Championship-klubben Derby County FC. 

– Det vänder så snabbt inom fotbollen. Du kan vara på botten och så nästa vecka är du på toppen. För mig har det alltid varit viktigt att vara samma person och vara ödmjuk, oavsett vart du är. 

Innan han flyttade till Norge spelade han för Assyriska. Där lärde han känna Davor Blažević, i dag målvakt andrekeeper i Hammarby, men som stått för flera viktiga allsvenska inspel senaste året. 

– Han kom in när jag skadade mig första halvåret i Assyriska. Han spelade i början och blev fast på bänken lite i slutet. Vi pendlade tillsammans varje dag från Stockholm. Han snackade om att han kanske skulle trappa ned och jobba lite, och så plötsligt drog han på träningsläger med Bajen. Nu är han där han är. Det är som jag säger, det kan gå så snabbt.

Även om du gillar Norge, skulle du kunna tänka dig allsvenskan någon dag?

– Absolut. Om allsvenskan skulle komma på kartan skulle jag inte tveka. Det är lite av en dröm att spela i högsta ligan i Sverige och ha familjen på läktaren, det skulle jag absolut inte tacka nej till. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.