Bläckfisken Paul tippar spanskt VM-guld

Publicerad
Uppdaterad
Grattis Spanien - ni vinner VM-finalen.
Och Tyskland vinner bronsmatchen mot Uruguay.
Oraklet Paul har sagt sitt.
Men trots det vill allt fler tyskar fritera och käka upp bläckfisken.
Under dramatiska former, eller nja, ganska händelsefattiga former, tippade bläckfisken Paul – i direktsändning – utgången i bronsmatchen mellan Tyskland och Uruguay.
Paul har tippat rätt vinnare i samtliga av Tysklands sex matcher.
Och inför bronsmatchen väljer nu Paul en lågoddsare – han tippar på Tyskland.
Bläckfisken valde lag genom att äta från en bytta med Tysklands respektive Uruguays flagga på.
Efter en kvarts paus var det dags för Paul att även tippa utgången i finalen mellan Spanien och Holland.

Tvekade inte

I det här fallet verkade Paul stensäker. Efter kort betänketid öppnade bläckfisken luckan till byttan med Spaniens färger på, och slängde i sig musslan som fanns inuti.
Trots att Paul, som bor i ett akvarium i Oberhausen, tippar på Tyskland så vill allt fler personer i hemlandet äta upp bläckfisken – eftersom han tippade på Spanien i semifinalen.
Grupper på Facebook som förespråkar fritering av Paul ökar drastiskt i medlemsantal.
Finaltipset var troligtvis det sista i bläckfiskens händelserika liv. Paul är 2,5 år gammal, och bläckfiskar brukar inte bli äldre än tre år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag